Kathimerini.com.cy
Εάν οι ισραηλινές και κυπριακές εταιρείες που έχουν λάβει άδεια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη-Ισάι δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα μέχρι τις 4 Μαρτίου, το κράτος θα εμπλακεί, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Ενέργειας Karin Elharrar σε επιστολή της προς τη Nammax Oil and Gas Ltd –την μια εκ των δύο εταιρειών που εμπλέκονται στο κοίτασμα Ισάι.
Η εν λόγω παρέμβαση της Ισραηλινής υπουργού είναι η πρώτη, επίσημη επί του θέματος, εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ για την χρονίζουσα διαπραγμάτευση συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος στο τεμάχιο «12» της κυπριακής ΑΟΖ –μέρος του οποίου διεκδικούν ισραηλινές εταιρείες επειδή εμπίπτει εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Η δεκάχρονη διαπραγμάτευση δεν επέτρεψε στην ΚΔ να προχωρήσει με την εμπορική αξιοποίηση της «Αφροδίτης» ενώ πέρυσι η υπουργός Ενέργειας, κ. Πηλείδου συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Γιουβάλ Στάινιτζ, να υπάρξουν κρατικές διαπραγματεύσεις, αν οι εταιρείες αποτύχουν να καταλήξουν –εξέλιξη που η κ. Elharrar ήρθε να υπενθυμίσει.
«Το Ισραήλ δεν εγκατέλειψε ποτέ τα δικαιώματά του στο τεμάχιο Ισάι, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να μην ανοίξει μονομερώς η δεξαμενή παραγωγής φυσικού αερίου. Αυτή η στάση έχει γίνει σαφής σε όλες τις πλευρές πολλές φορές σε διάφορες περιπτώσεις», έγραψε απαντώντας σε επιστολή προς την Nammax η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας –επιστολή που σύμφωνα με την “Jerusalem Post” ικανοποίησε την κοινοπραξία Nammax Oil and Gas/Israel Opportunity που κατέχει τα δικαιώματα επί του ισραηλινού τεμαχίου.
Παρά τις προηγούμενες συμφωνίες, με τις οποίες οι δύο χώρες θα ανέπτυσσαν από κοινού το κοίτασμα φυσικού αερίου, η συμφωνία του 2021 (Πηλείδου-Στάινιτζ) ανέφερε ότι το Ισραήλ θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά συνεκμετάλλευσης και θα λάβει χρηματική αποζημίωση. Μάλιστα σύμφωνα με την “Jerusalem Post” που επικαλείται τεχνοκράτες της Nammax μια τέτοια αποζημίωση, προκειμένου το Ισραήλ να απεμπολήσει τα δικαιώματά του επί του Ισάι θα απέφερε στο τελευταίο μέχρι 1.4 δις δολάρια. Μετά τις 4 Μαρτίου, η συζήτηση, εκτός απροόπτου, θα επανέλθει σε διμερές επίπεδο μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ.