ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη

Ποιον ευνοούν «ευγενικά» οι επόπτες, ποια ονόματα «παίζουν» για τη θέση, οι ορθοί και οι μέτριοι χειρισμοί

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έξι μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου, κι όμως οι διεργασίες για την αντικατάστασή του, ή μη, έχουν ξεκινήσει. Οι βολιδοσκοπήσεις για το όνομα του νέου, πραγματοποιούνται σε διάφορα επίπεδα ωστόσο ο υφιστάμενος διοικητής έχει θέσει ισχυρή υποψηφιότητα να παραμείνει στη θέση του για ακόμα μία πενταετία, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ευνοούν την παραμονή του οι Ευρωπαίοι επόπτες. Οι μηχανές έβαλαν «μπρος» για την εξεύρεση ονομάτων, εντούτοις τα ονόματα που «παίζουν» είναι κυρίως αυτά που «ακούγονταν» να αναλαμβάνουν τη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Από τα πιθανά ονόματα που «παίζουν» είναι ο κ. Χριστόδουλος (Χριστάκης) Πατσαλίδης, ο πρώην πρώτος αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Κύπρου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διορίσει ήδη τον δρα Χρ. Πατσαλίδη στη θέση του ειδικού συμβούλου του για θέματα οικονομίας. Ο κ. Πατσαλίδης ήταν ένα από τα ονόματα που είχε θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για υπουργός Οικονομικών, αλλά το βιογραφικό του τείνει περισσότερο για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου εργάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά και στη Διαχείριση Εξωτερικού Δημόσιου Xρέους και Συναλλαγματικών Αποθεμάτων.

Πέραν του κ. Χρ. Πατσαλίδη, «παίζει» το όνομα του κ. Σταύρου Παντζιαρή, που επίσης είχε ακουστεί για υπουργός Οικονομικών του προέδρου Χριστοδουλίδη. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της EY Kύπρου έχει μπει ξανά στο «παιχνίδι», για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη αυτή τη φορά, με το βιογραφικό του να είναι πλούσιο σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, Χρηματιστήριο και φυσικά σε ό,τι συνεπάγεται με το ελεγκτικό-λογιστικό επάγγελμα.

Την πιθανή τριάδα για κεντρικό τραπεζίτη στη νέα πενταετία από τον Απρίλιο του 2024 και έπειτα συμπληρώνει ο πρόεδρος του Invest Cyprus, κ. Ευγένιος Ευγενίου. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου είχε ακουστεί ξανά για υπουργός Οικονομικών, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά το όνομά του είχε ακουστεί και για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Πέραν της PwC Κύπρου, ως CEO είχε εργαστεί στο παρελθόν και στην PwC στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στη Μόσχα. Επιπλέον έχει διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής Χρηματιστηρίου και Κεφαλαιαγοράς του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Ευνοούν την παραμονή του

Αφήνοντας στην άκρη τα πιθανά ονόματα για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη στη θητεία του 2024- 2028 και επιστρέφοντας στον υφιστάμενο διοικητή, όπως πληροφορείται η «Κ» οι Ευρωπαίοι επόπτες ευνοούν την παραμονή του για ακόμα μία πενταετία. Οι ευγενικές υπενθυμίσεις των Ευρωπαίων εποπτών προς την προεδρία της Δημοκρατίας είχαν αρχίσει από τις αρχές του καλοκαιριού και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η δημοφιλία του κ. Ηροδότου στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου δεν ήταν και στο ανώτερο δυνατό σημείο, όμως οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους επόπτες αποδεικνύονται πολύ ισχυρές. Η επικοινωνία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες άλλων κρατών, αλλά και με την Φρανκφούρτη αποδεικνύονται –εκ του αποτελέσματος– πολύ καλές. Η αλήθεια είναι ότι στην Κύπρο έχουν παρευρεθεί με καλέσματα του διοικητή αρκετοί επικεφαλής της ΕΚΤ και του SSM.

Σωστοί χειρισμοί θεμάτων

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η χρονική περίοδος που έλαβε τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Ηροδότου, τα τραπεζικά δρώμενα στην Κύπρο βρισκόντουσαν σε καλή πορεία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) είχαν ήδη λάβει την κατιούσα με μεγάλες πωλήσεις δανείων, ή πωλήσεις που είχαν δρομολογηθεί. Διαχρονικό πρόβλημα το οποίο δεν έχει λάβει μέχρι και σήμερα ιδιαίτερη δράση είναι το πλαίσιο των εκποιήσεων, ένα κεφάλαιο που μπορεί να φτάσει το τέλος της πενταετίας του και να μην έχει γίνει για παράδειγμα ένα ειδικό δικαστήριο για υποθέσεις μεταξύ δανειοληπτών - τραπεζών. Η αποτυχία μεγάλων δράσεων για το πλαίσιο των εκποιήσεων με τις πολλές αναστολές εκποιήσεων και το παράθυρο δημιουργίας νέων στρατηγικών κακοπληρωτών πιθανώς να πιστωθεί στον διοικητή.

Γενικότερα όμως, μέχρι το 2020 δεν διαφαινόταν ιδιαίτερος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου με τα δεδομένα που υπήρχαν. Η πανδημία δημιούργησε ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη δυνατότητα των δανειοληπτών να συνεχίσουν να πληρώνουν τη δόση των δανείων τους και η Κεντρική εκτέλεσε το πρόγραμμα της αναστολής των δόσεων που μαέστρος ήταν οι Ευρωπαίοι επόπτες. Γενναίο το κυπριακό το πρόγραμμα, αλλά δεν δημιούργησε τελικά πρόβλημα στις τράπεζες όπως υπήρχε –δικαιολογημένα– φόβος. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ως εγχώριος επόπτης λειτούργησε υποδειγματικά και έχουν να του το πιστώσουν αρκετοί τραπεζικοί κύκλοι.

Το 2021 ήρθε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και έφερε μία δύσκολη εξίσωση ενώπιον του διοικητή, αυτή του να κλείσει η RCB Bank δίχως να χάσει κάποιος καταθέτης τα χρήματά του. Και έτσι έγινε, ο κ. Ηροδότου συμφώνησε με τον SSM να μην πάει η τράπεζα σε διαδικασία «resolution» και το χειρίστηκε επιτυχώς σε εγχώριο επίπεδο.

Τέλος, χειρίστηκε ο κ. Ηροδότου «δίχως να ανοίξει μύτη» το κλείσιμο των υποκαταστημάτων που διατηρούσαν οι λιβανέζικες τράπεζες στην Κύπρο τον Μάιο του 2022. Διαφυλάχθηκαν για ακόμα μία φορά οι καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και οι κινήσεις της Κεντρικής ήταν για να «θωρακίσουν» και τις τράπεζες της Κύπρου, αλλά και τους καταθέτες των υποκαταστημάτων από τις αναταράξεις στον Λίβανο.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση