ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζεσταίνει μηχανές για 2η πώληση δανείων η ΚΕΔΙΠΕΣ

Περίπου 50-100 εκατ. ευρώ θα βγουν προς διάθεση σε κυπριακές τράπεζες μετά το τέλος Μαρτίου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η ΚΕΔΙΠΕΣ «ζεσταίνει τις μηχανές» για πώληση δεύτερου πακέτου εξυπηρετούμενων δανείων που έχει στη διάθεσή της. Μετά το πέρας Μαρτίου που υπολογίζεται ότι και θα ολοκληρωθεί η πώληση εξυπηρετούμενων δανείων 58 εκατομμυρίων ευρώ που είχε πραγματοποιήσει εντός του 2023 με την Τράπεζα Κύπρου, η ΚΕΔΙΠΕΣ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα ετοιμάσει ακόμα ένα πακέτο καλών δανείων προς πώληση, ύψους μεταξύ 50-100 εκατομμυρίων ευρώ. Από εδώ και πέρα θα βλέπουμε από την ΚΕΔΙΠΕΣ να πουλά πακέτα δανείων τέτοιων μεγεθών σε εγχώριες τράπεζες, ενώ ενδιαφέρον πλέον θα έχει να βλέπουμε τους διεκδικητές.

Πέραν της Τράπεζας Κύπρου που και τελικά αγόρασε το πρώτο πακέτο, μεγάλος διεκδικητής ήταν η Astrobank, τράπεζα που θα κάνει διαφορά στα βιβλία της αν τελικά λάμβανε 50-60 εκατ. ευρώ καλού δανεισμού. Η συναλλαγή για παράδειγμα στην Τράπεζα Κύπρου –όπως είχε ανακοινώσει στα δικά της αποτελέσματα– δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων και στην κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.

Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της ΚΕΔΙΠΕΣ στο πλαίσιο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για το 2023, η απομόχλευση των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί στόχο του επιχειρηματικού της σχεδιασμού και μελλοντικά αναμένεται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα προβεί και σε άλλες πωλήσεις χαρτοφυλακίων χορηγήσεων σαν μέρος του επιχειρηματικού της πλάνου. Σχετικά με το πακέτο δανείων που πώλησε στην Τράπεζα Κύπρου, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού έχει εγκρίνει ως συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, τη πράξη συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων. Αναμένεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η εκταμίευση, εντός των επόμενων 1 έως 2 εβδομάδων.

Όπως είχε καταγράψει η «Κ» σε ρεπορτάζ της προ μηνών, το πλάνο των πωλήσεων καλών δανείων από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων (servicers) προς τις τράπεζες, θα είναι ένα «trend» που θα βλέπουμε από εδώ και πέρα. Τα «deal επαναπωλήσεων» δανείων θα γίνονται ανά κάποια διαστήματα, όταν και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν σεβαστό ποσό δανείων που εξυπηρετούνται. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα δημιουργούν νέα παροχή εσόδων από τόκους, ενώ οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα αποδεικνύονται «διπλά κερδισμένες» αφού έχουν μεγάλα περιθώρια αναδιαρθρώσεων. Η πρακτική πάντως του να «γυρίζουν» τα δάνεια στους «servicers» από κόκκινα σε πράσινα και να πωλούνται σε τράπεζες δεν είναι νέο για τον τραπεζικό τομέα σε γενική βάση, γίνεται παντού, απλώς στην Κύπρο δεν υπήρχε μέχρι πριν από τα τέλη του 2023 αυτού του είδους η δευτερογενής αγορά δανείων.

Μειώθηκε ο δανεισμός

Σε ένα περιβάλλον που μειώνεται σιγά-σιγά ο νέος δανεισμός λόγω υψηλών επιτοκίων (αυτό ήθελε εξάλλου να καταφέρει η ΕΚΤ με την αύξησή τους) βλέπουμε πως «έχει νόημα» για τις τράπεζες να αγοράζουν έτοιμα «φτιαγμένα», «πράσινα» δάνεια από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τον Ιανουάριο του 2024 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν μείωση και έφτασαν στα 462,7 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 725,4 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Τα νέα καταναλωτικά δάνεια όπως καταγράφει η Κεντρική αυξήθηκαν στα 26,7 εκατ. ευρώ, (εκ των οποίων 19,7 εκατ. ευρώ ήταν καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με 17,6 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων 14,8 εκατ. ήταν καθαρά νέα δάνεια). Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα 146,3 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 71,7 εκατ. ευρώ καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με 161,4 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023 (εκ των οποίων 90,8 εκατ. ευρώ ήταν καθαρά νέα δάνεια). Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ σημείωσαν μείωση στα 72,9 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 40,6 εκατ. ευρώ ήταν καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με 85 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων 57,6 εκατ. ευρώ ήταν καθαρά νέα δάνεια). Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ κατέγραψαν μείωση στα 210,5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 83,3 εκατ. ευρώ ήταν καθαρά νέα δάνεια), σε σύγκριση με 435,6 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (εκ των οποίων 150,2 εκατ. ευρώ ήταν καθαρά νέα δάνεια).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση