ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σχέδιο Τραμπ για την οικονομία των ΗΠΑ

Η επιβολή δασμών και η μείωση του φορολογικού συντελεστή εταιρικών κερδών κυριαρχούν στο πρόγραμμά του

Kathimerini.gr

«Η οικονομία μας πηγαίνει κατά διαόλου». «Ο πληθωρισμός είναι καταστροφή». «Θα αφαιρέσω θέσεις εργασίας από την Κίνα και θα της επαναφέρω στο Μίσιγκαν». Αυτές είναι ορισμένες από τις γενικόλογες διακηρύξεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν η οικονομία ακμάζει και η ανεργία υποχωρεί, ο Τραμπ επιμένει ότι στη δική του θητεία η ανάπτυξη, η απασχόληση και ο πληθωρισμός βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση. Πάντως, στις τωρινές του ομιλίες δεν μιλάει με στοιχεία ούτε αναφέρεται σε νομοθετικά μέτρα, αλλά προετοιμάζεται για την επιβολή δασμών σε εμπορικούς εταίρους, καθώς και την ελαφρά μείωση του συντελεστή εταιρικών κερδών. Καθόλου ευαισθητοποιημένοι για τους κλιματικούς στόχους, οι Ρεπουμπλικανοί συνολικά επιδιώκουν την άντληση περισσότερου πετρελαίου, φυσικού αερίου και γαιάνθρακα. Αλλωστε, ο Τραμπ έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι θα καταργήσει τις πράσινες πολιτικές του προκατόχου του για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις ΑΠΕ, ενώ θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση «με το μεγαλύτερο πρόγραμμα απελάσεων στην Ιστορία». Σε ανάλυση του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά φαίνεται ότι, εάν απελαθούν 1,3 ξένοι εργάτες, το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας θα συρρικνωθεί 2,1%, οδηγώντας την σε ύφεση. Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί και εξέχοντες οικονομολόγοι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του PBS News, επισημαίνουν ότι με απλά μαθηματικά φαίνεται πως οι προτάσεις Τραμπ θα εκτινάξουν τον πληθωρισμό, θα κλονίσουν τη μεσαία τάξη και θα διογκώσουν έτι περαιτέρω το δημόσιο χρέος κατά 5 τρισ. δολάρια και πλέον με το να δοθεί παράταση στις φοροαπαλλαγές της πρώτης θητείας του, που συντόμως λήγουν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press είχε αποστείλει στη διοργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ερωτηματολόγιο σχετικά με 20 βασικά οικονομικά ζητήματα. Εντούτοις, αντίδραση δεν υπήρξε και η εκπρόσωπος της εκστρατείας του, Καρολάιν Λίβιτ, παρέπεμψε το AS στα βίντεο του Τραμπ, διότι καλύτερες απαντήσεις δίνει ο ίδιος, όπως είπε. Αντιθέτως, η ομάδα Μπάιντεν έχει καταρτίσει λεπτομερέστατη έκθεση 188 σελίδων για τον προϋπολογισμό. Κάποιες ιδέες του Τραμπ έχουν ευρεία απήχηση, πάντως, όπως στην περίπτωση της μη φορολόγησης φιλοδωρημάτων που καταβάλλονται σε εργαζομένους, την οποία αποδέχονται οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζάκι Ρόουζεν και Κάθριν Κορτές Μάστο. Σε επίπεδο επιχειρήσεων, αυτές αρέσκονται στην ιδέα για περιστολή των ρυθμίσεων και περαιτέρω μείωση στη φορολόγηση κερδών από το 21% στο 20%. Εκείνο, όμως, που δεν τους αρέσει είναι οι τεράστιοι δασμοί που εξαγγέλλει ο Τραμπ για να προστατεύσει θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, δηλώνοντας ότι θα αφορούν εισαγωγές 3 τρισ. δολαρίων, ήτοι τριπλάσιες από την πρώτη του θητεία. Οι δασμοί οδηγούν σε αύξηση κόστους, αυτό μετακυλίεται στο καταναλωτικό κοινό και αναθερμαίνει τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι Κίμπερλι Κλόζινγκ και Μαίρη Λάβλι σε ανάλυσή τους συμπέραναν ότι οι πιθανοί νέοι δασμοί θα ισοδυναμούν με μία ουσιαστικά αύξηση φόρου για ένα τυπικό νοικοκυριό της τάξης των 1.700 δολαρίων ετησίως.

Τέλος, ο αντίκτυπος των δασμών στον πληθωρισμό θα καθυστερούσε την έναρξη περικοπής των επιτοκίων, που θα λειτουργούσε προστατευτικά έναντι τυχόν επιβράδυνσης. Σύμφωνα με οικονομολόγους της JP Morgan, δασμοί 60% στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών θα ενίσχυαν το επίπεδο τιμών κατά 1,1%, και θα προξενούσαν ανατίμηση του δολαρίου έως και κατά 5%, εξέλιξη δυσμενής για την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών.

Στήριξη από τη Σίλικον Βάλεϊ

Μία από τις πιο φιλελεύθερες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, η Σίλικον Βάλεϊ, ήταν και παραμένει σε μεγάλο βαθμό προπύργιο των Δημοκρατικών και ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τον Τζο Μπάιντεν το 2020. Πλέον, μία μικρή αλλά πανίσχυρη ομάδα δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας –απογοητευμένη από τις ρυθμίσεις του προέδρου Μπάιντεν– στρέφεται προς τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ. Ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα δωρίζει περίπου 45 εκατ. δολάρια τον μήνα σε μία επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ του Τραμπ, που ονομάζεται America PAC και την οποία χρηματοδοτούν ήδη πολλοί επιχειρηματίες από τον κλάδο της τεχνολογίας. Η America PAC έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 8,7 εκατ. δολάρια από την ίδρυσή της τον Ιούνιο, με αρκετές δωρεές ύψους 1 εκατ. δολαρίων να προέρχονται από επενδυτές της «Βig Tech». Τον περασμένο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τεχνολογίας Ντέιβιντ Σακς συνδιοργάνωσε έρανο στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ πλουσιοπάροχες δωρεές στην America PAC έχουν κάνει επίσης τα δίδυμα αδέλφια Βίνκλεβος της Winklevoss Capital Management και του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Gemini, ο Νταγκ Λεόνε της Sequoia Capital και ο συνιδρυτής της Palantir, Τζο Λόνσντεϊλ.

Στην προηγούμενη αναμέτρηση, οι λίγοι υποστηρικτές του Τραμπ από τον κόσμο της τεχνολογίας κράτησαν σε μεγάλο βαθμό μυστική την υποστήριξή τους. Ο αριθμός τους παραμένει μικρός, πλέον όμως δεν κρύβονται και ανοίγουν διάπλατα τα πορτοφόλια τους. Τι άλλαξε λοιπόν; «Πιθανότατα, δεν ενθουσιάστηκαν ξαφνικά για τον χριστιανικό εξτρεμισμό της δεξιάς (…)», σημειώνει το CNN. «Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων της τεχνολογίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν η επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και η στάση της απέναντι στα κρυπτονομίσματα», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Chamber of Progress.

Η στροφή της Σίλικον Βάλεϊ προς τον Τραμπ έγινε επειδή «διακυβεύονται τόσο πολλά στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν σημαίνει υποστήριξη για τις απόψεις του για τη μετανάστευση, λένε οι αναλυτές. Ισχυρούς δεσμούς με την Big Tech έχει αναπτύξει και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, έχοντας εργαστεί για το venture fund Mithril Capital του Πίτερ Τίελ και αργότερα για το venture fund Revolution, που ξεκίνησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της AOL, Στιβ Κέις. Ο Tίελ έδωσε 15 εκατ. δολάρια για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Βανς για τη Γερουσία το 2022.

Πολλά δολάρια της Big Tech εξακολουθούν φυσικά να ρέουν προς τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, μεταξύ άλλων από τον ιδρυτή του LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν και τον συνιδρυτή της Google, Ερικ Σμιντ. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους CEO μεγάλων εταιρειών δεν εμπλέκονται στην κομματική πολιτική. Θα κληθούν απλά να συνεργαστούν με όποιον κερδίσει τις εκλογές.

Ο Τζέιμι Ντάιμον πιθανός υπουργός Οικονομικών

Tον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, σκοπεύει να βολιδοσκοπήσει μεταξύ άλλων για τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι σχέσεις του Αμερικανού τέως προέδρου με τον «βετεράνο της Γουόλ Στριτ» δεν ήταν πάντα ρόδινες, καθώς μέχρι πρόσφατα ασκούσε κριτική στον τραπεζίτη, έναν «υπερεκτιμημένο υπέρμαχο της παγκοσμιοποίησης», όπως τον είχε αποκαλέσει.

Ο Ντάιμον από την πλευρά του, όπως και πολλές ακόμα προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, είχε καταδικάσει την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Tραμπ. Πρόσφατα ωστόσο επαίνεσε ορισμένες θέσεις και πολιτικές του Τραμπ. «Ας είμαστε ειλικρινείς. Είχε δίκιο για το ΝΑΤΟ, είχε δίκιο για τη μετανάστευση. Βοήθησε να αναπτυχθεί αρκετά η οικονομία. Η φορολογική μεταρρύθμιση του εμπορίου απέδωσε. Είχε εν μέρει δίκιο για την Κίνα», είπε στο CNBC.

Ο τραπεζίτης φαίνεται να «φλερτάρει» εδώ και χρόνια με την ιδέα της πολιτικής. Το 2018 είχε δηλώσει ότι θα κέρδιζε τον Τραμπ σε μια εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας ότι είναι «εξίσου σκληρός» και «εξυπνότερος». Ομως, την ίδια ημέρα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδεχόταν ότι δεν έπρεπε να ανοίξει τέτοια κόντρα και ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Το ζήτημα της διαδοχής του στην JP Morgan απασχολεί τους αναλυτές εδώ και χρόνια. Μέσα σε σχεδόν δύο δεκαετίες, ο 68χρονος σήμερα CEO μετέτρεψε την τράπεζά του σε Νο1 στις ΗΠΑ με βάση το ενεργητικό, την κεφαλαιοποίησή της και διάφορους άλλους δείκτες.

Το 2022, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, για την εξαγορά της Viva από την JP Morgan, ο Nτάιμον είχε δηλώσει περήφανος για την ελληνική καταγωγή του αφού, όπως είπε, οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές.

Το όνομα της οικογένειας Dimon άλλαξε από «Παπαδημητρίου» από τον παππού του, ο οποίος ήταν και ο ίδιος τραπεζίτης στη Σμύρνη και την Αθήνα. Ετσι, ως τραπεζίτης τρίτης γενιάς, ο ίδιος έμαθε τα μυστικά των χρηματοοικονομικών δίπλα στον μετανάστη παππού του και τον πατέρα του. Ο ίδιος έζησε μία άνετη ζωή ως παιδί. Σπούδασε στο Tufts University και στο Χάρβαρντ, όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Τζούντι Κεντ, ενώ ξεκίνησε τη χρηματοοικονομική του καριέρα στην American Express το 1982 βοηθώντας αργότερα στη δημιουργία της Citigroup. O Nτάιμον, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της JP Morgan από το 2005, είναι ένας από τους λίγους διευθυντές τραπεζών που έγινε δισεκατομμυριούχος λαμβάνοντας πακέτα αμοιβών υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο CEO στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιλογή

«Είναι σαφές τώρα ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τεχνολογία –δεν είμαστε ειδικοί σε όλα τα πράγματα που κάνει η κυβέρνηση, αλλά στις νεοφυείς επιχειρήσεις και την τεχνολογία, είμαστε σίγουρα από τους καλύτερους ειδικούς στον κόσμο–, πιστεύουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καλύτερη επιλογή από Τζο Μπάιντεν», είπε ο Μπεν Χόροβιτς.

250.000

δολάρια σε bitcoin κατείχε το 2022 ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς.

Ελπίδα

«O Ντόναλντ Tραμπ είναι η τελευταία ελπίδα της Αμερικής να αποκαταστήσει αυτό που –αν χαθεί– μπορεί να μη βρεθεί ποτέ ξανά», δήλωσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, από το βήμα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι.

45 εκατ.

δολάρια τον μήνα σε μία επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ του Τραμπ, που ονομάζεται America PAC, ανακοίνωσε ότι θα δωρίζει o Ελον Μασκ.

Η χρήση της AI

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συνέπειες (της ΑΙ) θα είναι εξαιρετικές και πιθανώς τόσο μεταμορφωτικές όσο οι σημαντικότερες τεχνολογικές εφευρέσεις των τελευταίων εκατοντάδων ετών. Σκεφτείτε το τυπογραφείο, την ατμομηχανή, τον ηλεκτρισμό, τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο, μεταξύ άλλων. Αναμένουμε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού μας», είπε ο Ντάιμον της JPMorgan.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση