ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κύπρος στον δυτικό αμυντικό σχεδιασμό

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι κυπριακές αρχές είναι ήδη σε αρκετά εκτεταμένες επαφές με τους Αμερικανούς για συστήματα που θα εξοπλίσουν τα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Την προηγούμενη εβδομάδα η Άγκυρα χρησιμοποίησε την αναφορά της «Κυπριακής Δημοκρατίας», δηλαδή της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας στο νησί της Κύπρου στα υπό κατάρτιση περιοχικά σχέδια του ΝΑΤΟ (family regional plans) ως πρόσχημα, προκειμένου να οδηγήσει τη διαδικασία σε εκτροχιασμό.

Η τοποθέτηση της Κύπρου στο επίκεντρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα πέρα από την σταθερή θέση της, δηλαδή τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής του 1974, αφορά και κάτι ακόμα. Η Κύπρος με ολοένα και ταχύτερο βηματισμό εντάσσεται στους δυτικούς αμυντικούς σχεδιασμούς με κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες που σταδιακά φέρνουν τη Λευκωσία σε τραπέζια από τα οποία άλλοτε απουσίαζε.

Η Λευκωσία δίνει τακτικά άδεια στάθμευσης και μεταστάθμευσης δυνάμεων στο έδαφος της, συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις, ενώ τα λιμάνια της φιλοξενούν πλοία Νατοϊκών στόλων. Ολοένα και συχνότερα οι Αμερικανοί ζητούν άδεια για τη χρήση της περιοχής ευθύνης του FIR Λευκωσίας, τόσο για τη πτήση πολεμικών αεροσκαφών της Αεροπορίας των ΗΠΑ όσο και για τη διέλευση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV). Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, οι γνωστοί “Navy Seals” έχουν πραγματοποιήσει γυμνάσια στη Κυπριακή Δημοκρατία με την παρουσία και των στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

A U.S. Navy SEAL special forces operator, front, and colleagues during a joint U.S.-Cyprus military drill at Limassol port on Friday, Sept. 10, 2021. AP Photo/Philippos Christou

Η χρήση του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αμερικανική Αεροπορία με άδειες από τη Λευκωσία είναι μια σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο, περισσότερο σημαντικό είναι το σήμα που έχει εκπέμψει η Ουάσιγκτον για την άρση του εμπάργκο όπλων για το έτος 2023 με ετήσια ανανέωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι κυπριακές αρχές είναι ήδη σε αρκετά εκτεταμένες επαφές με τους Αμερικανούς για συστήματα που θα εξοπλίσουν τα τμήματα Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς. Σταδιακά είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν και οι επαφές για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς και σε πιο βαριά όπλα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται, επίσης, εντατικά και με αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων κοινής προμήθειας όπλων σε επίπεδο Ε.Ε. Ήδη βρίσκεται σε περίπου 15 προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), ενώ κινείται ταχέως και το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), όπως και σε εκείνο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP).

 

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι χθες, 21 Ιουνίου 2023, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε μαζί με ακόμα τέσσερις χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία και Ουγγαρία) Επιστολή Πρόθεσης για την από κοινού προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου Mistral 3, παλαιότερη εκδοχή των οποίων η Εθνική Φρουρά χρησιμοποιεί ήδη. Η επιστολή υπογράφεται με την πρωτοβουλία του Γαλλικού υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων και τη στήριξη της εταιρείας που κατασκευάζει τους πυραύλους MBDA και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Γαλλίας.

Το Mistral 3 είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα με πυραύλους που διαθέτουν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης και προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας. Μπορεί να εμπλέξει στόχους χαμηλής θερμικής υπογραφής, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), πυραύλους που κινούνται με στροβιλοκινητήρα και σκάφη γρήγορης επίθεσης σε μεγάλη απόσταση. Η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Γάλλους δεν είναι νέα. Ήδη το περασμένο φθινόπωρο η Λευκωσία παραχώρησε άδεια η οποία επέτρεψε την δοκιμή του αντιαρματικού συστήματος AKERON MP στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής EDIDP, γεγονός το οποίο και τότε είχε θορυβήσει την Άγκυρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση