ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ευρώ στο μάτι του κυκλώνα Τραμπ

Η επιθετική πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου ενισχύει το δολάριο και φέρνει πιο κοντά την ισοτιμία με το ενιαίο νόμισμα

Kathimerini.gr

Ελευθερία Κούρταλη

Η συζήτηση για την πτώση του ευρώ στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά από τα τέλη του 2022, ή και χαμηλότερα, έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα και έπειτα από τις αμερικανικές εκλογές, λόγω των φόβων ότι ένας νέος εμπορικός πόλεμος θα χτυπήσει την ήδη πολύ αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και το ασταθές πολιτικό σκηνικό στις δύο μεγαλύτερες χώρες του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο εξαιρετισμό των ΗΠΑ, διαμορφώνουν ένα δύσκολο σκηνικό για το κοινό νόμισμα τουλάχιστον στις αρχές του 2025.

Η JP Morgan εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 0,99 έναντι του δολαρίου το α΄ τρίμηνο 2025, για να ανακάμψει μερικώς στη συνέχεια.

Το ευρώ πραγματοποίησε «βουτιά» έως και το 1,04 έναντι του δολαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 την περασμένη εβδομάδα, από το 1,09 που κινούνταν πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, και το 1,12 τον Σεπτέμβριο. Αν και ανέκαμψε ελαφρώς προς το 1,06, στη συνέχεια, λόγω της προσαρμογής των προσδοκιών για τα επιτόκια, οι αναλυτές εκτιμούν πως η περαιτέρω αδυναμία του και (κυρίως) η δύναμη του δολαρίου είναι το πιθανότερο σενάριο για το επόμενο διάστημα. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι η Ευρωτράπεζα θα πρέπει να είναι προσεκτική για το ενδεχόμενο υπερβολικής μείωσης των επιτοκίων, ωθώντας έτσι τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες επιθετικών μειώσεων και να αγοράσουν το κοινό νόμισμα.

Οπως πάντως σημειώνει στην «Κ» ο Θέμος Φιωτάκης, επικεφαλής αγοράς συναλλάγματος στην Barclays, τρία σοκ χτυπούν το ευρώ ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή: «Πρώτον, οι δασμοί είναι ένας τεχνητός τρόπος για να γίνει πιο φθηνό το δολάριο και η αγορά κινείται για να το αντισταθμίσει αυτό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ένας δασμός 10% (με τον οποίο απείλησε ο Τραμπ την Ευρώπη), σε συνδυασμό με τα επακόλουθα ευρωπαϊκά αντίποινα, θα οδηγούσε το ευρώ στην ισοτιμία. Δεύτερον, οι πολιτικές του Τραμπ είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απόκλιση επιτοκίων. Για παράδειγμα, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να ωθήσει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια χαμηλότερα από ό,τι αποτιμά η αγορά. Τρίτον, η ψυχολογία της αγοράς είναι πιθανό να επιδεινώσει αυτές τις κινήσεις».

Προς το παρόν, η πρόβλεψη της Barclays για ένα πιο αδύναμο ευρώ (στο 1,04) έχει ήδη υλοποιηθεί, ωστόσο εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για χαμηλότερα επίπεδα το αμέσως επόμενο διάστημα είναι υψηλοί.

Κατά τον Θάνο Βαμβακίδη, επικεφαλής επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος του G10 στην Bank of America, η πορεία του ευρώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές των ΗΠΑ. Οπως σημειώνει στην «Κ», η BofA εξακολουθεί να θεωρεί την ισοτιμία με το δολάριο ακραίο σενάριο, το οποίο θα απαιτήσει υπερβολικά υψηλούς δασμούς, ωστόσο προσθέτει ότι «η περαιτέρω ισχύς του δολαρίου βραχυπρόθεσμα είναι πιθανή, λόγω της αβεβαιότητας της πολιτικής και των δασμών που θα εφαρμοστούν στις αρχές του επόμενου έτους». Και ο κ. Βαμβακίδης εκτιμά πως στη συνέχεια το ευρώ έχει πιθανότητες να ανακάμψει. «Η απουσία πληθωριστικών πολιτικών στις ΗΠΑ, σε ένα σενάριο στο οποίο οι περιορισμένοι και στοχευμένοι δασμοί οδηγούν σε εμπορικές συμφωνίες και οι περικοπές δαπανών αντισταθμίζουν τις φορολογικές περικοπές, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να επιτρέψει στο ευρώ να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα».

Ο αναλυτής της Deutsche Bank Γιώργος Σαραβέλος υπολογίζει ότι ο πλήρης αντίκτυπος της επιβολής νέων δασμών από τον Τραμπ, του περιορισμού της μετανάστευσης και της αύξησης των καθαρών δημοσιονομικών δαπανών με την επέκταση των φορολογικών περικοπών «αποτιμάται» μόνο κατά 30% από τις αγορές, υποδεικνύοντας ότι το ευρώ θα μπορούσε να βιώσει σημαντικό sell-off εάν εφαρμοστούν τα μέτρα. Οπως τονίζει, «παραμένουμε θετικοί για το δολάριο και θεωρούμε ότι τα επίπεδα του 1,00 στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου τιμολογούν κατά 50% την ένταση του μείγματος πολιτικής Τραμπ, με πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερης πτώσης του ευρώ ανάλογα με το τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο».

Σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία αποκαλεί το ευρώ «μεγάλο ασθενή του G10» λόγω της πολύ αδύναμης ανάπτυξης της Ευρωζώνης, το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει στο 0,99 εντός του α΄ τριμήνου του 2025. Αν και μετά τον Μάρτιο του 2025 και έως τα τέλη του έτους, βλέπει ανάκαμψη στο 1,03 έως 1,08 έναντι του δολαρίου, σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει, το story του αμερικανικού εξαιρετισμού θα συνεχιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση