ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

Ξανά το όνομα της Κύπρου σε ρεπορτάζ διεθνούς ΜΜΕ για τη δράση του προγράμματος των πολιτογραφήσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το όνομα της Κύπρου και συγκεκριμένα το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών που «τρέχει» από το 2013 απασχολεί ξανά τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτή τη φορά, ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως ο επαγγελματικός αλλά και ο συγγενικός κύκλος του πρωθυπουργού δικτάτορα Hun Sen έχουν γίνει «Κύπριοι», αφού έχουν επενδύσει στην Κύπρο και τους δόθηκε το κυπριακό διαβατήριο. Πρόσωπα στα οποία έχει απαγορευθεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο λόγος για την ανιψιά του πρωθυπουργού της χώρας, Hun Kimleng, ο άντρας της ονόματι Neth Savoeun που τυγχάνει να είναι ο αρχηγός αστυνομίας της Καμπότζης και ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Aun Pornmoniroth. Φυσικά, διαβατήριο έχουν λάβει οι σύζυγοι και τα τέκνα τους, όπως άλλωστε ορίζει το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών.

Για όλα τα παραπάνω, το Reuters αναφέρει πως έχει τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις παραχωρήσεις των διαβατηρίων, ωστόσο, παρά το ότι ήθελε σχόλιο από την Κυβέρνηση, δεν έλαβε κάποια απάντηση. Πρόσθετα, εξηγεί πως το κυπριακό διαβατήριο δίνει πρόσβαση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και επί της ουσίας η «οικονομική και πολιτική ελίτ» της Καμπότζης δεν έχει αποκτήσει κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό διαβατήριο. Κάνει λόγο δε, για την ύπαρξη φωτογραφιών που συγγενείς του δικτάτορα πρωθυπουργού Hun Sen είναι σε ευρωπαϊκά θέρετρα για σκι και πάρτι στην Ίμπιζα. Βάσει του ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ο Hun Sen έχει καταγγείλει συχνά τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απόκτηση δεύτερων διαβατηρίων και τους είχε κατηγορήσει για «διαδρομή διαφυγής από τις δυσκολίες στην Καμπότζη».

Αξίζει να σημειωθεί πως, η κυβέρνηση του Hun Sen, οι συγγενείς και οι συνεργάτες του αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Reuters.

Την ίδια ώρα, το Reuters προχωρά σε ένα προφίλ του πρωθυπουργού της Καμπότζης, λέγοντας πως έχει φυλακίσει και εξορίζει πολιτικούς του αντιπάλους, έχει κλείσει μέσα μαζική ενημέρωσης και έχει «σπάσει» διαδηλώσεις στο δρόμο. Η ελίτ – περίγυρος του πρωθυπουργού από την Καμπότζη, σύμφωνα πάντα με το Πρακτορείο, ζήτησαν κυπριακό διαβατήριο όταν η εξουσία του Hun Sen φάνηκε να «παραπαίει».

Χώρα ελευθερίας η Κύπρος

Συνεχίζοντας το μακροσκελές ρεπορτάζ, το Reuters σημειώνει πως η Κύπρος είναι πολύ ελκυστική για την πλούσια παγκόσμια ελίτ. Συνοψίζει τα οικονομικά του δεδομένα, για τα 2 εκατ. επένδυσης σε γη, πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και ποιος ο στόχος του, βάσει πληροφοριών που προκύπτουν από το επίσημο ιστότοπο του Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου. Σχολιάζουν δε, οι συντάκτες του άρθρου πως έχουν γίνει βήματα «αυστηροποίησης» του Σχεδίου και ότι πλέον οι οικονομολόγοι εξετάζουν όλες του τις πτυχές, όπως για παράδειγμα τις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών που έχει φέρει σε συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, επαναφέρει κομμάτι της έκθεσης της Κομισιόν του Ιανουαρίου του 2019, όπου έλεγε πως, «τα χρυσά διαβατήρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στην Ευρώπη και να αυξήσουν τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθοράς και φοροδιαφυγής».

Εν συνεχεία, το Πρακτορείο φέρνει ξανά στην επιφάνεια τους πρώτους οίκους, λογιστικά και δικηγορικά γραφεία που είχαν αναλάβει τις περισσότερες πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, όπως είχαν δημοσιευτεί το 2018.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Επίσημη αντίδραση στο δημοσίευμα δεν υπήρξε, αφού το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε πριν κατατεθεί η επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης στα ερωτήματα του Reuters αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επισημαίνουν πως θα υπάρξει απάντηση τις επόμενες ώρες. Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τονίζουν, ότι κατά την διαδικασία που ακολουθείται, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν εντοπίσθηκε οτιδήποτε μεμπτό εναντίων των συγκεκριμένων προσώπων. Όπως υποστηρίζεται χαρακτηριστικά, δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό εναντίον τους, με βάση και τον έλεγχο που γίνεται και από τραπεζικά ιδρύματα με βάσει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς, περί ξεπλύματος βρώμικος χρήματος, δεν είχαν εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, είχαν λευκό ποινικό Μητρώο. Επίσης στη συνέχεια μπήκαν κριτήρια που αποκλείουν τους «υψηλού ρίσκου» αιτητές έστω και αν δεν έχει αποδειχτεί κάτι εναντίον τους, όπως για παράδειγμα οι συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ