Του Απόστολου Τομαρά
Σε εγρήγορση παραμένει η Λευκωσία ενόψει του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, το οποίο θα ασχοληθεί με την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή και την επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. Για την κυπριακή πλευρά η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, παρά την αποχώρηση του Oruc Reis από τα δυτικά της Κύπρου και τη πασιφανέστατη προσπάθεια επιλεκτικής «εκτόνωσης» της όλης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Πρωταρχικό ζητούμενο για τη Λευκωσία παραμένει, η συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ που συνεχίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την προκλητικότητα.
Η τελευταία κίνηση να ανανεώσει την παραμονή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στα δυτικά και εντός τεμαχίων της ΑΟΖ, ωθεί τη Λευκωσία να ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση την επιτακτική ανάγκη όπως η Ε.Ε στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να προχωρήσει με κυρώσεις κατά της Τουρκίας ως ένα βήμα πίεσης για εκτόνωση της κατάστασης. Ένα ζήτημα που τέθηκε και πάλι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο. Στον απόηχο της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ την Πέμπτη ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών, με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Τζιουζέπε Κόντε.
Τι ζητήθηκε από Σαρλ Μισέλ
Στη Λευκωσία η αποχώρηση του Oruc Reis θεωρείται μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση ωστόσο από μόνη της, δεν είναι ικανή να διαφοροποιήσει τη σταθερή θέση της κυπριακής πλευράς απέναντι στο κομμάτι των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η απουσία στοιχείων καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας για τις παράνομες κινήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου, ήταν ένα θέμα που υπεδείχθη στον Σαρλ Μισέλ με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ανανέωση της τουρκικής navtex για επέκταση των παράνομων γεωτρήσεων του Yavuz μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, την ώρα που συντρέχει μια σειρά διεργασιών και πρωτοβουλιών με στόχο τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας και την αποκλιμάκωση, όπως τονίσθηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη.
Μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τις προσπάθειες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε στην ανάγκη η Ε.Ε να παραμείνει επικεντρωμένη στην αξιοποίηση όλων των μέσων που «έχουμε στη διάθεση μας, αποφεύγοντας τυχόν προσεγγίσεις δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ενόσω υπάρχουν έκνομες ενέργειες σε βάρος κρατών μελών θα πρέπει άμεση να είναι και η αντίδραση της ΕΕ», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θέση που δείχνει πως η κυπριακή στάση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αναλλοίωτη, όσο η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο πνεύμα αυτό, όπως σημειώνεται με νόημα, η κυπριακή πλευρά δεν θεωρεί πως η αποχώρηση του Oruc Reis μπορεί να εκληφθεί ως κίνηση αποκλιμάκωσης που δύναται να μεταβάλει τη στάση της Ε.Ε, έναντι της Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στήριξη από Σαρλ Μισέλ
Το πέρασμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Λευκωσία, οκτώ μέρες πριν την έκτακτη Σύνοδο για την Τουρκία, άφησε πίσω μια συγκρατημένη ικανοποίηση. Οι δημόσιες αναφορές του Σαρλ Μισέλ περί αλληλεγγύης στην Κύπρο, σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συγκαταλέγονται στα θετικά ωστόσο επί της ταμπακέρας που είναι τα μέτρα της Ε.Ε κατά της παραβατικότητας της Τουρκίας. ο ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως σημείωναν με νόημα πηγές στη Λευκωσία, δεν είπε και πολλά. «Περισσότερη, λοιπόν, ασφάλεια, περισσότερη σταθερότητα και αυτή είναι μια προτεραιότητα που θα πρέπει να τη μοιραζόμαστε όλοι στον τομέα της στρατηγικής και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να συμβουλευτώ πριν από αυτή τη Σύνοδο μας που θα είναι πάρα πολύ σημαντική, με τις συνομιλίες που είχα μαζί σας προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο, μακροπρόθεσμα, μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Βαρώσια – μεταναστευτικό
Το θέμα της Αμμοχώστου και οι τουρκικές απειλές για εποικισμό τους, ήταν το άλλο θέμα για το οποίο ζητήθηκε η στήριξη της Ε.Ε. Εδώ ο Νίκος Αναστασιάδης μετάφερε στον συνομιλητή του, την πάγια θέση του, επανέναρξης των συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα πάντα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και ιδιαίτερα λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο. Το τελευταίο θέμα που απασχόλησε τους δυο άνδρες ήταν το μεταναστευτικό με τον κ. Μισιέλ να κάνει λόγω για πρόκληση της Ε.Ε και να παραπέμπει στο υπό διαμόρφωση Μεταναστευτικό Σύμφωνο προκειμένου να στηριχθούν όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών της Ε.Ε στην πρώτη γραμμή.