ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Την πρώτη θέση στην κατηγορία των μικρών ευρωπαϊκών πόλεων του μέλλοντος για το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και τον Τρόπο Ζωής κατέλαβε η Λευκωσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σημαντικής παγκόσμιας κατάταξης European Cities & Regions of the Future 2023. Πρόκειται για έκθεση που συντάσσεται από το fDi Magazine, το περιοδικό γνώμης του ομίλου Financial Times.
Είναι η πέμπτη φορά που η Λευκωσία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία, από το 2016. Η υψηλή κατάταξη της πρωτεύουσας της χώρας μας επιβεβαιώνει τις προσπάθειες για εξέλιξη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με πολυπολιτισμική ταυτότητα, αλλά και ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο.
Στην ίδια έκθεση, η Λευκωσία κατέλαβε επίσης την 8η θέση ανάμεσα στις μικρές ευρωπαϊκές πόλεις σε ότι αφορά το FDI Strategy για τη δυναμική της στον τομέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ανεβαίνοντας μία θέση σε σύγκριση με την περίοδο 2020/21 στην ίδια κατηγορία. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε ότι είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον και υποδομές που να επιτρέπουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο να ανθίσει. «Για να αναδιαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης μας πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά να δημιουργήσει. Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση, να προωθήσουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και επιτρέπει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Οι νέοι είναι το μέλλον, είναι το κομμάτι της κοινωνίας με τις περισσότερες δυνατότητες. Παθιασμένοι και ενθουσιώδεις, αποτελούν την κινητήρια δύναμη για αλλαγή. Αυτός είναι ο στόχος μας», πρόσθεσε.
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για την κατάταξη της Λευκωσίας στην πρώτη θέση στην κατηγορία του Ανθρωπίνου Κεφαλαίου και Τρόπου Ζωής, ήταν τα εξής: Ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, συνολικά (% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 15+) (μοντελοποιημένη εκτίμηση της ΔΟΕ), Επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές δαπάνες (% του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος - AEE), αριθμός φοιτητών και αριθμός φοιτητών ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός πανεπιστημίων και αριθμός πανεπιστημίων ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός σχολών International Baccalaureate (IB), αριθμός πανεπιστημίων από τη λίστα των 1500 κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο, προσόντα αποφοίτων, προσδόκιμο ζωής, δείκτης κοινωνικής προόδου, δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης, αριθμός ιατρών ανά 1000 κατοίκους και ευκολία εξεύρεσης ειδικευμένων εργαζομένων.
Η μεθοδολογία
Για τη δημιουργία του καταλόγου με τις ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες του μέλλοντος, το τμήμα FDI Intelligence των Financial Times συνέλεξε στοιχεία χρησιμοποιώντας τα εξειδικευμένα διαδικτυακά εργαλεία ΑΞΕ - FDI Benchmark και FDI Markets, καθώς και άλλες πηγές. Συλλέχθηκαν δεδομένα για 549 τοποθεσίες (370 πόλεις, 141 περιφέρειες και 38 Local Enterprise Partnerships 9LEPs), σε πέντε κατηγορίες: Οικονομικό δυναμικό, ανθρώπινο κεφάλαιο και τρόπος ζωής, αποδοτικότητα κόστους, συνδεσιμότητα και φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις. Οι τοποθεσίες βαθμολογήθηκαν με μέγιστο αριθμό 10 βαθμών για κάθε σημείο δεδομένων.
Οι κατηγορίες
Η ετήσια μελέτη European Cities and Regions of the Future συγκρίνει τις τοποθεσίες ως προς την ελκυστικότητά τους για άμεσες ξένες επενδύσεις. Αναδεικνύει υποσχόμενους επενδυτικούς προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ομαδοποιώντας και αξιολογώντας τις πόλεις ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες - μεγάλες, μεγάλες, μεσαίου μεγέθους, μικρές και μικροπόλεις - οι οποίες κατατάσσονται με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται σε πέντε υποκατηγορίες. Το οικονομικό δυναμικό, τη φιλικότητα προς τις επιχειρήσεις, τη συνδεσιμότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον τρόπο ζωής, καθώς και τα αποτελεσματικότητα κόστους.