ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οφέλη από την αύξηση Κυπρίων στελεχών στην ΕΕ

Οι λόγοι των 15 προσλήψεων στην Ευρωβουλή, οι αρμοδιότητες και ο παρεμβατικός ρόλος σε ζητήματα του Κυπριακού

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Σημαντικές προοπτικές για την Κύπρο διανοίγονται με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προσλάβει για πρώτη φορά στην 20ετή παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ, αυξημένο αριθμό μόνιμων υπαλλήλων κυπριακής ιθαγένειας, συγκεκριμένα 15 στο σύνολο. Μεταξύ των τομέων που αναμένεται να καρπωθούν οφέλη, σε κρατικό επίπεδο, είναι η διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, ενώ την ίδια ώρα θα πάψει να υφίσταται η ανισορροπία και υποεκπροσώπηση που παρατηρείται στους Κύπριους υπήκοους μεταξύ των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και την 31η Ιανουαρίου και τα άτομα που θα επιλεχθούν θα τοποθετηθούν στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο –οι κύριοι τόποι εργασίας του Κοινοβουλίου– σύμφωνα με τις ανάγκες των υπηρεσιών του Σώματος.

Οι λόγοι

«Η ανάγκη για πρόσληψη περισσότερων Κυπρίων στη Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέκυψε, αυστηρά ομιλούντες, στη βάση τεχνοκρατικών κριτηρίων», δήλωσε στην «Κ» ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής. «Διαπιστώθηκε τα προηγούμενα χρόνια ότι πολίτες ορισμένων κρατών-μελών υποεκπροσωπούνται, αριθμητικά, στο σύνολο των μόνιμων υπαλλήλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη βάση αυτής της τεχνοκρατικής διαπίστωσης που έγινε από τη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γενικός γραμματέας υπέβαλε πρόταση στο Προεδρείο του Σώματος για διενέργεια ειδικών διαγωνισμών για πρόσληψη υπαλλήλων που να στελεχώσουν τη διοίκηση, τη Γραμματεία δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», εξήγησε. Όντως, το Προεδρείο αφού εξέτασε την πρόταση του γενικού γραμματέα, την ενέκρινε και έτσι εδώ και κάποιους μήνες τρέχουν ήδη δύο ξεχωριστοί, ειδικοί διαγωνισμοί για πρόσληψη αριθμού μόνιμων υπαλλήλων ολλανδικής και λουξεμβουργιανής ιθαγένειας. «Ο δικός μας διαγωνισμός, για πρόσληψη Κυπρίων πολιτών, είναι ο τρίτος ειδικός διαγωνισμός σε αυτό το πλαίσιο που σας περιέγραψα», τόνισε ο κ. Κεττής.

Δράση στο Κυπριακό

Εκτός από τα οφέλη καριέρας για τους πολίτες που θα επιλεχθούν για τις 15 θέσεις, δημιουργούνται και προοπτικές σε επίπεδο κράτους, τις οποίες ο κ. Κεττής χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντικές. Εξαρχής διευκρινίζει ότι όλοι οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πρόσληψή τους αφήνουν το εθνικό τους διαβατήριο μεταφορικά και κυριολεκτικά, έξω από την πόρτα του γραφείου τους. Δεν επιτρέπεται με βάση τον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης των Υπαλλήλων της ΕΕ να λαμβάνουν οι υπάλληλοι της ΕΕ οδηγίες ή κατευθύνσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις του κράτους-μέλους του οποίου έχουν την ιθαγένεια. «Παρόλα αυτά, όμως, η Κύπρος, λόγω και των ειδικών συνθηκών που δυστυχώς έχει η χώρα μας, με πρώτο το πολιτικό ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και διαίρεσης, έχει μόνο να κερδίσει από την ύπαρξη όσο το δυνατόν περισσότερων μόνιμων υπαλλήλων κυπριακής ιθαγένειας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και αυτό, διότι οι Κύπριοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι αυτές τις ειδικές συνθήκες που έχει η χώρα μας και μπορούμε, στη βάση της δικής μου προσωπικής εμπειρίας, εκ των έσω και έγκαιρα, στα πρώτα βήματα, να προλαβαίνουμε και να διορθώνουμε ενδεχομένως την πορεία πολλών θεμάτων που αν τα χειρίζονταν άλλοι υπάλληλοι χωρίς τη βαθιά γνώση των Κυπρίων συναδέλφων τους για αυτές τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, να είχαμε τέτοιες στρεβλώσεις που να έπρεπε σε δεύτερο στάδιο η κυβέρνηση και οι διπλωμάτες της Κύπρου να σπαταλήσουν μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη διόρθωσή τους», ανέφερε.

Πολυμορφία και προαγωγές

Την ίδια ώρα, τα 15 νέα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναμένεται να περιληφθούν στη λίστα επιτυχόντων προς πρόσληψη, στο τέλος της διαδικασίας του τρέχοντος ειδικού διαγωνισμού για Κυπρίους που αναμένεται να κρατήσει περίπου ένα έτος, θα ενισχύσουν την πολιτιστική πολυμορφία που πρέπει να έχει το σύνολο των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως πιστεύει ο κ. Κεττής, η σημαντική προοπτική για την Κύπρο θα γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη σε 15-20 χρόνια μετά την πρόσληψη της νέας γενιάς Κυπρίων υπαλλήλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Όταν οι νέοι και νέες συνάδελφοι και συναδέλφισσες θα προχωρήσουν στην καριέρα τους και θα κατέχουν πλέον διευθυντικές θέσεις στη Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Καθήκοντα

Σύμφωνα με το κείμενο της προκήρυξης του Διαγωνισμού, οι διοικητικοί υπάλληλοι στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απασχολούνται σε ευρύ φάσμα τομέων. Ασκούν διοικητικά καθήκοντα, καθήκοντα σχεδιασμού και έρευνας, τα οποία είναι δυνατό να περιλαμβάνουν, ανάλογα με την υπηρεσία της Γραμματείας όπου βρίσκεται η θέση εργασίας του κατάλληλου υποψηφίου, μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

• Στον τομέα της παροχής συμβουλών και υποστήριξης στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στα κοινοβουλευτικά όργανα.
• Στον τομέα της διαχείρισης πόρων.
• Στον τομέα του δικαίου.
• Στον τομέα της πολιτικής πληροφόρησης και επικοινωνίας.
• Στον τομέα της ασφάλειας.
• Στον τομέα της διαχείρισης έργων.

Κριτήρια και διαδικασία

Η διαδικασία προσλήψεων θα γίνει μέσω ανοιχτού διαγωνισμού και απαραίτητα κριτήρια για την υποβολή αίτησης είναι ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές σπουδές τουλάχιστον 3 ετών, επαγγελματική πείρα τουλάχιστον 2 ετών, η σε βάθος γνώση της ελληνικής γλώσσας και η ικανοποιητική γνώση οποιασδήποτε άλλης επίσημης γλώσσας της ΕΕ. Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί σε 3 φάσεις: η εξέταση των αιτήσεων και ο έλεγχος πληρότητας των ειδικών κριτηρίων, η γραπτή εξέταση σύνταξης κειμένου και μέσω συνέντευξης. Οι αιτήσεις βρίσκονται ήδη ανοιχτές στην πλατφόρμα και η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 στη μία το μεσημέρι.

Απολαβές

Η πρόσληψη θα γίνει στον βαθμό AD 6, πρώτο κλιμάκιο, για το οποίο ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 6.681,51 EUR μηνιαίως. Ο μισθός αυτός υπόκειται στον ενωσιακό φόρο και στις λοιπές κρατήσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης. Απαλλάσσεται παντός εθνικού φόρου. Το κλιμάκιο στο οποίο προσλαμβάνονται οι κατάλληλοι/κατάλληλες υποψήφιοι/υποψήφιες μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την επαγγελματική τους πείρα. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις θα καταβάλλονται επιδόματα επιπλέον του βασικού μισθού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X