ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι χρειάζεται το Κίεβο τώρα – Οι οικονομικές ανάγκες και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Ακόμα και τώρα, που το κύμα συμπαράστασης έχει κορυφωθεί, η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία δεν καλύπτει τις ανάγκες της

Στις 24 Μαρτίου το κόστος των υλικών καταστροφών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έφτανε τα 63 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου, «τουλάχιστον 4.431 κατοικίες, 92 εργοστάσια/αποθήκες, 378 ιδρύματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 138 ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, 12 αεροδρόμια και 7 θερμοηλεκτρικοί σταθμοί/υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην Ουκρανία έχουν υποστεί ζημιές, καταστραφεί ή καταληφθεί» από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία γκρεμίζει σπίτια στην Ουκρανία κάθε μέρα. Καθώς η οικονομική δραστηριότητα παγώνει και το κόστος μάχης αυξάνεται, ο πόλεμος βυθίζει τον προϋπολογισμό της ουκρανικής κυβέρνησης σε έλλειμμα, έως και τα 7 δισ. δολάρια το μήνα, σύμφωνα με πηγή με καλή γνώση της κατάστασης που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Η διεθνής βοήθεια προς την Ουκρανία δεν καλύπτει τις ανάγκες της. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσφατα ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 500 εκατ. δολαρίων, ωστόσο ο πόλεμος κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Η Ουκρανία χρειάζεται μεγάλη βοήθεια σε ρευστό για να ανταπεξέλθει στο δυσβάσταχτο στρατιωτικό κόστος, καθώς και υπόσχεση για σχέδιο ανοικοδόμησης της χώρας σε συνεργασία με τους δυτικούς συμμάχους. Το Κίεβο και η Δύση πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τόσο για την άμεση οικονομική επιβίωση της χώρας όσο και για τη μελλοντική της ανοικοδόμησή της. Το τελικό κόστος του έργου μπορεί να είναι αβέβαιο, αλλά τώρα είναι η στιγμή για να δεσμευτεί ο κόσμος στα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του The Atlantic, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας μπορούν να ξεκινήσουν με την άμεση επιβολή ειδικού φόρου στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αυτό ενδέχεται να μην συμβεί ποτέ. Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων έχουν εκτοξευθεί: οι Ευρωπαίοι αγόρασαν φυσικό αέριο αξίας 755 εκατομμυρίων δολαρίων στις 2 Μαρτίου από τη Ρωσία. Τα ρωσικά κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 320 δισ. δολάρια το 2022.

Τα ποσά από τη φορολόγηση της ρωσικής ενέργειας, η οποία δύναται να παραμείνει σε ισχύ ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου, θα μπορούν να διατεθούν για τη στήριξη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Εναλλακτικά, ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης, η φορολόγηση θα μπορούσε να αρθεί -και να τερματιστούν άλλες κυρώσεις- με αντάλλαγμα η Ρωσία να μεταβιβάσει στην Ουκρανία μετοχές εταιρειών που διαχειρίζονται κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το The Atlantic, η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να αποζημιωθεί από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμεύσει οι δυτικές κεντρικές τράπεζες. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ έχουν «παγώσει» η Fed και η ΕΚΤ. Οι Ουκρανοί που έχασαν δικούς τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης θα μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια.

Εάν τα σχέδια ανοικοδόμησης της χώρας «χτιστούν» τώρα και αν μηχανισμοί χρηματοδότησης θεσμοθετηθούν αυτήν την περίοδο, τότε οι Ουκρανοί θα εμπιστευθούν το σχέδιο και θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά τον πόλεμο. Θα χρειαστούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αποζημιώσεις θα χρησιμοποιηθούν με σύνεση και θα προστατευθούν από την εσωτερική διαφθορά και τη λεηλασία. Σύμφωνα με τον Σουηδό οικονομολόγο Anders Aslund, η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις του δικαστικού της συστήματος δημιουργώντας νέα δικαστήρια, στελεχωμένα από ξένους δικαστές που θα πληρώνονται από το εξωτερικό, αλλά θα εφαρμόζουν το ουκρανικό δίκαιο.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πιθανώς να αποτελέσει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό έργο από την «απορρόφηση» της Ανατολικής Γερμανίας από τη Δύση τη δεκαετία του 1990.

Η κατεστραμμένη Μαριούπολη είχε έσοδα από τη χαλυβουργία. Πριν από τον πόλεμο, στην πόλη ζούσαν περίπου 450.000 άνθρωποι. Πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να επιστρέψουν σε μια διαλυμένη πόλη χωρίς δουλειά, μόλις 60 περίπου χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα; Το Κίεβο θα χρειαστεί όχι μόνο χιλιάδες σπίτια που θα αντικαταστήσουν αυτά που καταστράφηκαν, αλλά και χιλιάδες νέα. Το ίδιο ισχύει και για την πόλη Λβιβ, όπου πολλοί Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο. Η εσωτερική μετατόπιση προς το Λβιβ φέρνει στο προσκήνιο ακόμα μία τεράστια μεταπολεμική πρόκληση για την Ουκρανία: τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας της από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από The Atlantic

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ