ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν πέρασαν στο πρώτο «crash test» τα μέτρα για τα γήπεδα

Το δύσκολο «ντέρμπι» για τον υπουργό Δικαιοσύνης στη Βουλή και η αναζήτηση περαιτέρω διαλόγου των εμπλεκομένων

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Στις Συμπληγάδες των ενστάσεων των εμπλεκόμενων φορέων προσέκρουσαν τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης για τη βία στα γήπεδα. Το συμπέρασμα από τη συνεδρίαση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, την Τετάρτη το πρωί, είναι ότι θα χρειαστεί περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και εμπλεκόμενων φορέων, τόσο για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, καθώς και για το αναθεωρημένο, συμπληρωματικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει, πρώτον, το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει της εξουσία να αποφασίζει για λόγους ασφάλειας τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων και δεύτερον, τα σωματεία να έχουν την εποπτεία, αλλά και την ευθύνη για τη λειτουργία οποιουδήποτε Συνδέσμου Φιλάθλων. Κατά τη συνεδρίαση ακούστηκαν σοβαρές ενστάσεις, κυρίως από την ΚΟΠ, την πλειοψηφία των σωματείων, τον ΚΟΑ και τις συντεχνίες αστυνομικών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενάντια τάχθηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, κάτι που ερμηνεύεται ως έλλειψη πλειοψηφίας για την κυβέρνηση, έτσι ώστε να περάσει το αναθεωρημένο Νομοσχέδιο από την ολομέλεια της Βουλής. Σε αρκετά σημεία της συζήτησής τέθηκε από παρευρισκομένους το ερώτημα εάν τα μέτρα ήδη υπάρχουν και απλά το πρόβλημα έχει να κάνει με τη μη εφαρμογή τους, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή να εξυπηρετεί τον εντυπωσιασμό.

Προσωρινή λύση με συναίνεση Κούμα

Αξίζει να τονιστεί ότι στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, δεσμεύτηκε ως εξής: Εάν, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση των εμπλεκομένων και υπάρξει κατάληξη, υπάρχει ζήτημα δημόσιας ασφάλειας λόγω σοβαρών επεισοδίων, κατόπιν πληροφοριών από την Αστυνομία, μέρες πριν από έναν αγώνα ή και την ίδια μέρα, ο αγώνας θα αναβάλλεται. Αυτό το καθεστώς θα ισχύει μέχρι να συναποφασίσουν οι εμπλεκόμενοι και να νομοθετήσουν οι βουλευτές για το θέμα της βίας στα γήπεδα. Σήμερα με βάση τη νομοθεσία, επαφίεται στην ΚΟΠ να αποφασίζει για διακοπή αγώνων και για συγκεκριμένες αποφάσεις επαφίεται στον διαιτητή, όπως έγινε στο Απόλλων – ΑΕΛ.

Υπουργός Δικαιοσύνης: «Σε εξαιρετικές και ακραίες περιπτώσεις να παρεμβαίνει η Πολιτεία»

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανάφερε ότι σε εξαιρετικές και ακραίες περιπτώσεις, όπου θα υπάρχουν πληροφορίες εκ των προτέρων για κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας, η εκτελεστική εξουσία θέλει οι καθ΄ ύλην υπουργοί (Δικαιοσύνης και Παιδείας – Νεολαίας - Αθλητισμού, για να μη συγκεντρώνεται η εξουσία σε έναν), σε συνεννόηση με την ΚΟΠ, να παρεμβαίνουν για να διασφαλίζεται το αίσθημα ασφάλειας. «Αυτό, το οποίο μας έχει ανησυχήσει είναι το γεγονός ότι σε ακραίες και εξαιρετικές περιπτώσεις που τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας, είτε η ΚΟΠ είτε ο διαιτητής, ενδέχεται ή να μην αξιολογήσουν σωστά τις συνθήκες ή να έχουν ελλιπή ενημέρωση, με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι αγώνες σε θλιβερά επεισόδια, εξήγησε, τονίζοντας ότι σε ακραίες και εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει να έχει η Πολιτεία αυτό το εργαλείο, για να μη θρηνήσουμε θύματα.

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, θέτει ως όρο για τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας σε εξαιρετικές και ακραίες περιπτώσεις αγώνων, να συναποφασίζουν το κράτος και η ΚΟΠ.

Από την πλευρά του ο κ. Κούμας έθεσε ως όρο για αυτές τις παρεμβάσεις σε ακραίες περιπτώσεις αγώνων να συναποφασίζουν το κράτος και η ΚΟΠ. Αν και το κράτος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του τόπου, εμείς θέλουμε να συναποφασίζουμε, είπε στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Νομικών, ενώ τόνισε ότι είναι ανοιχτοί για συζήτηση και αν φτάσουν στο σημείο ότι αυτά που ζητά η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν, θα είναι δίπλα της. Παράλληλα ανάφερε ότι μέχρι σήμερα η συνεργασία της ΚΟΠ με την Αστυνομία ήταν άριστη.

Προβληματισμός για τα ΣΥΦΙ

Η πλειοψηφία των σωματείων ανάφερε ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και το αναθεωρημένο, συμπληρωματικό νομοσχέδιο. Εξέφρασαν τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις τους για τον στόχο της κυβέρνησης να θέσει τους συνδέσμους φιλάθλων κάτω από τον έλεγχο των αθλητικών σωματείων ή αθλητικών εταιρειών. Τόνισαν τον ρόλο που πρέπει να έχει η Αστυνομία, με ενίσχυσή της, αλλά και τόλμη από την ίδια με παραδειγματικές συλλήψεις. Έκαναν λόγο για την ανάγκη αποτρεπτικών ποινών.

Η πλειοψηφία των σωματείων ανάφερε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής την Τετάρτη ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 17 Ιανουαρίου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και το αναθεωρημένο, συμπληρωματικό νομοσχέδιο.

Αρχηγός Αστυνομίας: «Νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι μας»

Στην τοποθέτησή του ο αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε ότι το θέμα της βίας στα γήπεδα δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας, «δεν μπορεί σε κάθε επεισόδιο να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα η Αστυνομία», πρόσθεσε. «Αναφέρθηκε από την ΚΟΠ και τα σωματεία, ότι για την οπαδικη βία είναι μόνο η Αστυνομία. Δεν ακούσαμε κανένα να πει τι έκανε, εκτός από την Ομόνοια, η οποία απέκλεισε οπαδούς της για συμπεριφορές, ακόμα και για πληροφορίες. Οι άλλες ομάδες τι έκαναν; Δεν μπορεί από την άλλη η ΑΕΛ, της οποίας οι οπαδοί άρχισαν τα έκτροπα, να επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία. Τι έκανε η ΑΕΛ; Είναι μία προσπάθεια στην οποία νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση