
Του Αντρέα Κημήτρη
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε συνεργασία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ερωτηθείς για την πρόταση Λεωνίδου για κάθοδο των κομμάτων του Ενδιάμεσου χώρου με κοινό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές του 2026. Σε συνέντευξή του στην «Κ» στον απόηχο του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι υπάρχει ο τεράστιος πολιτικός χώρος του Κέντρου που μπορεί να καθορίσει τα πράγματα και να αποτελέσει εγγύηση ασφάλειας για την πορεία της χώρας. Δηλώνει ότι το ΔΗΚΟ δεν είναι ευχαριστημένο με την κυβερνητική συνεργασία και τονίζει ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να βελτιώσει τα πράγματα. Σχολιάζοντας τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών από τις Αρχές της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ότι έγινε οποιοδήποτε «pushback» και σημειώνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ισχυριζόμαστε ότι η Κύπρος παραβιάζει τις όποιες διεθνείς της υποχρεώσεις.
–Τι αφήνει τελικά το καταστατικό συνέδριο του ΔΗΚΟ;
–Αποτελεί για το ΔΗΚΟ μια νέα αρχή. Με τις καταστατικές αλλαγές έχουμε κάνει ένα βήμα εκσυγχρονισμού και με τις πολιτικές μας προτάσεις προσπαθούμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, παρουσιάζοντας λύσεις για αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων όπως της ακρίβειας και του στεγαστικού, με εισηγήσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.
–Πέρασε τελικά ο περιορισμός των θητειών, ενώ σε παλαιότερη συνέντευξη είχατε πει ότι διαφωνείτε με κάτι τέτοιο. Δεν μπορείτε να πείσετε εντός του κόμματός σας ή είναι όντως μια σωστή κίνηση;
–Έχει συζητηθεί διεξοδικά στα συλλογικά όργανα του κόμματος και η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε ανανέωση των στελεχών. Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι πέραν της ανανέωσης να υπάρχει και συχνότερη επαφή με τη βάση του κόμματος αλλά και με την κοινωνία.
–Μια εισήγηση που παραπέμφθηκε για περαιτέρω επεξεργασία είναι η εκλογή των μελών της ηγεσίας του ΔΗΚΟ και από μη μέλη του κόμματος. Εσείς το βλέπετε θετικά; Δεν υπάρχει κίνδυνος άλλοι να καθορίσουν εξελίξεις εντός ΔΗΚΟ;
–Θα αναμένουμε να ολοκληρώσει τις εργασίες της η ειδική επιτροπή που διορίστηκε για να εξετάσει τον τρόπο εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας του κόμματος και η οποία θα φέρει τις εισηγήσεις της στην Κεντρική Επιτροπή όπου εκεί θα αποφασίσουμε συλλογικά πώς προχωράμε.
–Απαντήσατε και στην αναφορά του κ. Ορφανίδη ότι υπάρχει ο κίνδυνος το ΔΗΚΟ να μετατραπεί σε κόμμα Κασσελάκη. Σας ενόχλησε αυτή η δήλωση;
–Το ΔΗΚΟ ποτέ δεν θα γίνει «κόμμα Κασσελάκη». Θα είναι πάντα το κόμμα του Σπύρου, του Τάσσου και του περήφανου δηκοϊκού κόσμου.
–Διετέλεσε και ο Καρογιάν πρόεδρος του κόμματος.
–Και εγώ το ίδιο! Δεν θεωρώ όμως ότι οποιοσδήποτε από εμάς συγκρίνεται με τους δύο ιστορικούς ηγέτες του ΔΗΚΟ, χωρίς αυτό να υποτιμά οποιονδήποτε άλλο διετέλεσε πρόεδρος του κόμματος, περιλαμβανομένου και εμένα.
–Πώς κρίνετε την πρόταση Λεωνίδου για κοινό ψηφοδέλτιο των κομμάτων του Κέντρου στις βουλευτικές εκλογές;
–Αυτή η συνεργασία για εμάς έχει ήδη ξεκινήσει με την προσχώρηση της «Αλληλεγγύης» στο ΔΗΚΟ. Στο παρελθόν δώσαμε κοινούς αγώνες με τη φίλη Ελένη Θεοχάρους. Σεβόμαστε πλήρως τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και θεωρούμε ότι σήμερα υπάρχει μια πολύ καλή μεταξύ μας συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο. Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο και καμιά μορφή συνεργασίας στο μέλλον. Είμαστε έτοιμοι για κάθε συνεργασία, γιατί θεωρούμε ότι οι προκλήσεις είναι κοινές και υπάρχει ένας τεράστιος χώρος του Κέντρου που μπορεί να καθορίσει τα πράγματα και να αποτελέσει εγγύηση ασφάλειας για την πορεία της χώρας.
–Αν γίνει συνένωση του Κέντρου, θα θέλατε να είναι υπό την ομπρέλα του ΔΗΚΟ ή συζητάτε και κάτι άλλο;
–Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα προχωρήσουν ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες. Αυτά θα τα εξετάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος μετά που θα έχουμε επαφές με άλλα κόμματα και προσωπικότητες που ενδεχομένως να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας. Επαναλαμβάνω, δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο και καμιά μορφή συνεργασίας.
–Με εσάς ως πολιτικό αρχηγό αυτής προσπάθειας;
–Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες, διότι είμαστε στο αρχικό στάδιο αυτής της διαδικασίας.
–Άρχισαν οι επαφές;
–Όχι, δεν έχουν γίνει ακόμη επαφές, αλλά θα γίνουν.
–Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;
–Δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ μια τέτοια διαδικασία, διότι μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε τροχιά βουλευτικών εκλογών.
–Επειδή είναι κάτι που συζητήθηκε και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε για διάφορους λόγους, μήπως έφτασε η ώρα να υλοποιηθεί λόγω και της πίεσης που δέχονται τα ποσοστά των κομμάτων του Κέντρου;
–Υπάρχει απαξίωση του κόσμου για το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και ένας από τους τρόπους για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας είναι να δείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.
–Είναι άνοιγμα προς τη ΔΗ.ΠΑ ή κυρίως προς πρόσωπα το μήνυμά σας στο συνέδριο σε συναγωνιστές που ενδεχομένως να πικράνατε στο παρελθόν;
–Δεν εστιάζουμε στη ΔΗ.ΠΑ. Είναι μήνυμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας αλλά και σε προσωπικότητες. Είναι μια πρόσκληση που αφορά όλους, ακόμη και πρώην συναγωνιστές που ενδεχομένως να είχαμε απογοητεύσει στο παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας καθώς είναι περισσότερα εκείνα που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν.
–Στο συνέδριο του ΔΗΚΟ ήταν και ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα. Θα είναι υποψήφιος με το ΔΗΚΟ;
–Η παρουσία του φίλου Γιώργου δείχνει ότι υπάρχει μια τάση ροής προς την κατεύθυνση των συνεργασιών. Δεν έχουμε μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, είτε μαζί του, είτε με οποιονδήποτε άλλο.
–Δεν σας δημιουργεί προβλήματα αυτό με την ΕΔΕΚ;
–Ο κ. Βαρνάβα έχει αποχωρήσει από την ΕΔΕΚ εδώ και καιρό και είναι ελεύθερος να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κόμμα ο ίδιος επιθυμεί.
–Η κα Ελένη Θεοχάρους θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές με το ΔΗΚΟ;
–Επαναλαμβάνω πως δεν έχουμε μπει σε συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ με οποιονδήποτε. Αυτά θα τα δούμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος την κατάλληλη στιγμή.
–Αισθάνεστε να είστε υπό πίεση λόγω της πτώσης του ΔΗΚΟ στις δημοσκοπήσεις;
–Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για δημοσκοπήσεις πριν να έχουν καταρτιστεί ψηφοδέλτια. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι διανύουμε μια περίοδο αστάθειας ανά το παγκόσμιο και μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κατεχόμενη Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια για πειραματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το ΔΗΚΟ μπορεί να αποτελέσει εγγύηση σταθερότητας για την οικονομία και εγγύηση υπευθυνότητας για το Κυπριακό.
–Στους πειραματισμούς εντάσσεται και η όποια πολιτική πρωτοβουλία ενδεχομένως αναληφθεί από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη;
–Δεν σχολιάζουμε άλλες προσωπικότητες ή κόμματα που ενδεχομένως να γίνουν. Αναφέρομαι στην πολιτική συγκυρία που διανύουμε και γι’ αυτό προειδοποιούμε ότι, η μηδενιστική κριτική που ασκείται καθημερινά από την αντιπολίτευση με στόχο την αποδόμηση του κυβερνητικού έργου και του Προέδρου Χριστοδουλίδη δεν θα φέρει πολιτικά οφέλη αλλά θα ενισχύσει την αντίδραση και την αντισυστημικότητα, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη χώρα.
Στον Πρόεδρο εναπόκειται να βελτιώσει τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ
–Είπατε ότι στηρίζετε την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αλλά δεν δίνετε λευκή επιταγή. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
–Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο της κυβερνητικής συνεργασίας. Χρειάζεται καλύτερη συνεννόηση και διαβούλευση στην παραγωγή των κυβερνητικών θέσεων. Είδαμε στο παρελθόν για παράδειγμα να κατατίθενται νομοσχέδια από πλευράς κυβέρνησης με τα οποία εμείς διαφωνούσαμε και αυτό πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εναπόκειται να βελτιώσει αυτή τη συνεργασία.
–Πέρασαν δύο χρόνια. Πότε θα βελτιωθεί η συνεργασία;
–Έγιναν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν είμαστε στο επίπεδο που εμείς θα θέλαμε.
–Στελέχη του ΔΗΚΟ επισημαίνουν ότι η επαφή των δύο πλευρών πρέπει να γίνει πιο θεσμική και όχι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να βλέπει μεμονωμένα στελέχη με τα οποία μπορεί να διατηρεί καλύτερες σχέσεις.
–Δεν θεωρώ ότι η επαφή του Προέδρου με το ΔΗΚΟ δεν είναι σε θεσμικό επίπεδο. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα, αλλά στην έλλειψη συντονισμού σε θέματα πολιτικής.
–Γιατί σπεύσατε να χαρακτηρίσετε τις καταγγελίες για pushbacks στο μεταναστευτικό ως «δήθεν pushbacks»; Κατηγορείστε ότι το κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους γιατί αυτό επιτάσσει το πολιτικό κλίμα της εποχής.
–Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ότι έγινε οποιοδήποτε «pushback». Αντίθετα, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να διαφυλάττει τα σύνορά του. Αυτή η κυβέρνηση έχει βάλει το μεταναστευτικό σε μια διαχειρίσιμη πορεία και έτσι πρέπει να συνεχίσει. Είναι πολύ επικίνδυνο να παίξουμε το παιχνίδι των εντυπώσεων και να ισχυριζόμαστε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει τις όποιες διεθνείς της υποχρεώσεις.
–Υπάρχουν οι ισχυρισμοί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
–Σε πολλές περιπτώσεις οι ισχυρισμοί των ΗΕ αποδείχθηκαν ανακριβείς. Το βλέπουμε και στις εκθέσεις τους για το Κυπριακό, όπου υιοθετούνται ίσες αποστάσεις μεταξύ της κατοχικής Τουρκίας και των αμυντικών ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
–Δεν θα έπρεπε να γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα πριν τοποθετηθείτε με απόλυτο τρόπο για ένα τόσο σοβαρό θέμα;
–Ας γίνουν όσες έρευνες χρειάζονται. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει να κρύψει οτιδήποτε.
–Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίστηκε το πρόσφατο θέμα με τους κυνηγούς που προκάλεσε την οργή της κοινωνίας;
–Σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όμως πρέπει να υπάρχει σεβασμός και προς την κοινωνία, ιδιαίτερα όταν αυτές οι διαμαρτυρίες επηρεάζουν σημαντικές υπηρεσίες, όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και το οδικό δίκτυο. Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία έγινε με λάθος τρόπο.
–Μόνο η διαμαρτυρία; Η διαχείριση του όλου ζητήματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η ενδεδειγμένη;
–Καθηκόντως ο Πρόεδρος οφείλει να μιλά με οργανωμένα σύνολα που έχουν κάποια αιτήματα. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο, όπου, με το να παρεμποδίζει κάποιος την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο, θα πετυχαίνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό θα οδηγήσει ολόκληρη την κοινωνία σε αναρχία.
–Αποδώσατε θετικό πρόσημο στα αποτελέσματα της διάσκεψης της Γενεύης και επικρίνεστε ότι τώρα που είστε στην κυβέρνηση υιοθετείτε μια διαφορετική ρητορική στο Κυπριακό συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια.
–Το αντίθετο. Άλλοι είναι που τοποθετούνται πλέον διαφορετικά στο Κυπριακό, ακόμη και οι πιο έντονοι επικριτές του Τάσσου Παπαδόπουλου. Το ΔΗΚΟ συνεχίζει να λέει αυτά που έλεγε και πριν. Πρώτοι εμείς τονίσαμε την ανάγκη προώθησης μιας Νέας Στρατηγικής στο Κυπριακό που θα αξιοποιεί τις διεθνείς σχέσεις και συγκυρίες για να πιέσουμε την Τουρκία προς την κατεύθυνση της λύσης. Σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άποψή μας ακολουθεί μια στρατηγική στο Κυπριακό πάνω στις γραμμές που πρότεινε το ΔΗΚΟ, η οποία φέρνει αποτελέσματα. Γι’ αυτό και επιδίωξη τώρα είναι να επαναφέρουμε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στη βάση που έχουν καθορίσει τα ψηφίσματα των Η.Ε. αλλά με το σωστό περιεχόμενο, ούτως ώστε πραγματικά να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού.