ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακόμη ένα Πόθεν Έσχες με κενά και ελλείψεις

Για ακόμη μια φορά παρέλασαν οι «πατρίκιοι» και οι «πληβείοι» του κυβερνητικού σχήματος, με σκοπό τον εντοπισμό των περιπτώσειων αθέμιτου πλουτισμού

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Με σκοπό τη σύγκριση τα επόμενα χρόνια, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις αθέμιτου πλουτισμού, δημοσιεύτηκαν, όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία, τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της νέας κυβέρνησης. Ο ΠτΔ, υπουργοί και υφυπουργοί έδωσαν, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για την ιδιοκτησία ακινήτων και μέσων μετακίνησης, τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις, την κατοχή μετοχών σε εταιρείες και τις καταθέσεις τους σε τράπεζες. Κατά γενική παραδοχή, ο τρόπος που λειτουργεί μέχρι σήμερα το σύστημα δημοσιοποίησης αυτών των πληροφοριών «χωλαίνει» και δεν εξυπηρετεί τον βασικό σκοπό ύπαρξης του, δηλαδή τον εντοπισμό των περιπτώσειων αθέμιτου πλουτισμού αξιωματούχων του κράτους, τροφοδοτώντας κυρίως τη δημόσια συζήτηση για τους εκατομμυριούχους και τους ακτήμονες. Για αυτόν τον λόγο το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ετοίμασε ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή του Πόθεν Έσχες από τα Δημόσια και Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΔΕΠ και ΠΕΠ) και μέχρι το καλοκαίρι η Βουλή θα ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία. Μάλιστα την Τεταρτη 26 Απριλίου τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να περάσουν από ένα πρώτο «σεμινάριο» καταχώρησης των περιουσιακών τους στοιχείων στη σελίδα pothenesxes.gov.cy, η οποία για σκοπούς διενέργειας αποτελεσματικού ελέγχου των εκάστοτε υποβαλλόμενων περιουσιακών στοιχείων θα συνδέεται με κυβερνητικές υπηρεσίες, ώστε με αυτόν τον τρόπο να επαληθεύεται κατά πόσον τα στοιχεία που δηλώνονται από αξιωματούχους είναι αληθή. Οι κύριες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τη Νομοθεσία, είναι να διορθωθούν μια σειρά από πρόνοιες, ώστε οι δηλώσεις να γίνουν αφενός πιο περιληπτικές και αφετέρου πιο ολοκληρωμένες. Ένα άλλο ζήτημα είναι αν θα αλλάξει το διάστημα μεταξύ των δηλώσεων, το οποίο σήμερα είναι τρία χρόνια και υπάρχουν σκέψεις για να γίνει ανά δύο χρόνια.

Οι «πατρίκιοι» και οι «πληβείοι»

Κάθε φορά που δημοσιεύονται οι πληροφορίες με τα Πόθεν Έσχες, το μάτι του μέσου αναγνώστη κυνηγά με περιέργεια τους «πατρικίους» και τους «πληβείους» ενός κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου διαθέτει ακίνητη περιουσία με τη μεγαλύτερη αξία. Συγκεκριμένα απέκτησε, είτε από κληρονομιά είτε από αγορά, το ένα τέταρτο του μεριδίου για οικόπεδο αξίας 3,850,000 ευρώ, το ένα δεύτερο του μεριδίου για οικόπεδο αξίας 1,853,500 ευρώ, το ένα δεύτερο του μεριδίου για οικόπεδο αξίας 443,200 ευρώ και τα τρία όγδοα του μεριδίου σε τρία οικόπεδα αξίας 539,000, 525,000 και 515,000. Όσον αφορά τις καταθέσεις σε τράπεζες, ο υπουργός Εσωτερικών έχει το πιο μεγάλο ποσό, περίπου 500,000 ευρώ. Την ίδια ώρα συμμετέχει σε οκτώ επιχειρήσεις. Επίσης ο κ. Ιωάννου είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου αξίας 276,000 ευρώ, χωραφιού αξίας 220,000 ευρώ και διαμερίσματος στο Βερολίνο αξίας 350,000 ευρώ. Όσον αφορά τις καταθέσεις σε τράπεζες, ο υπουργός Εσωτερικών έχει το πιο μεγάλο ποσό, περίπου 500,000 ευρώ. Την ίδια ώρα συμμετέχει ως μέτοχος σε επτά εταιρείες. Εξάλλου ο κ. Ιωάννου είναι ιδιοκτήτης δύο αυτοκινήτων, αξίας 35 και 13 χιλιάδων, μιας βάρκας αξίας 45 χιλιάδων και μιας μοτοσικλέτας αξίας 14 χιλιάδων ευρώ. Έχει ένα δάνειο στην Ελληνική Τράπεζα, ύψους 370 χιλιάδων ευρώ. Την προσοχή τραβά και η περίπτωση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος κατέχει οικίες στη Λακατάμια, και το Παραλίμνι, διαμέρισμα στη Λεμεσό και τη Λακατάμια και οικόπεδο στην Ευρύχου, συνολικής αξίας πέραν του €1,675,000. Έχει μετοχές σε μια εταιρεία και τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς, με πέραν των €218, 000.

Όπως είναι παραδεκτό από όλους, το σύστημα δημοσιοποίησης αυτών των πληροφοριών «χωλαίνει», γι' αυτό ετοιμάστηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Διάφοροι υπουργοί της Κυβέρνησης είναι ιδιοκτήτες χωραφιών, όμως ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, κατέχει τα πιο πολλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 62 ακίνητα, στην πλειονότητα των οποίων ο κ. Ξενοφώντος είναι συνιοδιοκτήτης, τα περισσότερα είναι χωράφια.

Όσον αφορά τους «πληβείους» της κυβέρνησης, ξεχωρίζει η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. Δεν κατέχει κανένα ακίνητο στο όνομα της, ενώ διαθέτει ένα αυτοκίνητο αξίας δύο χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο έχει ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 88 χιλιάδων ευρώ, ενώ δεν δηλώνει εισοδήματα, ούτε συμμετοχή σε οποιαδήποτε εταιρεία.

Η περιουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Στη δήλωση του Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία κατατέθηκε στις 11 Απριλίου, καταγράφεται ότι είναι κάτοχος κατά το ήμισυ οικίας στο Δάλι, εκτάσεως 549 τ.μ. και αξίας 161.950 ευρώ (εκτιμημένη αξία του 2021) που αποπερατώθηκε το 2013. Επίσης η δήλωση περιλαμβάνει οικόπεδο 602 τ.μ. και αξίας 148.700 ευρώ (εκτιμημένη αξία του 2021) στη Γεροσκήπου, που είναι κληρονομιά από την οικογένειά του. Επίσης ο ΠτΔ κατέχει τρία χωράφια στη Χούλου και ένα στην Αναρίτα, που αποτελούν κληρονομιά από την οικογένεια του. Αναφέρει μάλιστα ότι από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2022 η οικία του στο Δάλι ενοικιάστηκε έναντι ποσού 3.500 χιλιάδων ευρώ για δύο χρόνια. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει κανένα αυτοκίνητο στο όνομά του, ενώ δεν κατέχει μετοχές οποιασδήποτε εταιρείας, ενώ σε σχέση με τις καταθέσεις του, διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς σε δύο τράπεζες, με το συνολικό ποσό να μην ξεπερνά τις 120 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνει ωστόσο πως έλαβε εφάπαξ ποσό λόγω αποχώρησης του από το αξίωμα του υπουργού ύψους περίπου 79 χιλιάδων ευρώ, το οποίο εμβαστηκε σε λογαριασμό του στην Ελληνική Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαθέτει δύο δάνεια για στεγαστικούς σκοπούς ύψους περίπου 232 χιλιάδων ευρώ.

Ποιοι ξένισαν

Αίσθηση προκάλεσε η ενέργεια της υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Προκοπίου να δηλώσει ως μοναδικά έσοδα τα ενοίκια ακινήτων, για τα οποία ωστόσο δεν δίνει περαιτέρω πληροφορίες. Επίσης ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας και ο υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης δεν δημοσιοποίησαν ακόμα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι Porsche, οι μοτοσικλέτες και η βάρκα

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, προκύπτει ότι δύο μέλη της κυβέρνησης είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου μάρκας Porsche, συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, με Porsche αξίας 30.000 ευρώ, και η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, με Porsche αξίας 35.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το πιο ακριβό αυτοκίνητο ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, με Volvo αξίας 38.100 ευρώ. Δύο μέλη του κυβερνητικού σχήματος είναι μηχανόβιοι, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, με μοτοσικλέτα αξίας 14.000 ευρώ και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας με μοτοσικλέτα αξίας 3.150. Την ίδια ώρα τρία πρόσωπα δεν είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι το μόνο μέλος της κυβέρνησης που είναι ιδιοκτήτης βάρκας, με την αξία της να ανέρχεται στις 45.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση