ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενημερώθηκαν οι βουλευτές για το Pothenesxes.gov.cy – Από καταθέσεις μέχρι δαχτυλίδια-αντίκες

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή του πόθεν έσχες από ΔΕΠ και ΠΕΠ είναι έτοιμη και η σχετική νομοθεσία πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το καλοκαίρι.

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή του πόθεν έσχες από τα Δημόσια και Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΔΕΠ και ΠΕΠ) είναι έτοιμη και παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, η σχετική νομοθεσία, που εκκρεμεί, πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το καλοκαίρι. 

Στην ουσία οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να περάσουν από ένα πρώτο «σεμινάριο» καταχώρησης των περιουσιακών τους στοιχείων στη σελίδα pothenesxes.gov.cy. Συγχρόνως υπέβαλλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους εκπροσώπους του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σε σχέση με τα βήματα και τις πληροφορίες που θα κληθούν να δώσουν οι ίδιοι στην πλατφόρμα. 

Η αρχική σελίδα του pothenesxes.gov.cy, όπου τα Δημόσια και Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπα θα υποβάλουν πληροφορίες για το πόθεν έσχες.

Οι ερωτήσεις της πλατφόρμας αγγίζουν μέχρι και τιμαλφή

Κατά την περιήγηση στην πλατφόρμα, οι βουλευτές ζητούσαν διευκρινίσεις σε σχέση με τα πεδία συμπλήρωσης των απαντήσεων τους για το πόθεν έσχες. Συζητήθηκαν ερωτήματα που θα τους θέσει η πλατφόρμα, όπως οι καταθέσεις σε τράπεζες, τα μετρητά, τα επενδυτικά προϊόντα, η συμμετοχή σε επιχειρήσεις, αλλά και τα τιμαλφή προϊόντα, όπου μάλιστα εκφράστηκαν απορίες ακόμα και για χρυσά δαχτυλίδια - αντίκες που έτυχε να κληρονομήσουν από κάποιον πρόγονό τους.

Κάθε Δημόσια και Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο θα έχει δικό του προσωπικό λογαριασμό, με κώδικα πρόσβασης σε αυτό, ενώ θα του παρέχεται η δυνατότητα να καταχωρεί τυχόν διαφοροποιήσεις στα περιουσιακά του στοιχεία.

Οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να περάσουν από ένα πρώτο «σεμινάριο» καταχώρησης των περιουσιακών τους στοιχείων στην πλατφόρμα.

Για σκοπούς διενέργειας αποτελεσματικού ελέγχου των εκάστοτε υποβαλλόμενων περιουσιακών στοιχείων, προωθείται η διασύνδεση της πλατφόρμας για το «πόθεν έσχες» με το Τμήμα Φορολογίας, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ώστε να είναι εφικτή η διενέργεια αυτοματοποιημένου ελέγχου. Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής βρίσκεται σε διάλογο με τραπεζικούς οργανισμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί και πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση