Kathimerini.com.cy
Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζει σήμερα για δεύτερη μέρα τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 με τις τοποθετήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα.
Τη συζήτηση τη Δευτέρα άνοιξαν με τις τοποθετήσεις τους οι Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η συνεδρία της Ολομέλεια ξεκίνησε στις 9 το πρωί με τις τοποθετήσεις 18 βουλευτών. Στη συνέχεια θα ακολούθησε διάλειμμα και η συνεδρία άρχισε ξανά στις 3 το απόγευμα όπου τοποθετούνται άλλοι 21 τοποθετήσεις.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα συνεχίσει και την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ θα κορυφωθεί με την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού και των τροπολογιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Δείτε ΕΔΩ τις τοποθετήσεις βουλευτών πριν το διάλλειμα.
Απολογισμό για το 2024 και δεσμεύσεις για το 2025 έκανε ο Α. Αποστόλου
Τον απολογισμό του για τη συνεισφορά του σε όσα επιτεύχθηκαν το 2024, αλλά και τις δεσμεύσεις του για τους τομείς στους οποίους θα εργαστεί το 2025 έκανε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, στη συζήτηση του προϋπολογισμού την Τρίτη.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επέκταση της δωρεάν προδημοτικής από τα 4 έτη, στην αύξηση της άδειας μητρότητας από το πρώτο παιδί, στην αύξηση και επέκταση της γονικής άδειας, στην αύξηση του βοηθήματος τοκετού. Αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, ενώ σημείωσε ότι εφαρμόστηκαν όσα είχαν προτείνει για το θέμα με απτά αποτελέσματα, αφού οι αιτήσεις για άσυλο μειώθηκαν κατά 70%.
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε και έγκριση κονδυλίου ύψους €1 εκ. για σχολεία της Λάρνακας, την εφαρμογή του προγράμματος για σχολικό εκφοβισμό, αλλά και την εφαρμογή της πρότασης για την ισότητα φύλων στον αθλητισμό και για ίση αντιμετώπιση των αθλητών με αναπηρία από την πολιτεία.
Όσον αφορά τις δράσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε να εργαστεί το 2025, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην αλλαγή νομοθεσίας για την ενιαία εκπαίδευση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός της νέας χρονιάς θα υλοποιηθεί το όραμα για να φιλοξενεί η Λάρνακα δημόσια σχολή. Την ίδια χρονιά, είπε, θα υλοποιηθεί και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, αλλά θα λειτουργήσει και η καθημερινή φροντίδα καρκινοπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Τέλος, εξέφρασε την πεποίηθηση ότι θα ψηφιστεί η αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, ενώ σημείωσε ότι προωθεί και τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Θα προωθήσει, ακόμη, είπε, την αύξηση της άδειας πατρότητας.
Όσον αφορά το Κυπριακό σημείωσε ότι "έχουμε υποχρέωση να είμαστε πραγματικά ενωμένοι στις εθνικές μας διεκδικήσεις, να εργαζόμαστε μεθοδικά για ισχυρή Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτρπτική ισχύ, ισχυρή οικονομία και σοβαρή διπλωματία".
Παρήλθε η εποχή που το Κυπριακό ήταν συναίσθημα, είπε ο Ν. Γεωργίου
Παρήλθε η εποχή που το Κυπριακό ήταν συναίσθημα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, σε ομιλία του κατά την απογευματινή συζήτηση, της δεύτερης ημέρας, του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Εμείς, καλούμαστε να λάβουμε το ιστορικό δίδαγμα που προέρχεται από τις συνέπειες αυτών των ανοιχτών διεθνών ζητημάτων, τις οποίες δεν μπόρεσε να κρύψει ούτε η ιστορία, ούτε η γεωγραφία, ούτε να τις αποσιωπήσει ο χρόνος αλλά ούτε να τα κρατήσει αναλλοίωτα κανένα status quo», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.
«Η πολιτική δε, της κατοχικής Τουρκίας που στρατοπέδευσε ήδη στην Συρία και ο επιτήδειος ρόλος που επιτελεί, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των φιλοδοξιών της, ώστε να καταστεί μια ισχυρή και όχι μόνο περιφερειακή δύναμη χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης από την πλευρά μας», συμπλήρωσε.
Με τον κόσμο, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, να αλλάζει ραγδαία και επικίνδυνά να αναλογιστούμε ότι δεν υπάρχουν στατικά εθνικά προβλήματα, ότι ο χρόνος ως αναλώσιμο πολύτιμο αγαθό, που φεύγει αναξιοποίητος, αφήνει πίσω του τετελεσμένα, νέα αφηγήματα, αναζωπυρώσεις διενέξεων και αξιώσεις, παραχαράσσοντας κάθε έννοια δικαίου όπως την γνωρίζουμε.
«Αυτό είναι το δίδαγμα: Να αξιολογήσουμε και να σταθμίσουμε τον χρόνο που κυλά εις βάρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Παρήλθε η εποχή που το Κυπριακό ήταν συναίσθημα και εύκολο σύνθημα στα χείλη των πολιτικών ηγετών, η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου πλέον εξαντλείτε επικίνδυνα, ο κτύπος της ιστορίας και της συνείδησης γίνεται ολοένα και πιο βαρύς», σημείωσε.
«Είναι εδώ που η πολιτική ηγεσία χρειάζεται να συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης απέναντι στη ιστορία και στην μοίρα της πατρίδας μας, όχι μόνο λεκτικά και επικοινωνιακά αλλά ουσιαστικά με έμπρακτη πολιτική βούληση για την επανέναρξη των συνομιλίων», πρόσθεσε.
Σε θέματα προσφυγικής πολιτικής, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «έχουμε ιδεολογική αχρωματοψία, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε πολιτική της κυβέρνησής για υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας για την απώλεια χρήσης για την οποία ακόμα τίποτε δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε».
Μεγάλη μας κληρονομιά η Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο Α. Θεμιστοκλέους
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο βασικός μας σύμμαχος, είναι το θησαύρισμα, είναι η μεγάλη μας κληρονομιά και δεν υπάρχει σκοπός ο οποίος θα άξιζε τον κόπο να τη θυσιάσουμε, ανέφερε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2025 στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
Σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι η μόνη λύση που θέλει η Τουρκία είναι «αυτή που θα της παρέχει τη δυνατότητα αρχικά να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο και τελικά σε τουρκική επαρχία και επικράτεια».
«Είναι ιερό δικαίωμα του λαού μας να φροντίζει την άμυνά του, την ασφάλειά του, τις συμμαχίες του, για να μπορεί να είναι έτοιμος και αποφασισμένος να αντιμετωπίσει εχθρούς νέους, είτε παλιούς που θέλουν εκ νέου να τον υποδουλώσουν. Έχει υποχρέωση το κράτος να παρέχει τις δυνατότητες για να υπερασπιστούμε τον κόσμο μας, τις υποδομές μας, τον πλούτο μας, τις εγκαταστάσεις μας, τα νοσοκομεία, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους «κανένα κόστος για σύγχρονο, αποτελεσματικό στρατό δεν ξεπέρασε ποτέ το κόστος ενός χαμένου πολέμου» και πρότεινε κάθε χρόνο από την πίττα του παραγόμενου πλούτου ένα κομμάτι να δαπανάται στην άμυνα «για να μπορούν να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της χώρας το υπόλοιπο κομμάτι σε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ομαλότητας και ειρήνης».
Για την οικονομία, είπε ότι οι κρατικές επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες σε ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα εκεί όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ για την κοινωνική δικαιοσύνη είπε ότι δεν σημαίνει ένα επίπεδο όπου δεν πρέπει να εξέχει ή να υπερέχει, αλλά κίνητρα για τους τολμηρούς και δυνατούς και αίσθημα ασφάλειας για τους αδύνατους.
Κλείνοντας, είπε για την ΕΕ ότι είναι δημιούργημα «των κρατών και των εθνών, των λαών και των πατρίδων και όχι των απάτριδων», συμπληρώνοντας ότι έγιναν σφάλματα και συντηρείται ένας ανούσιος και αιματηρός πόλεμος «αντί να ζητούν την κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σε θέματα της επαρχίας Λάρνακας αναφέρθηκε ο Χρ. Ορφανίδης
Σε θέματα που άπτονται της επαρχίας Λάρνακας και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στις οποίες συμμετέχει, αναφέρθηκε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τρίτη.
Αναφερόμενος στη συζήτηση για την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών, ο κ. Ορφανίδης έκανε λόγο για «απογοητευτικό αποτέλεσμα». Πραγματοποιώντας αναδρομή στην πορεία των συζητήσεων που έγιναν και υποσχέσεων που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, επεσήμανε ότι επαληθεύτηκε η διαπίστωσή του ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν ενδιαφερόταν πλέον για τη δημιουργία σχολών στη Λάρνακα.
Παράλληλα, είπε ότι αναμένει πως θα ληφθούν αποφάσεις, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να έχει τις αμφιβολίες του, οι οποίες – όπως είπε - θα παύσουν μόνο όταν υπάρξουν «χειροπιαστές αποφάσεις». Ακόμη, ευχαρίστησε το ΤΕΠΑΚ για το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα.
Εν συνεχεία, ο Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι έχουν δοθεί δεκάδες υποσχέσεις, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός για τη δημιουργία εκπαιδευτηρίων στη Λάρνακα. Έχει να δημιουργηθεί εκπαιδευτήριο στη Λάρνακα από το 2011, επεσήμανε. Αναφερόμενος στις υποσχέσεις της Υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, για την ανέγερση σχολείων στην πόλη και την επαρχία Λάρνακας, είπε ότι «όταν δίνονται υποσχέσεις, να τηρούνται».
Μιλώντας για την υποστελέχωση του Νεφρολογικού Τμήματος και του Τμήματος Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Λάρνακας, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ κάλεσε τον ΟΚΥπΥ να καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης.
Μιλώντας για το Αλιευτικό Καταφύγιο Λάρνακας, έκανε λόγο για «σιγή ιχθύος» της Κυβέρνησης, ενώ για το Αλιευτικό Καταφύγιο Λιοπετρίου είπε ότι δεν υπήρξε «καμία ανάληψη ευθύνης, καμία συγγνώμη».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας πως «όταν κάτι έχει τη συναίνεση των Βρετανών, πρέπει να μας φοβίζει». Είπε ακόμη ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεννοείται με την Τουρκία, αποδεχόμενος τα τετελεσμένα της εισβολής».
Ν. Κέττηρος: Η αντιμετώπιση ζητημάτων για πρόσφυγες στην προμετωπίδα ΑΚΕΛ
Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν όλους τους πρόσφυγες είναι στην προμετωπίδα των δράσεων του ΑΚΕΛ για να δώσει λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα και στρεβλώσεις, είπε στην ομιλία του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Για το θέμα του τέλους του 0,4% επί των πωλήσεων ακίνητης περιουσίας, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση, «τα αφήνει εκεί να κάθονται».
Ο κ. Κέττηρος είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ αναγνώρισε τη βούληση του Υπουργού Εσωτερικών να αντιμετωπίσει το θέμα με τις επικίνδυνες προσφυγικές πολυκατοικίες και ανέφερε ότι, οι επικίνδυνες πολυκατοικίες δεν είναι μόνο οι 43 του σχεδίου Κτίζω, και ότι υπάρχουν άλλες 21 στον Στρόβολο Β’, και τέσσερις στον Άγιο Μάμα οι οποίες είπε, είναι ακατάλληλες και κάνεις δεν είπε τίποτα στους κάτοικους τους.
Ο κ. Κέττηρος είπε ότι όσον αφορά στις τουρκοκυπριακές περιουσίες, «όποια πέτρα και εάν σηκώσεις θα βρεις σκάνδαλα» και ότι αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει.
Για το θέμα έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης, αναφέρθηκε στον περσινό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι αυτή η προσπάθεια δεν έτυχε αξιοποίησης από την Κυβέρνηση.
Για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Κέττηρος είπε ότι τα συνεργεία της ΔΕΑ πρέπει να αυξηθούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν 10 αλλά παραμένουν 7, είπε. Αναφέρθηκε στην υπόθεση ενός δωρητή εκσκαφέα που του ζητήθηκε να πληρώσει και το ΦΠΑ.
Τέλος, ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε στο περιβάλλον και στο σκάνδαλο των σκουπιδιών. Είπε ότι η ΟΕΔΑ Κόσιης, κατάντησε να είναι χώρος ταφής σκουπιδιών.
Ο κ. Κέττηρος είπε ακόμη ότι μέσω δορυφορικών λήψεων έχουν εντοπιστεί 800 παράνομοι σκουπιδότοποι στην ελεύθερη Κύπρο, και ότι η ευθύνη αυτή βαραίνει την κυβέρνηση και πρέπει να λάβει δράση.
Οι πολιτικοί και η φύση του προϋπολογισμού 2025 χρειάζονται ευελιξία, είπε η Φ. Τσιρίδου
Οι πολιτικοί του 2025 άρα και η φύση του προϋπολογισμού χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και ευελιξία, δήλωσε η Bουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου.
Μιλώντας στη συζήτηση στην Oλομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025, η κ. Τσιρίδου είπε ότι ζούμε σε ένα ρευστό και επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον και σε αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε και να δείξουμε ανθεκτικότητα.
«Ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, λοιπόν, είναι αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να χαρακτηρίζει την πολιτική το 2025 άρα και την φύση του προϋπολογισμού», είπε.
Είπε ότι οι συμπολίτες μας δεν έχουν άλλη υπομονή, δεν υπάρχει άλλη ανοχή σε καθυστερήσεις και λάθη και ότι ζητούν να ευκολύνουμε την καθημερινότητά τους, για να παράξουν για εκείνους, τα παιδιά και κατ'επέκταση για την πατρίδα τους. «Δεν ζητούν ελεημοσύνη» είπε και ανέφερε ότι ζούμε ήδη σε μια πολιτική με επικράτηση προσώπων έναντι κομμάτων και πολιτικών και ότι όλα αυτά αποτελούν ένα νέο πολιτικό σκηνικό που προσφέρει απλουστευτικές λύσεις.
Εμείς όμως, είπε, χρειαζόμαστε πολιτικές που να επικεντρώνονται στη μείωση της ανισότητας και στην παροχή ευκαιριών για όλους τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας έτσι ορισμένες από τις αιτίες της απογοήτευσης.
«Θέλουμε μια πολιτική με διαφάνεια, ενσυναίσθηση και πρακτικές λύσεις, αυτό είναι το μοντέλο πολιτικής που προσωπικά υπηρετώ και θα συνεχίσω να υποστηρίζω», ανέφερε.
Η Βουλευτής ΔΗΣΥ πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί του 2025, άρα και η φύση του προϋπολογισμού, χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά, ευελιξία και κυρίως σοβαρή πολιτική τοποθέτηση και πολιτική δραση χωρίς λαϊκισμούς και εξαγγελίες χωρίς περιεχόμενο.
«Δώσαμε χρόνο, όμως το 2025 σχεδόν να μας βρει με την οικοδομική βιομηχανία σε παράλυση, και τα νοσοκομεία σε υπολειτουργία λόγω απεργιών», είπε και πρόσθεσε ότι σε σημαντικόττατους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών είμαστε ακόμα πίσω.
«Πώς θα πάμε μπροστά; Αν επενδύσουμε στην κοινωνική συνοχή», είπε η κ. Τσιρίδου.
Η κλιματική κρίση επιβάλλει επανασχεδιασμό του γεωργικού τομέα, λέει ο Γ. Γαβριήλ
Ο πρωτογενής τομέας της Κύπρου αντιμετωπίζει σημαντικές αλλαγές και προβλήματα για τα οποία αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, θα απειλήσουν ευθέως τα επόμενα χρόνια τη βιωσιμότητα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στον τόπο μας, ανέφερε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Bουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ.
Όπως σημείωσε, ο υπό εξέταση προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας είναι «σε μεγάλο βαθμό διαχειριστικός και δεν απαντά με πειστικό τρόπο στα τεράστια και πιεστικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου».
«Ο Κύπριος αγρότης συνεχίζει να έχει ένα από τα υψηλότερα κόστη παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που σε συνδυασμό με την απόσταση της Κύπρου από τις κύριες αγορές, καθιστά τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά, ακόμα και στην εσωτερική αγορά της Κύπρου», συμπλήρωσε.
«Η κλιματική κρίση επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του γεωργικού τομέα και την προσαρμογή του σε αυτή, τόσο σε επίπεδο βέλτιστης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όσο και σε καλλιέργειες χαμηλών αναγκών στο νερό», ανέφερε ο κ. Γαβριήλ.
Για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ, είπε ότι το μόνο που έχει πετύχει η κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει μια πενταετή μεταβατική περίοδο μέχρι το 2029 για την πλήρη εφαρμογή ΠΟΠ.
«Η βιωσιμότητα του κλάδου και η ανάπτυξη της παραγωγής θα διασφαλιστούν μόνο με την εφαρμογή όσων έχουν κατοχυρωθεί και περιλαμβάνονται σε κοινοτικές και εθνικές νομοθεσίες με την έκδοση πενταετούς διατάγματος ποσοστώσεων που θα προβλέπει σταδιακή αύξηση της ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι με αυστηρότατους ελέγχους συμμόρφωσης, με την πάταξη της παράνομης χρήσης της γαλακτόσκονης και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων μέσα από τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί», είπε.
Κλείνοντας με την επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Γαβριήλ ζήτησε λύσεις για το έργο ανάπλασης του ποταμού του Λιοπετρίου, ενώ μετέφερε και αίτημα για δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στην επαρχία.
Πρέπει να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας, λέει ο Π. Μυλωνάς
Πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας και «όχι απλώς να κλείνουμε τρύπες σε ένα σώμα που αργοπεθαίνει», δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού για το 2025.
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην κριτική και τον «μηδενισμό» της αντιπολίτευσης προς τις πολιτικές του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό σημειώνοντας ότι όποτε πλησιάζουν αυτές οι μέρες, «η δυσφορία» που αισθάνεται «είναι ενοχλητική».
«Οι θεσμοί καταρρέουν, το πολιτικό σύστημα παραπαίει, η πραγματικότητα και η αλήθεια μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για χάρη των εξουσιαστών κι εμείς συγκεντρωθήκαμε για να συζητήσουμε δήθεν για τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε ο κ. Μυλωνάς χαρακτηρίζοντας την συζήτηση «ένα καθιερωμένο και βαρετό χάπενινγκ».
Σημείωσε ότι όλα αυτά εμπίπτουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο παρακμής, «που δυστυχώς τροφοδοτείται από τους κρατούντες και τα κόμματα, για να ψάχνουμε το λάθος όταν ο λαός προτιμά τους φαιδρούς γιουτιούμπερς παρά δυνάμεις με ιδεολογία και άποψη».
Γι’ αυτό είναι που αγωνιούμε για την Παιδεία του τόπου, πρόσθεσε.
Ο κ. Μυλωνάς είπε ακόμη ότι «πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Παιδείας και όχι απλώς να κλείνουμε τρύπες σε ένα σώμα που αργοπεθαίνει». Πρέπει να συζητηθούν όλα τα προβλήματα συνολικά, ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα ρυθμιστικό σχέδιο που δεν θα επιτρέπει λειτουργία κτηρίων χωρίς έλεγχο πλήρους εξοπλισμού, που δεν θα επιτρέπει να στοιβάζονται μαθητές σε τάξεις-αποθήκες, που δεν θα υποχρεώνονται εκπαιδευτικοί και παιδιά να συνυπάρχουν με τη βία και την παραβατικότητα, τα ναρκωτικά «και τα σκουριασμένα αναλυτικά προγράμματα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «μας τρομάζουν οι παρούσες εξελίξεις» και «οι λεγόμενες πρωτοβουλίες της Αθήνας και της Λευκωσίας, που προμηνύουν νέες υποχωρήσεις στην υπηρεσία της κωματώδους Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ή κάποιου είδους συνομοσπονδίας, που θα χρυσώσει το χάπι των δύο κρατών».
Δεν δικαιώνεται η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, είπε ο Κ. Χατζηγιάννη
Δεν δικαιώνεται η σημερινή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τρίτη.
Προβαίνοντας σε απολογισμό της πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία 50 χρόνια, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «έχουμε προβληματική δημοκρατία, ευκαιριακή οικονομία, άνιση κοινωνία, εσωτερική και εξωτερική ανασφάλεια και πολύ επικίνδυνη δημογραφική πορεία», επισημαίνοντας ότι «ο προϋπολογισμός δεν δίνει απαντήσεις σε αυτές τις στρεβλώσεις».
Ανέφερε ότι «το πολιτικό σύστημα παρουσιάζει σημάδια ανησυχητικής κόπωσης», προσθέτοντας ότι «ο πολίτης είναι θύμα των ψευδών ειδήσεων» και ότι «το κράτος δικαίου δεν διαθέτει αποτελεσματικούς θεσμούς για την αποτροπή καταχρήσεων».
Ακόμη, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λύσεις στις κρίσεις που παρουσιάζονται. Παράλληλα, έκανε λόγο για «αντιπαραγωγική» δημόσια διοίκηση, λέγοντας ότι είναι «το μεγαλύτερο σαράκι που κατατρώγει την Κυπριακή Δημοκρατία».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι «έχουμε την πιο δραματική διολίσθηση», προσθέτοντας ότι αποδυναμώθηκε η ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού στους πολίτες, «με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ακόμη, τάχθηκε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο αυτός χρησιμοποιείται από την Τουρκία. «Το δόγμα ‘’Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται’’ έχει προ πολλού μεταβληθεί» σε διάφορα θέματα, σημείωσε.
Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για «ειλικρινή προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για έναρξη των διαπραγματεύσεων και αναζήτηση λύσης».
Οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας «δηλώνουν τις θυσίες των πολιτών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν δικαιώνεται η σημερινή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης».
«Απουσιάζει η τόλμη της Κυβέρνησης» για το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, επισημαίνοντας ότι «άλλα λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλα ο Υπουργός (Σ.Σ. Ενέργειας)» για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν μπορεί να υπάρχουν ευθύνες αλλά όχι υπεύθυνοι, είπε ο Κ. Κώστα
Δεν μπορεί σε αυτό τον τόπο, πάντα να υπάρχουν ευθύνες αλλά όχι υπεύθυνοι, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας μιλώντας στην συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Είπε ότι εδώ και 12 χρόνια ο κυπριακός λαός ακούει πολλά, αλλά φυσικό αέριο δεν βλέπει και ότι το ίδιο το κράτος καθόρισε ως στόχο ΦΑ για ηλεκτροπαραγωγή μέχρι την 1.1.2020. Η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε, απέτυχε 4 φορές ενώ η 5η προσπάθειά της μας οδήγησε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του τόπου, αυτό των υποδομών ΦΑ στο Βασιλικό, ανέφερε
"Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να μην συγκαλύψει αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και να προχωρήσει στο διορισμό ποινικών ανακριτών. Δεν μπορεί σε αυτό τον τόπο, πάντα να υπάρχουν ευθύνες αλλά όχι υπεύθυνοι", είπε.
Γιατί αν δεν συνέβαιναν όλα τα πιο πάνω, ανέφερε, σήμερα οι πολίτες θα πλήρωναν 40% μειωμένους ρύπους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, υπενθυμίζοντας ότι το 2023, οι καταναλωτές πλήρωσαν, χωρίς να φταίνε σε οτιδήποτε, περίπου 300 εκ.
Ο κ. Κώστα υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Ενέργειας ενώ διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι η είσοδός μας στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού ώστε να καλύψουμε τον στόχο μας αναφορικά με την διείσδυση των ΑΠΕ θα γινόταν το 2014, το 20216, το 2019, τον Οκτώβρη του 2022, η αγορά δεν άνοιξε και αυτό μπορεί να γίνει το β' εξάμηνο του 2025. Εάν ανοίξει η αγορά θα πρέπει αυτό να οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι σε περαιτέρω αύξησή του, είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι οι τιμές των καυσίμων παραμένουν πολύ ψηλές, η αισχροκέρδεια από τις εταιρείες πετρελαιοειδών συνεχίζεται σε βάρος του καταναλωτή και ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει τη λεγόμενη «πράσινη» φορολογία, δηλαδή φόρο στη χρήση των καυσίμων κίνησης.
Να θωρακίσουμε υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλεια, λέει ο Μ. Γιακουμή
Η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες, την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλεια και είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός αντανακλά την απαραίτητη μέριμνα για θωράκισή τους, ανέφερε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή.
Για τον τομέα της υγείας, είπε ότι χρειάζεται άμεση ενίσχυση με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και ενσωμάτωση προηγμένου εξοπλισμού, προκειμένου να βελτιωθεί η ταχύτητα και η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, αλλά και να διευκολύνεται το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών, οι οποίοι, όπως είπε, εργάζονται υπό συνθήκες έντονης πίεσης.
Πρόσθεσε ότι οφείλουν όλοι να στηρίξουν τις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των δομών, τη διεύρυνση των υπηρεσιών και την παροχή από το Γενικό Σύστημα Υγείας καινοτόμων μεθόδων και φαρμάκων για τη φροντίδα ασθενών με χρόνιες παθήσεις, και χρειάζεται να εξεταστούν τρόποι ένταξης στο Σύστημα περισσότερων ειδικοτήτων.
«Η παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευημερίας και της προόδου κάθε ευνομούμενου κράτους», ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη μετάδοση της γνώσης, αλλά είναι αναγκαίο να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό πνευματικής καλλιέργειας, διαμόρφωσης προσωπικότητας και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, βοηθώντας παράλληλα τα παιδιά να αποκτήσουν πολιτική συνείδηση.
Εισηγήθηκε επίσης την εισαγωγή αναβαθμισμένων μαθημάτων επαγγελματικού προσανατολισμού, τα οποία θα βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές τους.
Για το θέμα της ακρίβειας χαιρέτισε την εφαρμογή του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους» από την Κυβέρνηση, το οποίο, ανέφερε, πρέπει να εμπλουτιστεί, ενώ χαιρέτισε και την εφαρμογή των πρόσφατων σχεδίων στεγαστικής πολιτικής.
Κάλεσε για τον διορισμό ειδικού συμβούλου για τους πρόσφυγες, για να αναλάβει τον συντονισμό και την εφαρμογή στοχευμένων, εξατομικευμένων πολιτικών για τη στήριξη των εκπτοπισθέντων και των παιδιών τους.
Ευχήθηκε μέσα στο 2025 να ευοδωθούν οι προσπάθειες για επίλυση του εθνικού θέματος, «ούτως ώστε να ζήσουμε στον τόπο μας σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας αλλά και ευμάρειας».
Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό η τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε ο Χρ. Χριστοφίδης
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση προχωρά χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, μιλώντας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τρίτη.
«Η ζημιά που έχει προκαλέσει η διαφθορά στον τόπο είναι ανυπολόγιστη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η μάχη κατά της διαφθοράς είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ορθοποδήσει ο τόπος». Είπε ακόμη ότι εκκρεμούν 3 καταγγελίες του στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς εδώ και 27 μήνες, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του Προέδρου της Αρχής «κλονίζουν σοβαρά την πίστη μας ότι είναι δυνατό να αποδοθεί δικαιοσύνη μέσα από αυτή τη διαδικασία».
Εν συνεχεία, είπε ότι η παύση του τέως Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, «έστειλε το μήνυμα σε όλο τον κυπριακό λαό ότι οι πρώην και νυν κυβερνώντες είχαν και έχουν ως βασική τους έγνοια την πολιτική της συγκάλυψης και της συσκότισης. Δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα», επεσήμανε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Αναφερόμενος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε ότι «οι πρώην και νυν κυβερνώντες πετσοκόβουν τη στήριξη στους φοιτητές». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η τριτοβάθμια εκπαίδευση προχωρά χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με κίνδυνο να μετατραπεί σε φούσκα».
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης εστίασε στην ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας των μαθητών, λέγοντας ότι αυτή η ανάγκη «αξιολογείται χαμηλά» στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας. «Οι μαθητές με αναπηρία αναμένουν πέραν της δεκαετίας τη μεταρρύθμιση για ενιαία συμπεριληπτική εκπαίδευση», πρόσθεσε.
Εν συνεχεία, ανέφερε ότι αναμένει τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, τις θέσεις του Υπουργείου για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καθώς και τον προγραμματισμό του για την τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία.
Η Κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε τις προκλήσεις, λέει ο Ο. Κουλλά
Η Κυβέρνηση δεν έθεσε τις σωστές προτεραιότητες και δεν αντιλήφθηκε τις προκλήσεις, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά στο θέμα της οικονομικής πολιτικής στη ομιλία του στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα θέματα διαφάνειας και διαφοράς και είπε ότι η Βουλή έχει κάνει πολλές θεσμικές αλλαγές όπως το νέο πλαίσιο για το πόθεν έσχες. Πρόσθεσε ότι ήταν «αδικαιολόγητη» η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι ήταν σημαντική η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημειώνοντας ότι αυτό «εξυψώνει το κύρος του Κοινοβουλίου».
Αναφέρθηκε ακόμη, μεταξύ άλλων, στο θέμα της σύνταξης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, και σημείωσε ότι ο τέως Πρόεδρος, ως συνταξιούχος, έκανε το αντίθετο, όπως και Υπουργοί του.
Ο κ. Κουλλά είπε ότι πιστεύει στο θεσμό του Κοινοβουλίου, στις πολιτικές δυνάμεις και τους Βουλευτές επειδή κρίνονται καθημερινά και επειδή κρίνονται από την κοινωνία σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει σε όσους «αυτόκλητα και νεοφανώς επαγγέλλονται το νέο ήθος» και όσους αναμοχλεύουν τα αισθήματα του κόσμου «και εκμεταλλεύονται κρίσεις για να κηρύξουν σταυροφορίες, για να ικανοποιήσουν τις προειλημμένες και από καιρό μελετημένες προσωπικές τους φιλοδοξίες».
Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν έθεσε τις σωστές προτεραιότητες στο θέμα της οικονομικής πολιτικής σημειώνοντας ότι δεν αντιλήφθηκε τις προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος ζωής, τα υψηλά επιτόκια, στέγασης και ενοικίου και ότι ένας τέτοιος συνδυασμός δεν υπήρχε πριν μερικά χρόνια και απειλείται και η μεσαία τάξη. Χρειάζεται ένα νέο μείγμα πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις σημερινές προκλήσεις, όπως ποιοι πλήγηκαν περισσότερο και τι πρέπει να γίνει, είπε.
Όσον αφορά στο Κυπριακό ο κ. Κουλλά είπε ότι το ΔΗΣΥ είναι έτοιμο «να βάλουμε πλάτες στην Κυβέρνηση φτάνει να δούμε ότι υπάρχει σοβαρή στόχευση με σωστό σχεδιασμό και λιγότερες δηλώσεις για το εσωτερικό μας ακροατήριο».
Καμία εκτροπή από τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας, λέει ο Γ. Κάρουλλας
Δεν δεχόμαστε καμία εκτροπή από τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας, ανέφερε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιώργος Κάρουλλας, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Προσέθεσε ότι σε αυτόν τον προσανατολισμό πρέπει να στηρίζεται και η εξωτερική και η αμυντική πολιτική «μιας χώρας μικρής και κατεχόμενης, με σημαντική γεωγραφική θέση», από την οποία πρέπει να ζητεί και να λαμβάνει οφέλη, «επιδιώκοντας δεσπόζουσα θέση στο περιφερειακό σύστημα άμυνας και ασφάλειας και διεκδικώντας τα πολιτικά και στρατιωτικά οφέλη για τη δική μας ασφάλεια».
Συμπλήρωσε ότι ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ανεπιφύλακτα και τις προσπάθειες για το Κυπριακό, αλλά και τη θέση ότι η Κύπρος σε κάποια φάση πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι «μόνο το 30% των αμυντικών της Κύπρου αφορούν σε εξοπλισμούς», προσθέτοντας ότι με βάση την πρόβλεψη για το 2026 και το 2027 οι δαπάνες ακολουθούν πτωτική πορεία.
«Έχουμε μπροστά μας ένα στόχο, η Κύπρος να καταστεί αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος στο ευρωατλαντικό σύστημα άμυνας και ασφάλειας, διεκδικώντας και τη δική μας ασφάλεια και για την επίλυση του Κυπριακού, και αποτρεπτικά, και τη στιγμή που ο εισβολέας αυξάνει κατά 150% τις αμυντικές δαπάνες στα κατεχόμενα και μόνο, εμείς προβαίνουμε σε συνεχή μείωση», προσέθεσε.
Ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική και για καταβολή οικονομικής ενίσχυσης λόγω της απώλειας χρήσης περιουσιών στα κατεχόμενα.
«Η κυβέρνηση οφείλει να εντάξει στον προϋπολογισμό το αναγκαίο ποσό για την εκπόνηση σχετικής μελέτης δημοσιονομικής για τη ρύθμιση αυτού του αναγκαίου ζητήματος, αυτού του ζητήματος αξιοπρέπειας των προσφύγων, μια μελέτη η οποία να εξετάζει τη δημοσιονομική πτυχή με βάση τις υφιστάμενες εισροές, αλλά και τις αναγκαίες εισφορές από το κράτος και οποιαδήποτε άλλη πηγή», σημείωσε, με αμετάκλητο, όπως είπε στόχο, «την επιστροφή, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας», με την οποία λύση, όπως είπε, θα αποκατασταθούν και οι περιουσίες.
Εποικοδομητικός και συναινετικός ο ρόλος της ΔΗΠΑ, είπε ο Μ. Μουσιούττας
Μέσα στο 2025 είμαστε εδώ για να αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και να προσφέρουμε, είπε την Τρίτη ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον προϋπολογισμό για το 2025, σημειώνοντας ότι ο ρόλος τους είναι «εποικοδομητικός, προοδευτικός και συναινετικός».
Ο κ. Μουσιούττας, στην ομιλία του είπε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού, με «έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που στόχευε που στοχεύει σε μια ισόρροπη ανάπτυξη και στη συνέχιση της οικονομικής σταθερότητας, στη βάση ανθρωποκεντρικής οικονομικής πολιτικής» γίνεται σε μια περίοδο που οι συνθήκες στις γύρω περιοχές δημιουργούν εξωγενείς αστάθειες στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό.
Επίσης, είπε, η ακρίβεια και πληθωρισμός και ειδικότερα η αύξηση των τιμών των αγαθών, των καυσίμων και του ηλεκτρισμού κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών όλο και πιο δύσκολη.
Ο κ. Μουσιούττας έκανε εκτενή αναφορά στις δράσεις της παρούσας Κυβέρνησης για τις ευάλωτες ομάδες, τους νέους και το στεγαστικό και είπε ότι ως ΔΗΠΑ, θα συνεχίσουν να εμβολιάζουν με δικές τους προτάσεις για βελτίωση των συνθήκων ζωής των πολιτών.
Χαιρέτισε τις ενέργειες του Υπουργού Εμπορίου, μεταξύ άλλων, για το σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκων συστημάτων, αλλά και τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι, κατάφερε τη μείωση του αριθμού εισροής μεταναστών και την αύξηση επαναπατρισμού ατόμων, αλλά και τις ενέργειες του Υπουργού Εργασίας «για τη βελτίωση των ισορροπιών μεταξύ εργασίας και οικογένειας».
Αναφέρθηκε και στις δράσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και ανέφερε ότι, ως ΔΗΠΑ, είναι έτοιμοι να συμβάλουν σε αυτές τις προσπάθειες με όποιο τρόπο μπορούν.
Είπε ακόμη ότι η ΔΗΠΑ δεν θα στηρίξει κάτι το οποίο θα βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων ή που θα προτείνει αύξηση των εισφορών.
Ανέφερε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης έτσι ώστε να υπάρξει ξανά κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.