ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι λόγοι που σκαλώνει το κοινό ψηφοδέλτιο του Ενδιάμεσου

Το παρασκήνιο και οι προθέσεις

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Απομακρυσμένο ενδεχόμενο θεωρείται από τα πλείστα μέλη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να πάρει σάρκα και οστά η πρόταση που έθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ενώπιον του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος για διαμόρφωση ενός κοινού ψηφοδελτίου. Μπορεί τα ποσοστά των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ να κατρακυλούν βάσει και των δημοσκοπήσεων αλλά και των αποτελεσμάτων των διπλών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο κανείς επί της ουσίας δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει την υπέρβαση πληρώνοντας πιθανώς και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.

Άλλωστε τίθεται το ερώτημα πώς να αρχίσει συζήτηση για πρόταση που ουσιαστικά δεν υπάρχει, πέρα από τις αναφορές Νικόλα Παπαδόπουλου σε συνέντευξή του στην «Κ», ότι δεν αποκλείει κανένα σενάριο και καμία μορφή συνεργασίας. Πάντως, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μετά το Πάσχα στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ, αν και όπως σημειώνεται από στελέχη της ηγετικής πυραμίδας δεν μπορούν να γίνουν και πολλά εντός ολίγων ημερών, ώστε να παρουσιαστούν στα άλλα δύο κόμματα και να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία εντός φθινοπώρου με στόχο τις βουλευτικές του Μαΐου.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φέρεται πάντως να προχωρά σε ασκήσεις επί χάρτου, τόσο σε σχέση με τη στρατηγική που το κόμμα θα ακολουθήσει τους ερχόμενους μήνες, όσο και σε σχέση με τα πρόσωπα που θα προσελκύσει.

Μπορεί τα ποσοστά των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ να κατρακυλούν, ωστόσο κανείς επί της ουσίας δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει την υπέρβαση.

Υπάρχει έντονη και η άποψη πως ο Πανίκος Λεωνίδου προχώρησε στην αναφορά διαμόρφωσης κοινού ψηφοδελτίου θέλοντας να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα, καλώντας αυτούς που ηγούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της απαξίωσης που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα, αλλά και της εμφάνισης των διαττόντων αστέρων εντός της πολιτικής σκηνής, όπως και η θέση πως το έκανε για όφελος του κόμματός του, για ψηφοθηρικούς λόγους. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, ένα ψηφοδέλτιο με πρόσωπα των τριών κομμάτων επί της ουσίας δεν θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα, μπορεί όμως να δώσει το έναυσμα για μία περαιτέρω συζήτηση με στόχο το εγχείρημα της συνένωσης. Προστίθεται μάλιστα πως η πίεση και προς τα τρία κόμματα πιθανώς να είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο χρονικό διάστημα, αν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να δείχνουν μία πτωτική πορεία, που θα τα αναγκάσουν να προχωρήσουν σε συνεργασίες ακόμη και την υστάτη για να καταφέρουν παραμονή τους στο πολιτικό τοπίο.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φέρεται πάντως να προχωρά σε ασκήσεις επί χάρτου, τόσο σε σχέση με τη στρατηγική που το κόμμα θα ακολουθήσει τους ερχόμενους μήνες, όσο και σε σχέση με τα πρόσωπα που θα προσελκύσει –με ορισμένα έχει προχωρήσει σε συζητήσεις– αποδεικνύοντας την πρόθεση του κόμματος για συνένωση και διεύρυνση, ασχέτως αν αυτή δεν είναι με την ηγεσία των άλλων κομμάτων αλλά με νυν και πρώην στελέχη τους.

Δεν συζητούν κοινό ψηφοδέλτιο

Οι διεργασίες εντατικοποιούνται με ορίζοντα το συνέδριο της παράταξης στα τέλη Μαΐου, όπου ο Μάριος Καρογιάν θέλει να έχει έτοιμο το 75% του ψηφοδελτίου δίνοντας τέλος στα όσα συζητούνται για συνεργασίες.

Στη ΔΗΠΑ από την πρώτη στιγμή θέλησαν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν ενδιαφέρονται για οποιασδήποτε μορφής συνεργασία, ξεκαθαρίζοντας πως είναι πολύ περισσότερα αυτά που τους χωρίζουν από αυτά που τους ενώνουν. Μάλιστα, σημειώνουν ότι η ΔΗΠΑ είναι το μόνο από τα τρία κόμματα που ουσιαστικά μπορεί να εκφράσει τον κεντρώο χώρο, ενώ για άλλη μία φορά πιστεύουν πως οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα και το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα θα τις διαψεύσει πανηγυρικά.

Βέβαια είναι και στελέχη που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας μάλιστα και σκέψεις για αλλαγή πλεύσης βρίσκοντας στέγη σε άλλο πολιτικό χώρο, μιας και πιστεύουν πως η μάχη είναι εξαρχής χαμένη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν τους δίδονται τα κατάλληλα πολεμοφόδια. Εξηγούν ότι το κόμμα στην παρούσα φάση έπρεπε να έχει ανοδική πορεία σε σύγκριση και με τα αποτελέσματα του 2021, ως νεοσύστατο, υπενθυμίζοντας τους λόγους δημιουργίας του και όχι να δίνει αγώνα για να μπει στη Βουλή.

Από πλευράς ηγεσίας σημειώνεται πάντως πως οι διεργασίες εντατικοποιούνται με ορίζοντα το συνέδριο της παράταξης στα τέλη Μαΐου, όπου ο Μάριος Καρογιάν θέλει να έχει έτοιμο το 75% του ψηφοδελτίου, δίνοντας τέλος σε όσα συζητούνται για συνεργασίες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να παρευρεθούν στο συνέδριο προσωπικότητες από την ευρύτερη κοινωνία, θέλοντας να προαναγγείλουν ουσιαστικά τη συμπερίληψή τους στο ψηφοδέλτιο.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του κεντρώου χώρου με στόχο να σταματήσει η άνοδος της Ακροδεξιάς στον τόπο, σχετική πρόταση είχε ετοιμάσει και ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ Γιάννος Λακκοτρύπης λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Σε συνέντευξή του στην «Κ» και στον Ανδρέα Κημήτρη τον περασμένο Ιούνιο, είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κεντρώο χώρο να παραπαίει επειδή υπάρχουν προσωπικές διαφορές», προσθέτοντας ότι «στις βουλευτικές του 2026 ΔΗΠΑ και ΔΗΚΟ θα κατέλθουν ως δύο κόμματα. Μέχρι τότε όμως μπορούμε να ανοίξουμε κανάλι επικοινωνίας με ειλικρίνεια για να αρχίσουμε μία συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ και εδώ τα πράγματα φέρεται να ξεκαθαρίζουν σε σχέση με τις δυσκολίες που υπάρχουν για διαμόρφωση ενός κοινού ψηφοδελτίου. Αναφέρουν μάλιστα πως η συζήτηση που προκλήθηκε δημόσια για το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα στελεχών που ήδη είναι σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων, για να ενταχθούν εντός των ψηφοδελτίων του Κινήματος, με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο μιας και εκκενώνονται θέσεις. Την ίδια ώρα, τονίζεται πάντως ότι αν κάποιος επιθυμεί συνεργασία προχωρά με ουσιαστικά βήματα, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένη πρόταση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και συζητώντας με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και όχι κάνοντας δημόσια τοποθετήσεις.

Στην ΕΔΕΚ εξηγούν πως, παρά τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν, δεν έχει γίνει συνάντηση επί του θέματος με το ΔΗΚΟ, μιας και οι συζητήσεις εντός του καφενείου της Βουλής δεν θεωρούνται επίσημες διαβουλεύσεις.

Εξηγούν μάλιστα πως, παρά τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν, δεν έχει γίνει συνάντηση επί του θέματος με το ΔΗΚΟ, μιας και οι συζητήσεις εντός του καφενείου της Βουλής δεν θεωρούνται επίσημες διαβουλεύσεις. Στελέχη της ΕΔΕΚ σημειώνουν πάντως ότι μέχρι τις βουλευτικές εκλογές υπάρχει περιθώριο διαφοροποίησης των μέχρι τώρα δεδομένων, αν αναλογιστεί κανείς πως θέτουν προς συζήτηση και το θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Στην εξίσωση και ο τρόπος που ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα διαμορφώσει τα ψηφοδέλτια, αν τελικώς μείνει μέχρι και τον Μάιο του 2026 στην ηγεσία, αλλά και με ποιο τρόπο πιθανώς να χειριστεί στελέχη που αποχώρησαν από την ΕΔΕΚ. Πάντως, δεν φέρεται να υπάρχει ανησυχία σε σχέση με πιθανή απώλεια ψηφοφόρων λόγω της απουσίας των Δημήτρη Παπαδάκη και Γιώργου Βαρνάβα, μιας και αυτό έχει ξεκαθαρίσει σε προηγουμένη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο πιθανώς να υπάρξει απώλεια ψήφων από τη φυγή Κωστή Ευσταθίου.

Πάντως, υπάρχουν και τα στελέχη που μιλούν για προσπάθεια ενδυνάμωσης του κόμματος αφήνοντας στην άκρη διενέξεις του παρελθόντος με στόχο την όσο το δυνατό περαιτέρω διεύρυνση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών. Σημειώνουν πάντως ότι το δύσκολο εγχείρημα της συνένωσης του κεντρώου χώρου, που όπως επισημαίνουν έχει παρεξηγηθεί και η έννοια κεντρώος, μοιάζει αδύνατο λέγοντας χαρακτηριστικά πως αφού δεν τα κατάφεραν Βάσος Λυσσαρίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος ίσως και να μην είναι εφικτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση