Του Γιάννη Ιωάννου
Όπως κάθε χρόνο ο Ιούλιος στην Κύπρο συμπίπτει και με την κατάταξη των νεοσύλλεκτων της Εθνικής Φρουράς -των νεαρών δηλαδή της ΕΣΣΟ 2024 που θα κληθούν να εκπληρώσουν, ως κληρωτοί στρατιώτες, την θητεία τους για διάστημα 14 μηνών. Η φετινή κατάταξη, υπενθυμίζεται, διαρκεί από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λευκωσίας, Πάφου και Λάρνακας και οι νεαροί εθνοφρουροί θα ορκιστούν στρατιώτες στις 26 Ιουλίου.
Η «Κ» επικοινωνώντας με εμπορικά καταστήματα παγκύπρια, διαπιστώνει πως οι τιμές στο «καλάθι» του εθνοφρουρού δεν έχουν διαφοροποιηθεί θεαματικά σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι
Στην Κύπρο, παραδοσιακά, το μέσο νοικοκυριό προετοιμάζει τους νεαρούς κληρωτούς αγοράζοντας, ουσιαστικά έξτρα, υλικά και χρειώδη σαν αυτά που χορηγεί η Εθνική Φρουρά στους νεοσύλλεκτους από εμπορικά καταστήματα στα οποία αυτά είναι διαθέσιμα. Αν και οι νεαροί εθνοφρουροί -όπως αναφέρει στην «Κ» αρμόδια πηγή της Ε.Φ.- «χρεώνονται» κανονικά ιματισμό, βασικά είδη (κλινοσκεπάσματα, σάκο μεταφοράς, είδη προσωπικής υγιεινής, κοκ) η τάση αυτή της μέσης κυπριακής οικογένειας να εφοδιάζει τον νεαρό της που θα κληθεί να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία καλά κρατεί -ενώ παράλληλα συντηρεί και ένα δίκτυο κυπριακών καταστημάτων λιανικής πώλησης με κυνηγετικά είδη, είδη κάμπινγκ, ψαρέματος, κοκ.
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι
Η «Κ» επικοινωνώντας με εμπορικά καταστήματα παγκύπρια, διαπιστώνει πως οι τιμές στο «καλάθι» του εθνοφρουρού δεν έχουν διαφοροποιηθεί θεαματικά σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι. Τα εν λόγω καταστήματα εποχικά δημιουργούν ουσιαστικά πακέτα προσφοράς για νεοσύλλεκτους, κι ακόμη κι αν κάποιος επιλέξει να αγοράσει όλα τα υλικά που θα χρεωθεί από την Εθνική Φρουρά και κατά τη διάρκεια της προκατακτήριας διαδικασίας του ΚΕΝ (χορήγηση στρατιωτικού ιματισμού) δεν θα υπερβεί ένα κόστος μεταξύ 150 και 250 ευρώ -αναλόγως ποσότητας και ποιότητας. Κατά την διαδικασία της κατάταξης η ΕΦ χορηγεί σίγουρα την στρατιωτική στολή (συμπεριλαμβανομένου και χειμερινού ιματισμού ήτοι τζάκετ με επενδυτή και αδιάβροχου) καθώς και ζευγάρι στρατιωτικών αρβύλων -με το σημαντικότερο πρόβλημα διαλογής σε αυτό το επίπεδο να είναι πάντα αστοχίες στη διάσταση του ακριβούς μεγέθους (εξού και οι νεαροί εθνοφρουροί αγοράζουν πάντα μια στολή από το εμπόριο που προβάρουν πάνω τους ή μεταποιούν με ακρίβεια ως προς το size).
Πού κυμαίνονται οι τιμές
Mελετώντας τις προσφορές από εμπορικά καταστήματα, παγκύπρια, ειδών νεοσυλλέκτων, η «Κ» διαπιστώνει πως υπάρχουν ελάχιστες αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ επαρχιών (σ.σ. η Λεμεσός παραμένει η φτηνότερη) και φυσικά ένα εύρος αναλόγως ποιότητας (σ.σ. π.χ. στα άρβυλα υπάρχουν και τιμές που ξεπερνούν, αναλόγως ποιότητας, τα 120 ευρώ). Από εκεί και πέρα οι τιμές για μια στρατιωτική στολή (παντελόνι, χιτώνιο) κυμαίνονται μεταξύ 40 και 45 ευρώ ενώ ένα αποδεκτό ζευγάρι στρατιωτικών αρβύλων νέας γενιάς κυμαίνεται σε προσφορά από 40 μέχρι 70 ευρώ. Μια τσάντα ώμου ή ένα στρατιωτικό σακίδιο (backpack) κυμαίνεται μεταξύ 20 και 45 ευρώ -και αυτά τα υλικά συμπληρώνουν το «ακριβές» εύρος των ειδών νεοσύλλεκτων.
Κλινοσκεπάσματα και πετσέτες κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15 ευρώ, ενώ απαραίτητα χρειώδη όπως ένας μικρός φακός ή λουκέτα για ασφάλιση εφοριαμού και προσωπικών αντικειμένων κυμαίνονται μεταξύ 5 και 15 ευρώ. Τσαντάκια, πορτοφόλια και διάφορα «μικρά-μικρά» της θητείας (π.χ. ένα πολυεργαλείο ή ένα αναδιπλούμενο «μαχαιροπίρουνο») κυμαίνονται μεταξύ 7 και 15 ευρώ, ενώ πιο σύγχρονα αντικείμενα (π.χ. ένας φορητός φορτιστής κινητού τηλεφώνου) κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 ευρώ. Τέλος, τα απολύτως απαραίτητα (εσώρουχα, κάλτσες στρατιωτικού τύπου, κοκ) κυμαίνονται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 4 και 8 ευρώ (σετ).