ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποια έξοδα περιορίζουν οι καταναλωτές λόγω πληθωρισμού

Έρευνα της PwC Consumer Insights κατέδειξε ότι προϊόντα πολυτελείας, ταξίδια και μόδα αναμένεται να πληγούν περισσότερο τους επόμενους έξι μήνες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το κόστος της ζωής αυξάνεται παγκοσμίως και οι καταναλωτές επιχειρούν να ανταπεξέλθουν προσαρμόζοντας δραστικά την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Η πλειονότητα (53%) των καταναλωτών περιορίζουν τα επουσιώδη έξοδα τους. Συγκεκριμένα, το 15% των καταναλωτών έχει σταματήσει εντελώς τα επουσιώδη έξοδα, σύμφωνα με την έρευνα της PwC Global Consumer Insights Pulse Survey 2023, η οποία συγκέντρωσε τις απόψεις 9.180 καταναλωτών από 25 γεωγραφικές περιοχές διεθνώς.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι η πλειονότητα των καταναλωτών αναμένουν να μειώσουν τα έξοδα τους σε όλες τις κατηγορίες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα κατά τους επόμενους έξι μήνες, καταγράφοντας σημαντική μείωση στις προγραμματισμένες δαπάνες σε όλες τις κατηγορίες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022. Τομείς που συμπεριλαμβάνουν τα προϊόντα πολυτελείας, τα ταξίδια και τα είδη μόδας αναμένεται να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των μειώσεων των καταναλωτικών δαπανών τους επόμενους έξι μήνες, ενώ οι δαπάνες για τα είδη λιανικού εμπορίου αναμένεται να μειωθούν σε μικρότερο βαθμό.

Το κόστος ζωής επηρεάζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Οι καταναλωτές παγκοσμίως αλλάζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες τόσο στο κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο, καθώς η αύξηση του κόστους ζωής και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και τους χρόνους παράδοσης. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν οι μισοί (49%) δηλώνουν ότι αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα όταν βρίσκονται σε προσφορά ή/και σε διαφήμιση, το 46% αναζητά πωλητές που προσφέρουν καλύτερη τιμή, το 40% χρησιμοποιεί ιστοσελίδες σύγκρισης για να βρει φθηνότερες εναλλακτικές, το 34% αγοράζει σε μεγάλες ποσότητες για να εξοικονομήσει το κόστος και το 32% αγοράζει από εμπόρους με τα «δικά τους εμπορικά σήματα» προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Δημογραφικά, η γενιά Generation X είναι η «πιο ανήσυχη» (47%) και έχει ήδη λάβει μέτρα για τα μη ουσιώδη έξοδά της. Ακολουθούν οι Baby Boomers σε «κάποιο βαθμό» (33%) ενώ δράση αναλαμβάνουν και οι Millennials, οι οποίοι πρωτοστατούν καθώς «ανησυχούν» χωρίς ωστόσο να αλλάζουν συμπεριφορά.

Το 50%

των καταναλωτών είναι «εξαιρετικά» ή «πολύ» ανήσυχοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών εντός των καταστημάτων και στο διαδίκτυο. Ενώ περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (56%) δήλωσαν ότι η αύξηση των τιμών παραμένει το πιο συχνό πρόβλημα κατά τις αγορές στο κατάστημα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επίσης προβληματίζουν έντονα καθώς δημιουργούν μεγαλύτερες ουρές

στα πιο πολυσύχναστα καταστήματα (30%) και στη διαθεσιμότητα των προϊόντων (26%). Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας για αγορές στα καταστήματα είναι πιο έντονα για τους καταναλωτές στην Αυστραλία (36%), στις Ηνωμένες Πολιτείες (35%) και στην Ινδία (34%). Οι κυριότερες ανησυχίες για τους διαδικτυακούς αγοραστές είναι, οι αυξανόμενες τιμές (48%), η διαθεσιμότητα προϊόντων (24%) και οι μεγαλύτεροι από τους αναμενόμενους χρόνους παράδοσης (24%) έχουν αναφερθεί μέσα στις ανησυχίες των ερωτηθέντων.

Λιγότερα προϊόντα πολυτελείας

Οι καταναλωτές σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους σε όλες τις κατηγορίες λιανικής που αναφέρθηκαν στην έρευνα κατά τους επόμενους έξι μήνες, με τη μεγαλύτερη πρόβλεψη μείωσης να αφορά σε προϊόντα πολυτελείας ή επώνυμα προϊόντα (53%), στα ταξίδια (43%), στις εικονικές διαδικτυακές δραστηριότητες (42%), και στα είδη μόδας - όπως ρούχα και υποδήματα (41%). Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει όρεξη για μελλοντικές δαπάνες, με το 40% να δηλώνει ότι θα περιποιηθεί τον εαυτό του ή τους άλλους, ενώ το 39% θεωρεί αυτές τις δαπάνες ως καλύτερης ποιότητας. Τα είδη λιανικού εμπορίου (24%) είχαν τη λιγότερη αναφερόμενη προγραμματισμένη μείωση δαπανών.

Ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα

Παρά την σχεδιαζόμενη μείωση των δαπανών και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμους τύπους προϊόντων. Οκτώ στους δέκα καταναλωτές, συγκεκριμένα, δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ένα προϊόν που παράγεται ή/και προέρχεται από την εγχώρια αγορά ή είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα, βιώσιμα ή φιλικά προς το περιβάλλον υλικά (77%) ή που παράγεται από μια εταιρεία με φήμη για τις ηθικές πρακτικές της (75%).

Metaverse: Η υιοθέτηση σε πρώιμο στάδιο είναι ισχυρή, τα στελέχη αναγνωρίζουν τη σημασία της διαχείρισης κινδύνων, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της διακυβέρνησης

Η υιοθέτηση του Metaverse ως καναλιού αγορών βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια , ωστόσο η πλατφόρμα εξακολουθεί να μην χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της. Μόλις το ¼ (26%) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα, το 2022, για ψυχαγωγία, εικονικές εμπειρίες ή αγορά προϊόντων. Η μεγαλύτερη μερίδα αυτών των χρηστών έχει χρησιμοποιήσει κυρίως το Metaverse για την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας (VR), και κυρίως για να παίξουν παιχνίδια, να παρακολουθήσουν μια ταινία (10%), ή να συμμετέχουν σε έναν εικονικό κόσμο. Επέλεξαν για παράδειγμα να βιώσουν το περιβάλλον λιανικής ή μια συναυλία (9%) , ή την αγορά ενός ψηφιακού προϊόντος, όπως ένα Non-Fungable Token ή NFT (9%). Πιο πιθανό να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το Metaverse είναι οι καταναλωτές σε Ινδία (48%), Βιετνάμ (43%) και Χονγκ Κονγκ (42%), καθώς και οι Millennials (36%).

Εν τω μεταξύ, καθώς οι διαδικτυακές αγορές συνεχίζουν να αυξάνονται σε όγκο, οι καταναλωτές κουράζονται όλο και περισσότερο από το απόρρητο των δεδομένων. Σχεδόν οι μισοί (47%) δηλώνουν ότι ανησυχούν «εξαιρετικά» ή «πολύ» όταν αλληλεπιδρούν με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ταξιδιωτικούς ιστότοπους τρίτων/πυλών (36%), υγειονομική περίθαλψη (34%) και εταιρείες καταναλωτών (32%). Σε χώρες όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για τέτοιες κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (49%) δηλώνουν ότι δεν μοιράζονται περισσότερα προσωπικά δεδομένα από όσα πρέπει, 32% ζητούν να εξαιρεθούν από τη λήψη τέτοιων επικοινωνιών από αυτές τις εταιρείες και 26% έχουν μειώσει την αλληλεπίδρασή τους με αυτούς τους τύπους εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X