Της Μαρίνας Οικονομίδου
Τέσσερα θεωρούνται τα επικρατέστερα σενάρια για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ε.Ε με την Τουρκία. Η 10η Δεκεμβρίου, θεωρείται εδώ και καιρό άλλωστε ημερομηνία ορόσημο που θα καταδείξει αν θα ληφθούν ή όχι μέτρα εναντίον της Τουρκίας από την Ε.Ε.
Τα σενάρια είναι τα εξής:
- Να ληφθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
- Να κλείσει το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
- Να αποφασιστούν οι κυρώσεις, με εφαρμογή μία ημερομηνία στο εγγύς μέλλον, στο ενδεχόμενο που η Τουρκία δεν συνετιστεί.
- Συνολική συζήτηση του ζητήματος τον Φεβράρη, ορίζοντας Ειδική Σύνοδο
Το τέταρτο σενάριο, ο ορισμός δηλαδή ειδικής συνόδου για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, θεωρείται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το επικρατέστερο σενάριο. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε, πως την Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση. Δεν υπήρχε άλλωστε και εξουσιοδότηση των υπουργών εξωτερικών των κρατών μελών να λάβουν οποιεσδήποτε αποφάσεις. Όπως σημειώνεται την τελική απόφαση θα την λάβουν οι αρχηγοί των κρατών μελών, είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει μία γεμάτη ατζέντα, όπου οι αρχηγοί των κρατών μελών δεν θα περιοριστούν μόνο στις σχέσεις Ε.Ε και Τουρκίας, αλλά θα δώσουν έμφαση στο να βρεθεί λύση στο βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στην τελική συμφωνία για τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό, και θα επικεντρωθούν στο πρόγραμμα ανάκαμψης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή αναμένεται να συζητήσουν πέραν της κλιματικής αλλαγής, και το δισεπίλυτο κεφάλαιο που ονομάζεται Brexit.
Στις Βρυξέλλες υπάρχει εδώ και καιρό δυσφορία για το γεγονός ότι η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις και η σκέψη ότι η θετική ατζέντα των Βρυξελλών απέναντι στην Άγκυρα δεν έχει καρποφορήσει. Ενδεικτική άλλωστε και η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας, ότι αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να σταματήσει. Πέραν όμως των επίσημων δηλώσεων, εντός της Ε.Ε. υπάρχει έντονη διαφωνία για το πώς θα πρέπει να τύχει χειρισμού η προκλητικότητα της Άγκυρας, δεδομένου ότι εκθέτει και τις Βρυξέλλες. Η Γερμανία, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, φέρεται να διαφωνούν με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Είτε εξαιτίας των οικονομικών συμφερόντων που έχουν με την χώρα είτε εξαιτίας του ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την προκλητικότητα της χώρας. Από την άλλη, οι Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Σλοβακία, θεωρούν πως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις καθώς η απουσία απάντησης όπως υποστηρίζουν ενισχύει την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία φαίνεται πως ευνοεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξαιτίας και της στάσης της απέναντι στην Κύπρο, ωστόσο διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως στο ενδεχόμενο επιβολής μέτρων, η όποια απόφαση δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο Κυπριακό.
Γιατί τον Φεβράρη;
Το σενάριο αναβολής της συζήτησης για τον Φεβράρη, φέρεται να ευνοεί η Ελλάδα όπως επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, κάτι τέτοιο θα πιέσει την Τουρκία να προχωρήσει σε συζητήσεις γύρω από το Κυπριακό και να φανεί ίσως πιο διαλλακτική. Υπάρχει βεβαίως και η σκέψη από κράτη μέλη, πως η αναβολή μέχρι και τον Φεβράρη, θα οδηγήσει σε μία πιο σφαιρική συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζεται η Τουρκία, βάζοντας στην εξίσωση και τις ΗΠΑ, καθώς μέχρι τότε θα αναλάβει και η νέα διοίκηση. Πάντως στο σενάριο που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί, θεωρείται πως τον Φεβράρη θα πρέπει να επιβληθούν, μεταξύ άλλων, όχι απλώς μέτρα που θα περιλαμβάνουν τη συμπερίληψη μερικών ονομάτων στη λίστα, αλλά τομεακές κυρώσεις.
Έντυπη Έκδοση