ΣΑΛΟΜΟΝ ΦΙΝΤΛΕΡ*
Αραγε πόσο μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο; Η μέτρια πτώση του γερμανικού πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο από το 9,6% τον Δεκέμβριο υποδηλώνει ότι η Eurostat ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσει τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στην Ευρωζώνη κατά 0,2-0,3 της ποσοστιαίας μονάδας από την αρχική εκτίμησή της για 8,5% σε ετήσια βάση, όταν θα δημοσιεύσει τα τελικά στοιχεία της στις 23 Φεβρουαρίου.
Την 1η Φεβρουαρίου η Eurostat είχε αναφέρει μια απροσδόκητα δυναμική πτώση του πληθωρισμού από το 9,2% τον Δεκέμβριο. Λόγω τεχνικών προβλημάτων, τα οικονομικά στοιχεία της Γερμανίας δεν ήταν διαθέσιμα, όταν η υπηρεσία υπολόγισε τους προκαταρκτικούς αριθμούς. Συνολικά μιλώντας, ο δείκτης του πληθωρισμού στη Γερμανία (και την Ευρωζώνη) πρόκειται να μειωθεί αισθητά στο 3% σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος του έτους και στο 2,4% το 2024, βοηθούμενος από τις αναδρομικές επιπτώσεις που συνδέονται με την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας το 2022. Ο δομικός πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μερικούς μήνες ακόμη, καθώς οι παραγωγοί συνεχίζουν να μετακυλίουν τις προηγούμενες αυξήσεις στο καταναλωτικό κοινό. Οι πιέσεις σε μια σειρά δεικτών για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο υπάρχει μια αβεβαιότητα στο επίπεδο των δεδομένων. Δυστυχώς, αυτή τη φορά η γερμανική στατιστική υπηρεσία δεν παρείχε κανένα λεπτομερέστερο στοιχείο πέραν των βασικών για τον δείκτη του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, η μεθοδολογική αβεβαιότητα γύρω από τα μεγέθη του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο του 2022, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή αγορά, που σχετίζεται με την κατανάλωση εκ μέρους των νοικοκυριών, αλλά είναι εκ των προτέρων ασαφές σε ποιο βαθμό αυτό θα φανεί στα δεδομένα που συλλέγονται από τους στατιστικολόγους.
Πάντως, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (στο πλαίσιο της Ε.Ε.) είναι ένα μέτρο που καθιστά τους δείκτες πληθωρισμού συγκρίσιμους μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το εθνικό μέτρο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε στο 8,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο από το 8,6% τον Δεκέμβριο. Τα δύο μέτρα πληθωρισμού χρησιμοποιούν διαφορετικά σχήματα στάθμισης και μεθόδους υπολογισμού. Χωρίς τα λεπτομερή δεδομένα για τα επιμέρους συστατικά και τους νέους συντελεστές στάθμισης των δεικτών για φέτος, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία της απόκλισης μεταξύ των δεικτών πληθωρισμού σε ευρωπαϊκή και σε εθνική βάση.
* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Bank.