ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τη 2η εβδομάδα Μαρτίου συνεχίζεται η συζήτηση στην Επ. Εργασίας τριών εναρμονιστικών ν/σ

Αφορούν τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης επαγγελματιών οδηγών και την απόσπασή τους, καθώς και νομοσχέδιο που έχει να κάνει με διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας

ΚΥΠΕ

Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου συνεχίζεται η συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας δύο εναρμονιστικών νομοσχεδίων, τα οποία απασχόλησαν την σημερινή συνεδρία της Επιτροπής. Πρόκειται για δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια που αφορούν τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης επαγγελματιών οδηγών και την απόσπασή τους, καθώς και νομοσχέδιο που έχει να κάνει με διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, ημερήσια διάταξη της συνεδρίας βρέθηκαν ο περί Ελέγχου των Ωρών Οδήγησης και Ανάπαυσης των Οδηγών Ορισμένων Οχημάτων Νόμος και ο Νόμος περί Απόσπασης Εργαζομένων στο Πλαίσιο της Παροχής Υπηρεσιών. Αμφότερα τα νομοσχέδια αφορούν σε ζητήματα εναρμόνισης με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκκρεμεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην τοποθέτησή του σχετικά με τον περί Ελέγχου των Ωρών Οδήγησης και Ανάπαυσης των Οδηγών Ορισμένων Οχημάτων Νόμο, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Άντης Αποστόλου ανέφερε ότι της σημερινής συζήτησης προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλες ενδιαφερόμενες οργανώσεις, ενώ υπήρξαν και τμήματα της νομοθεσίας για τα οποία απαιτήθηκε η συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ως προς την παρουσίαση της νομοθεσίας ενώπιον της Βουλής.

Από την πλευρά των επαγγελματικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη συνεδρία, οι εκπρόσωποι της ΠΟΒΕΚ και του Συνδέσμου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο οι πρόνοιες της προταθείσας νομοθεσίας είναι συμβατές με τις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, προσθέτοντας πως λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας η οδηγία της ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο κ. Αποστόλου απάντησε πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ευελιξίας πέραν των όσων έχουν ήδη περιληφθεί στο νομοσχέδιο, εκτός αν επιτευχθεί εξαίρεση μέσω των προσφυγών που έχει καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γραπτώς οι όροι εργοδότησης, ως τους 6 μήνες η δοκιμαστική περίοδος εργοδοτουμένων

Στο δεύτερο τμήμα της συνεδρίας συζητήθηκε ο περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμος, ο οποίος αποσκοπεί στην εναρμόνιση με την οδηγία της ΕΕ για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, μεταξύ των προνοιών του νέου νομοσχεδίου προβλέπεται πως κάθε εργοδότης θα έχει υποχρέωση μία εβδομάδα μετά την έναρξη της απασχόλησης να ενημερώνει γραπτώς τον εργαζόμενο για τους βασικούς όρους εργοδότησης, ενώ η δοκιμαστική περίοδος του εργοδοτούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Από πλευράς των εργοδοτών, ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ Πολύβιος Πολυβίου πρότεινε εξαίρεση από τη μέγιστη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου για στελέχη εταιρειών προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη δοκιμαστική περίοδο, αλλά και την εξαίρεση από τη δοκιμαστική περίοδο της περιόδου κατάρτισης του εκάστοτε εργαζομένου.

Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας συμφώνησαν η συζήτηση και για τα δύο θέματα να συνεχιστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, καλώντας να εμπλεκόμενα μέρη να αξιοποιήσουν το διάστημα που μεσολαβεί για νέες επαφές προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στα επί μέρους θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ