Kathimerini.gr
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, η οποία διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες.
Οπως ανέφεραν οι δύο ΥΠΕΞ στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, αποφασίστηκε η επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου και η προώθηση της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Είναι απαραίτητο «να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Οπως επισήμανε ο Ελληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:
«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου».
Δεύτερον, προσέθεσε, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.
Τρίτον, προσέθεσε, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.
Αποστολή των δύο υπουργών όπως επεσήμανε είναι:
«Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».
«Δεύτερον, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».
«Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».
Κομβικά σημεία, όπως τόνισε, θα είναι πρώτα απ′ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.
«Εχουμε ξεκινήσει μια θετική εποχή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε από τη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους σε θετικό κλίμα.
Προσέθεσε δε πως υπάρχει «ταύτιση απόψεων για επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου».
Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», η σημερινή συνάντηση ήταν το τελευταίο βήμα πριν από το πολύ σημαντικό τετ α τετ που θα έχουν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη (18-20 Σεπτεμβρίου), στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οι δύο ηγέτες είναι εκείνοι που θα αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα πορεία και θα δώσουν το πράσινο φως για τη συνέχεια, η οποία έχει τελικό στόχο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στα τέλη Νοεμβρίου και –ιδανικά πριν από αυτό– τη θετική ατζέντα και τις πολιτικές διαβουλεύσεις τον Οκτώβριο, αλλά και τα ΜΟΕ που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συζητηθούν το ταχύτερο δυνατόν, εντός του γνώριμου πλαισίου και όχι με την εμπλοκή των ad hoc μηχανισμών απεμπλοκής που είχαν δημιουργηθεί από το ΝΑΤΟ το 2020.
Συζήτησαν και το Κυπριακό
Το Κυπριακό ήταν επίσης μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Έλληνας Υπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του.
Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι γνωστές, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέροντας ότι υποστηρίζει επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη να πληρούνται τα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών.
Από πλευράς του ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι απόψεις της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό είναι σαφείς και πως ως εγγυήτριες χώρες θα συνεχίσουν να συζητούν το θέμα αυτό.