![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547935/images/b_bb162mylonas.jpg)
Του Αντρέα Κημήτρη
«Συμφωνήσαμε με τον Κωστή Ευσταθίου και τον Ζαχαρία Κουλία να κάνουμε το πολιτικό παρατηρητήριο για να ταρακουνήσουμε το πολιτικό σύστημα», δηλώνει σε συνέντευξη στην «Κ» ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς. Στόχος τους, αναφέρει, είναι να αναδείξουν την ανάγκη διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας, να συνδράμουν στον αγώνα κατά της διαφθοράς και να παρεμβαίνουν στις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό. Σημειώνει ότι βρίσκονται σε επαφή με βουλευτές και αξιωματούχους άλλων κομμάτων από δεξιά μέχρι και αριστερά. Ερωτηθείς, αν θα ήταν πιο έντιμο πολιτικά να αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ, αφού ετοιμάζεται για πολιτική δράση εκτός του κόμματος, ο κ. Μυλωνάς απαντά ότι το σκέφτηκε πάρα πολύ έντονα, όμως, είναι κάτι που θα αξιολογήσει στην πορεία. Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, επισημαίνει ότι είναι τυπικές, διότι κατά περιόδους εισέπραξε και από τον Νικόλα ότι είναι ξένο σώμα στο κόμμα.
Είμαστε σε διάλογο με κάποιους βουλευτές και αξιωματούχους κομμάτων, από δεξιά μέχρι και αριστερά.
–Δηλώσατε ότι ετοιμάζετε μια νέα πολιτική δομή. Ποιος είναι ο στόχος;
–Υπάρχει αδιέξοδο στην πολιτική ζωή του τόπου. Τα κόμματα, μετά από επανειλημμένα χαστούκια που έφαγαν από την κοινωνία και παρά το γεγονός ότι δηλώνουν ότι έλαβαν τα μηνύματα, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Έτσι συμφωνήσαμε με τον Κωστή Ευσταθίου και τον Ζαχαρία Κουλία να κάνουμε το πολιτικό παρατηρητήριο για να ταρακουνήσουμε το πολιτικό σύστημα. Στόχος μας να αναδείξουμε την ανάγκη διατήρησης της ελληνικής μας ταυτότητας, να συνδράμουμε στον αγώνα κατά της διαφθοράς και να παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό. Είναι σημαντικό να αλλάξουμε το κράτος του ’60 και τις νοοτροπίες που κυριαρχούν στην κοινωνία.
–Πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια;
–Τους επόμενους δύο μήνες θα δημοσιοποιηθούν η διακήρυξη και το όνομα αυτού του πολιτικού ινστιτούτου. Θα προσπαθήσουμε για μια εκδήλωση συμβολική, να δείξουμε ποιοι είμαστε. Μια συμβολική συναυλία, να τιμήσουμε ανθρώπους εμβληματικούς.
–Είστε σε συζητήσεις και με στελέχη κομμάτων;
–Ναι, είμαστε σε διάλογο με κάποιους βουλευτές και αξιωματούχους κομμάτων, με νέους και γηραιότερους που θέλουν να μας βοηθήσουν. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα, γιατί δεν υπάρχει λόγος προς το παρόν.
–Από όλους τους χώρους;
–Ναι, από δεξιά μέχρι και αριστερά. Για μας δεν υπάρχουν ιδεοληψίες.
–Το Παρατηρητήριο θα κατέλθει με δικό του συνδυασμό στις βουλευτικές εκλογές;
–Όχι, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση αυτή τη στιγμή. Οι ανάγκες της κοινωνίας γεννούν τα κόμματα και αυτό δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε εμείς. Εγώ δεν προτίθεμαι να είμαι ξανά υποψήφιος.
–Άρα υπάρχει περίπτωση μετεξέλιξης του Παρατηρητηρίου σε κόμμα;
–Είναι κάτι που θα αποφασίσουν τα μέλη του Παρατηρητηρίου στο μέλλον.
–Ο Κωστής Ευσταθίου και ο Ζαχαρίας Κουλίας θα διεκδικήσουν ξανά;
–Δεν γνωρίζω.
–Πώς θα προωθήσετε τις πολιτικές σας θέσεις, αν δεν κατέχετε θέσεις εξουσίας;
–Αυτά που ακούμε ότι ο ένας κάνει κόμμα, ο άλλος κάνει κόμμα κτλ. είναι αστειότητες. Όπως σας είπα, τα κόμματα δημιουργούνται από τους ανθρώπους που συλλογικά θέλουν να κυβερνήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τους πολίτες να αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν την εξουσία.
–Σας προσέγγισαν άλλα κόμματα για να είστε υποψήφιος μαζί τους;
–Έγιναν προτάσεις και σε μένα και στον Κωστή. Τις απορρίψαμε, γιατί θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας.
–Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις;
–Όχι, δεν έχει καμία σημασία.
–Συζητήσατε το θέμα του πολιτικού παρατηρητηρίου με τον Νικόλα Παπαδόπουλο;
–Όχι. Ενημέρωσα το ΔΗΚΟ για τις προθέσεις μου, έχω μιλήσει και δημόσια και δεν υπήρξε κάποια αντίδραση. Αν ο πρόεδρος του κόμματος ήθελε να μου πει κάτι, θα το είχε πράξει.
–Αφού ετοιμάζεστε για πολιτική δράση εκτός ΔΗΚΟ, δεν θα ήταν πιο έντιμο πολιτικά να αποχωρήσετε από το κόμμα;
–Το σκέφτηκα πάρα πολύ έντονα, αλλά είναι κάτι που θα αξιολογήσω στην πορεία. Δεν είναι σημαντικό για μένα είτε το ένα, είτε το άλλο. Σημαντικό είναι να παράγονται αποτελέσματα από τις ενέργειές μου.
–Υπάρχει όμως η εντύπωση ότι είστε ξένο σώμα στο ΔΗΚΟ.
–Με τον κόσμο του ΔΗΚΟ δεν αισθάνθηκα ποτέ ξένο σώμα, αλλά με κάποιους αξιωματούχους του κόμματος το αισθάνθηκα πάρα πολλές φορές.
–Το αισθανθήκατε και με τον Νικόλα;
–Κατά περιόδους ναι, εισέπραξα και από τον Νικόλα ότι είμαι ξένο σώμα στο ΔΗΚΟ, γι’ αυτό και οι σχέσεις μας είναι τυπικές.
–Με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το ενδεχόμενο συμπόρευσής σας στην πολιτική, τι ισχύει;
–Πριν από λίγο καιρό συναντηθήκαμε φιλικά και συζητήσαμε διάφορους προβληματισμούς μας. Μου ανέλυσε τις σκέψεις του, αν θα κάνει κίνημα ή αν θα κατέλθει υποψήφιος στις προεδρικές του 2028 και του είπα την άποψή μου, αλλά δεν θέλω να πω δημόσια. Ό,τι κι αν αποφασίσει, του εύχομαι κάθε επιτυχία.
–Εάν ο Οδυσσέας αποφασίσει να κατέλθει με συνδυασμό στις βουλευτικές, το πολιτικό παρατηρητήριο μπορεί να κουμπώσει σε αυτή την προσπάθεια;
–Όχι, το πολιτικό παρατηρητήριο θα προσπαθήσει να κάνει αυτά που λέμε ότι θα κάνουμε.
–Με την κα Χαραλαμπίδου είστε σε επαφή;
–Την εκτιμώ πάρα πολύ, παρά τις υπερβολές της και τις διαφωνίες μας στο Κυπριακό και σε άλλα θέματα. Είμαστε σε επικοινωνία, αλλά το σωστό είναι να μιλήσει η ίδια για το τι θα πράξει.
–Συναντηθήκατε και με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά. Τι συζητήσατε;
–Ανταλλάξαμε απόψεις για τα εθνικά θέματα και του είπαμε ότι ένας από τους στόχους μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη στην Ελλάδα για το Κυπριακό και μας είπε ότι θα βοηθήσει όπως μπορεί. Ενστερνίζεται την ανάγκη επαφής με τον λαό και τους ανθρώπους σε Κύπρο και Ελλάδα.
Αισθάνομαι δικαιωμένος για Χριστοδουλίδη, αν και είμαι και απογοητευμένος
–Δύο χρόνια μετά την εκλογή Χριστοδουλίδη, αισθάνεστε δικαιωμένος για το γεγονός ότι πρωτοστατήσατε το ’23 να στηριχθεί από το ΔΗΚΟ;
–Ναι, αισθάνομαι δικαιωμένος, αν και είμαι και απογοητευμένος. Πίστεψα στον Χριστοδουλίδη και πρωτοστάτησα μαζί με τον Ζαχαρία Κουλία για τη στήριξή του, ακόμη και όταν το ΔΗΚΟ συζητούσε με το ΑΚΕΛ για να βρουν κοινό υποψήφιο. Πολλές φορές με απογοητεύει και του ασκώ κριτική δημόσια, όμως βλέπω συνεχή βελτίωση και πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα.
–Γιατί λέτε ότι σας απογοητεύει;
–Πιστεύει πάρα πολύ στις προσωπικές του δυνατότητες, ενώ κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Δεν έχει κάνει καλές επιλογές στην ομάδα στήριξής του στο Προεδρικό, όχι γιατί δεν είναι ικανοί, αλλά γιατί τους λείπει η πολιτική εμπειρία. Και παρατηρώ γύρω του και τους λεγόμενους αυλοκόλακες που του λένε ότι όλα είναι καλά, όμως όλοι αυτοί είναι κακοί σύμβουλοι.
–Θα σας ενδιέφερε υπουργοποίηση σε αυτή την κυβέρνηση;
Δεν έγινε ποτέ τέτοια συζήτηση με τον Πρόεδρο, ούτε μου υποσχέθηκε κάτι, ούτε ζήτησα κάτι. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι να ενστερνιστεί ένα όραμα για τον τόπο, να αλλάξει το κράτος του ’60 όπως λέει και ο ίδιος και να βάλει δυναμικούς υπουργούς που δεν θα φοβούνται το πολιτικό κόστος.
–Η στάση του ίδιου του Προέδρου σε κάποια ζητήματα, δεν παραπέμπει σε τέτοιες νοοτροπίες; Επίσης, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, αναζητείται ακόμη το όραμα;
–Μα γι’ αυτό του ασκώ κριτική δημόσια και λέω ότι κάποιες φορές με απογοητεύει. Ελπίζω ότι μέσα του έχει συνειδητοποιήσει τα λάθη του.
–Στηρίζετε τους χειρισμούς του Προέδρου και στο Κυπριακό;
–Ο Πρόεδρος πρέπει να δώσει απαντήσεις στο Κυπριακό. Εάν ο Τραμπ, που είναι εκτός ελέγχου και συμπεριφέρεται με έναν εκβιαστικό τρόπο, πει για παράδειγμα ότι η συνομοσπονδία είναι πολύ καλή λύση για την Κύπρο και πει στον Μητσοτάκη και τον Χριστοδουλίδη να κάτσουν φρόνιμοι και ότι αυτό θα γίνει, τότε τι θα κάνει ο Χριστοδουλίδης; Θα φύγει από τις συνομιλίες, με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να τον κρατούν από τον λαιμό και να του λένε ότι θα τον εκθέσουν στον λαό ότι δεν θέλει λύση; Ο Νίκος Αναστασιάδης, που ήταν υπέρμαχος του Σχεδίου Ανάν, είπε mea culpa, όταν αντιμετώπισε την τουρκική αδιαλλαξία. Και δηλώνω ευθαρσώς και θα ήθελα να μπει στη συνέντευξη ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού, αλλά για να επανακτήσει την Κύπρο. Ας σταματήσουν να παραμυθιάζουν τον κόσμο.
–Γι’ αυτό επαναφέρατε το θέμα διεξαγωγής συζήτησης για το Κυπριακό στη Βουλή;
–Ακριβώς, για να διατυπωθούν οι απόψεις όλων των βουλευτών. Αυτά που σας λέω είναι απόψεις που διατυπώνονται από βουλευτές πολλών κομμάτων στις κατ’ ιδίαν επαφές. Όσοι έχουν το θάρρος της γνώμης τους και ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό να μιλήσουν. Χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι, και ιδίως ο λαός, τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχω λάβει όμως απάντηση αν θα γίνει ή όχι η συζήτηση.
–Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην έξοδό σας από τη Συμμαχία Πολιτών;
–Όταν έφτασε η ώρα των προεδρικών εκλογών του 2018 και ενώ το Κέντρο είχε αποφασίσει τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου, φτάσαμε σε ένα σημείο όπου διαισθάνθηκα ότι ο Γιώργος Λιλλήκας ενδιαφερόταν να είναι αυτός υποψήφιος Πρόεδρος και υποστήριζε ότι θα μπορούσε να είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Δεν έχω κάτι κοινό με το ΑΚΕΛ, διαφώνησα και αποχώρησα. Το ίδιο έκανα και με τον Νικόλα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Όταν συζητούσε με το ΑΚΕΛ, του έλεγα ότι το ΑΚΕΛ τον κοροϊδεύει, ενώ όλο του το περιβάλλον τού έλεγε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει άλλη επιλογή. Τελικά επιβεβαιώθηκα.
–Μετά την έξοδό σας από τη Συμμαχία ιδρύσατε μαζί με άλλους την Πλατφόρμα Πολιτών. Γιατί δεν πέτυχε εκείνο το εγχείρημα;
–Κάποιοι από τους συναγωνιστές, που ήταν ηγετικά στελέχη, για προσωπικούς λόγους δεν ήθελαν να συνεχίσουν και άρχισε η φθορά της Πλατφόρμας. Φτάσαμε στις προεδρικές του 2018, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι μπροστά στα διλήμματα ο Νικόλας ήταν η καλύτερη επιλογή και έτσι τον στηρίξαμε ως Πλατφόρμα. Αργότερα σε διάφορες επαφές με συναγωνιστές της εποχής, μη βλέποντας καμιά δυνατότητα να έχουμε κάτι δικό μας, συνηγόρησαν στο να συνεργαστώ με το ΔΗΚΟ και έτσι έγινε.
–Άρα γιατί να πετύχει τώρα το πολιτικό παρατηρητήριο, εάν εκείνη η πλατφόρμα, που είχε όλα τα συστατικά στοιχεία, κατέρρευσε;
–Άλλες συνθήκες τότε, άλλα δεδομένα σήμερα. Όταν ένας λαός έδωσε 70 χιλιάδες ψήφους σε έναν ανώριμο 24χρονο, σημαίνει ότι ο κόσμος είναι απελπισμένος και απογοητευμένος και είναι επικίνδυνο να μη συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν και υγιείς δυνάμεις. Είναι επικίνδυνο να μην μπαίνει ο ίδιος ο λαός μπροστά.
–Οι αλλαγές στην πολιτική σας διαδρομή δείχνουν πολιτική ωριμότητα που αποκτάται στην πορεία ή ότι ο Παύλος Μυλωνάς είναι ο πρώτος που πετάγεται από το καράβι μόλις αυτό αρχίσει να μπάζει;
–Το 2016 είχα προτάσεις από όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, να κατέλθω υποψήφιος βουλευτής, αλλά επέλεξα ένα νέο κόμμα, τη Συμμαχία Πολιτών, που έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις της εποχής 2-3%. Τώρα κυκλοφορούν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι θα μπορούσα να επανεκλεγώ βουλευτής, όμως αποφάσισα να μην είμαι ξανά υποψήφιος. Δεν υπάρχει καράβι που βουλιάζει για να πεταχτώ έξω, αλλά σίγουρα είναι ένα μεγάλο ρίσκο να καταφέρεις να φτάσεις κοντά στους πολίτες χωρίς να διεκδικείς αξίωμα. Μαζί με τον Κωστή Ευσταθίου και τον Ζαχαρία Κουλία, προφανώς και άλλους, επιχειρούμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Νομίζω πως αυτά δίνουν και την απάντηση στο ερώτημα.