ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φυσικό αέριο: Πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι να μειώσουν την κατανάλωση

Το παράδειγμα της Ολλανδίας

Kathimerini.gr

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο αγωγό Nord Stream 1 και στο αν εκείνος θα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι «κανονικά» στις 21 Ιουλίου, όπως θα έπρεπε έπειτα από την ολοκλήρωση των δεκαήμερων εργασιών συντήρησης που προηγήθηκαν (11 Ιουλίου – 21 Ιουλίου).

Η Deutsche Welle εξετάζει, από την πλευρά της, τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν χώρες που εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την κατανάλωση. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται όμως και το μοντέλο της Ολλανδίας το οποίο θα μπορούσε, όπως σημειώνεται, να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για εκατομμύρια Ευρωπαίους η ώρα της αλήθειας έχει πλέον φτάσει: Στις 21 Ιουλίου θα φανεί στην πράξη εάν ο Nord Stream 1 θα αρχίσει να επαναλειτουργεί κανονικά ή όχι, και εάν οι ροές θα είναι περιορισμένες.

Πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν ήδη αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να μην αποκατασταθεί η λειτουργία του εν λόγω αγωγού, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και το γεγονός πως η Ρωσία έχει περιορίσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ήδη από τα μέσα Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους – έστω μερικής – εκτόνωσης ή άμβλυνσης των πιέσεων. Για πολλούς, αυτή η «αποσυμπίεση» που μπορούσε να επιτευχθεί, σε έναν βαθμό έστω, μέσα και από τον περιορισμό της ζήτησης, έναν περιορισμό που συνεπάγεται όμως παράλληλα και αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

«Από την αρχή του έτους, η Ολλανδία κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά περίπου ένα τρίτο», σημειώνει στο άρθρο της η Deutsche Welle, με τον εν λόγω ποσοστό (περίπου 33%) να είναι υπερδιπλάσιο της μείωσης που έχει σημειωθεί φέτος (την περίοδο από τον Ιανουάριο ως το Μάιο) στη Γερμανία (14%) και πολλαπλάσιο της μείωσης (μόλις 2%) που καταγράφθηκε στην Ιταλία μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.   

Η Ολλανδία εξαρτάται και εκείνη σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Ξεχωρίζει μάλιστα ως η ευρωπαϊκή χώρα με την όγδοη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επικαλείται η Deutsche Welle.

Ωστόσο, παρά την εν λόγω εξάρτηση, οι Ολλανδοί κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους περασμένους μήνες. Πως;

  • Εκμεταλλευόμενοι τα περιθώρια που τους έδωσε ο σχετικά ήπιος τελευταίος χειμώνας.
  • Πραγματοποιώντας στροφή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.
  • Και πείθοντας – ωθώντας τους ίδιους τους Ολλανδούς πολίτες στο να μειώσουν την κατανάλωση.  

«…ζητήθηκε από τους πολίτες να ζεσταίνουν λιγότερο τα σπίτια τους» και αυτό «συνοδεύτηκε από πρόσθετα κίνητρα για την καλύτερη μόνωση των κατοικιών και των εμπορικών κτιρίων, καθώς και για την αγορά πιο ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού», σημειώνει στο άρθρο της η Deutsche Welle.

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, όπως είναι εκείνη της Ολλανδίας, έχουν επίσης ξεκινήσει στο Βέλγιο και στη Γερμανία, ενώ μια ανάλογη εκστρατεία επίκειται πλέον και στην Ιταλία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X