ΚΥΠΕ
Τις θέσεις τους σε μια σειρά από εργασιακά ζητήματα που έθεσε η συντεχνία Ισότητα, παραθέτουν οι δύο διεκδικητές της προεδρίας της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η συντεχνία δημοσιοποίησε τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που απέστειλε στους δύο υποψηφίδους και το οποίο περιείχε οκτώ ερωτήσεις, οι οποίες, όπως αναφέρει η συντεχνία, απαιτούσαν μονολεκτικές απαντήσεις.
«Η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ είναι μια ανεξάρτητη, μη κομματική Συντεχνία με 4500 μέλη. Τα μέλη μας συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας και πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα των υποψηφίων Προέδρων παρέχει στα μέλη μας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το όραμα και τις προτεραιότητες των τελευταίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντεχνία.
Μεταξύ άλλων, η συντεχνία ρώτησε τους υποψήφιους αν πρόθεσή τους είναι να προβούν «σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για πλήρη Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) των μισθών όλων των εργαζομένων βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ώστε να καλύπτεται αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής».
Στην απάντησή του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρει «ναι» και προσθέτει ότι θέση του είναι η «πλήρης απόδοση της ΑΤΑ και επέκταση της μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, σε όλους τους εργαζόμενους, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνει πως «η ΑΤΑ δεν πρόκειται να καταργηθεί», προσθέτοντας πως «ο κοινωνικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχιστεί ώστε να προκύψει συμφωνία μεταξύ όλων των μερών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους και της οικονομίας».
Στο ερώτημα της Ισότητας αν οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι προτίθενται να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εξίσωση όρων απασχόλησης των εργοδοτουμένων ορισμένου και αορίστου χρόνου (ΕΟΧ & ΕΑΧ) με τους αντίστοιχους όρους του μόνιμου προσωπικού και για την άρση όλων των διακρίσεων σε βάρος των ΕΟΧ και των ΕΑΧ, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε σημειώνοντας «ναι, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στη δική του απάντηση ότι αναγνωρίζει «τις αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στους ίδιους τους εργαζόμενους από τη διαφοροποίηση του εργασιακού καθεστώτος εργαζομένων που ασκούν τα ίδια ή όμοια ή ισάξια καθήκοντα» και προσθέτει: «Και έχουμε την πρόθεση να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά μέσα στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης, ώστε να αρθούν ουσιαστικά οι διακρίσεις, μέσα από τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και σύμφωνα με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας».
Εξάλλου στο ερώτημα αν προτίθενται να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη μονιμοποίηση των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου, με τον τρόπο που η συντεχνία έχει εισηγηθεί, δηλαδή τη μετάταξή τους και με τροποποίηση του Συντάγματος αν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας «με τον κατάλληλο νομικό τρόπο».
Στη δική του απάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι κατανοεί την αναγκαιότητα της οριστικής επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος του εργασιακού καθεστώτος των ΕΑΧ «Και έχουμε την πρόθεση σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης να ενεργήσουμε για την επίλυσή του μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και σύμφωνα με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας».
Σημειώνει ακόμη ότι η πρόσφατη ένταξη των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο και της αναπροσαρμογής του ύψους των εισφορών τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων λειτουργεί διευκολυντικά σε σχέση με την επίδραση στις δημόσιες δαπάνες.
Όσον αφορά την αποκατάσταση των επιδομάτων προσωπικού του Δημόσιου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στο 100% από το 2024, ο κ. Μαυρογιάννης απαντά μονολεκτικά «ναι», ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης απαντά λέγοντας ότι «η αποκατάσταση των επιδομάτων προσωπικού του Δημόσιου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα δρομολογείται σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης θα ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση του επιδόματος βάρδιας και της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση, με εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του 2023».