ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πηλείδου: Πρώτα συμφωνία για «Αφροδίτη» και μετά αποζημίωση

«Δεν θέλουμε να αδικηθεί ούτε η μια πλευρά ούτε και η άλλη», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας

ΚΥΠΕ

Σίγουρα αποζημίωση δεν θα δοθεί προτού να υπάρχει το πλάνο ανάπτυξης και πριν μπει σε διαδικασία ανάπτυξης το κοίτασμα Αφροδίτη και πριν υπάρχει η σίγουρη προοπτική για εισοδήματα και από τις δύο πλευρές, «γιατί δεν θέλουμε να αδικηθεί ούτε η μια πλευρά ούτε και η άλλη», δήλωσε την Τρίτη η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνάντηση, που είχε χθες στη Λευκωσία με την ομόλογό της του Ισραήλ για το κοίτασμα Ισάι και τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.

Η κ. Πηλείδου, κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα για συμφωνία που επήλθε, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τα 192 εκ ευρώ και την επένδυση της Chevron, από το θέμα του Ισάι.

Ανέφερε ότι όντως είχαν συμφωνηθεί τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του Αφροδίτη με τη Chevron όταν ήρθε εδώ η ομάδα από τις ΗΠΑ. Συμφωνήθηκε, είπε, η χρονική περίοδος που θα γίνει η επόμενη γεώτρηση, καθώς και η υποβολή του αναπτυξιακού πλάνου για το Αφροδίτη.

Η Υπουργός διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εταιρεία σχετικά με τις επενδύσεις που θα γίνουν, αφορά αυτό το κομμάτι που όντως προχωρά «και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε ομαλά, τέλος του χρόνου αναμένουμε το τελικό προσχέδιο του πλάνου ανάπτυξης, το οποίο θα επεξεργαστεί και θα εγκρίνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Από κει και πέρα, είπε η κ. Πηλείδου, υπάρχει το θέμα που εκκρεμεί με το Αφροδίτη-Ισάι και το γεγονός ότι ένα κομμάτι του κοιτάσματος εμπίπτει στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση χθες με την ομόλογό της στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε και αυτό το θέμα και άλλα θέματα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, η πράσινη μετάβαση, η συμμετοχή της Κύπρου στο COP27 κ.ά.

«Όμως για το θέμα του Ισάι είχαμε ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις, όπου ουσιαστικά έχουμε καταλήξει, τουλάχιστον προφορικά, στις βασικές αρχές που θα διέπουν τη συμφωνία που θα γίνει μεταξύ των δύο κρατών, ούτως ώστε να αποζημιωθεί το Ισραήλ λόγω του ότι η Κύπρος θα αναλάβει την ανάπτυξη ολόκληρου του κοιτάσματος», ανέφερε.

Η Υπουργός Ενέργειας είπε πως σίγουρα τα δημοσιεύματα, τα οποία είχαν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, που αφορούν είτε το 10% είτε την προπληρωμή από τώρα για την αποποίηση δικαιωμάτων κ.λπ., «δεν ευσταθούν».

«Η συζήτηση έγινε στη βάση στην οποία γινόταν και πριν. Βάσει των τελευταίων αποφάσεων που είχαν ληφθεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για τον διορισμό εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα επεξεργαστεί κάποια στοιχεία που θα του δώσουμε και οι δύο πλευρές, ούτως ώστε να καταλήξει στα στοιχεία που θα ενταχθούν στη φόρμουλα η οποία έχει ήδη συζητηθεί», ανέφερε.

Η κ. Πηλείδου συνέχισε λέγοντας ότι έχουν γίνει συζητήσεις σε μεγάλο βαθμό για το πώς θα δουλέψει, το πώς θα γίνει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης «και ευελπιστούμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα όπου ήδη έχουμε οργανώσει τις συναντήσεις των τεχνοκρατικών ομάδων θα μπορέσουν όλα αυτά να χαρτογραφηθούν, να μπουν κάτω στο χαρτί ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και κάτι γραπτώς για να προχωρήσουμε με τον διορισμό του εμπειρογνώμονα, όπου θα πάρει το δρόμο της η διαδικασία».

«Και βέβαια θα χρειαστούν κάποια χρόνια ούτως ώστε να φτάσουμε στο στάδιο της αποζημίωσης που θα προχωρεί παράλληλα με το πλάνο ανάπτυξης της Chevron και της κοινοπραξίας», επεσήμανε.

Ανέφερε ότι τα δύο θέματα είναι όντως αλληλένδετα αλλά είναι περίπλοκο το όλο ζήτημα γιατί τα ευρήματα της επόμενης γεώτρησης, αλλά και το πλάνο ανάπτυξης είναι στοιχεία τα οποία θα χρειαστούν και θα πρέπει να τα έχει ενώπιον του ο εμπειρογνώμονας ούτως ώστε να βγάλει τα τελικά αποτελέσματα.

«Η αξιοποίηση δεν εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος αυτού. Είναι δύο διαδικασίες που προχωρούν παράλληλα γι’ αυτό και είπα προηγουμένως ότι όταν συζητηθεί η διαδικασία θα πάρει το δρόμο της, γιατί από κει και πέρα είναι απλά θέμα του να ακολουθηθούν τα βήματα που θα έχουν συμφωνηθεί, ώστε να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Και σίγουρα αποζημίωση δεν θα δοθεί πριν να υπάρχει το πλάνο ανάπτυξης, πριν μπει σε διαδικασία ανάπτυξης το κοίτασμα και πριν υπάρχει η σίγουρη προοπτική για εισοδήματα και από τις δύο πλευρές, γιατί δεν θέλουμε να αδικηθεί ούτε η μια πλευρά ούτε και η άλλη», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X