ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ιδρυτής του TikTok είναι ο πλουσιότερος Κινέζος

Η περιουσία του 41χρονου Ζανγκ Γιμίνγκ υπολογίζεται στα 49,3 δισ. δολάρια

Kathimerini.gr

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα είναι πλέον ο επιχειρηματίας πίσω από το TikTok, την άκρως αμφιλεγόμενη εφαρμογή, η οποία είναι μεν εξαιρετικά δημοφιλής ανάμεσα σε νέους, εφήβους μέχρι και μικρά παιδιά, αλλά παράλληλα έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ασφαλείας σε πολλές κυβερνήσεις της Δύσης.

Ο λόγος για τον 41χρονο Ζανγκ Γιμίνγκ, ο οποίος ίδρυσε τη μητρική ByteDance με τον συγκάτοικό του από το πανεπιστήμιο το 2012. Σύμφωνα με τη Hurun China Rich List, τη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Κίνας για το 2024 που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η περιουσία του υπολογίζεται στα 49,3 δισ. δολάρια. Ο πλούτος του συνδέεται άμεσα με την ByteDance, της οποίας τα παγκόσμια έσοδα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι, στα 110 δισ. δολάρια.

Από το επίσημο λανσάρισμά του τον Μάιο του 2017, η δημοφιλία του TikTok εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα να αποτελεί πια πιθανώς την πιο χαρακτηριστική πλατφόρμα social media της εποχής. Οχι μόνο την προτιμούν πολλοί νέοι άνθρωποι ανά τον κόσμο, αλλά πρόκειται και για πρότυπο επιτυχίας για τις άλλες κινεζικές επιχειρήσεις, που προσπαθούν να εισχωρήσουν στις ΗΠΑ και στις παγκόσμιες αγορές.

Ταυτόχρονα, όμως, αντιμετωπίζει ένα βουνό νομικών μαχών στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τη Hurun έχει σχεδόν 200 εκατομμύρια χρήστες. Ειδικότερα εκκρεμούν δίκες για φερόμενη αποτυχία της εφαρμογής να προστατεύσει τους ανήλικους χρήστες.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι «παλεύει» να αντικρούσει και ένα νόμο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση της εφαρμογής σε όλες τις ΗΠΑ. Ο νόμος αυτός, ο οποίος ουσιαστικά υποχρεώνει την ByteDance να παραδώσει τη διαχείριση του TikTok σε φορέα εγκεκριμένο από τις ΗΠΑ, υπεγράφη τον Απρίλιο, έπειτα από χρόνια κατηγοριών της αμερικανικής πλευράς ότι το TikTok έχει σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση και ότι θα μπορούσε να παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του. Το TikTok αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Στο μεταξύ, η Ινδία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια από τη χρήση του TikTok. Στην Ινδία το TikTok έχει απαγορευτεί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν περιορίσει τη χρήση του σε συσκευές κυβερνητικών αξιωματούχων.

Βέβαια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το TikTok με τις ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν μειώσει ιδιαίτερα την ελκυστικότητά του στους χρήστες.

Ο Ζανγκ Γιμίνγκ κατέχει το 20% της ByteDance και έχει αποχωρήσει από τη θέση του ως CEO από το 2021, όταν η εταιρεία είχε γίνει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του κινεζικού επιχειρείν. Σημειώνεται ότι υπό την ομπρέλα της ByteDance λειτουργούν και η εφαρμογή ειδήσεων Toutiao και το Douyin, η αντίστοιχη εφαρμογή του TikTok στην Κίνα.

Με την άνοδο του Ζανγκ Γι-μίνγκ στην κορυφή με τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας εκτοπίστηκε ο «βασιλιάς του νερού» της Κίνας, Ζονγκ Σανσάν, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Μα Χουατένγκ, ιδρυτής του κολοσσού πολυμέσων και ψυχαγωγίας Tencent.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της Hurun, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην Κίνα συρρικνώθηκε στους 753 από 895 τον προηγούμενο χρόνο. Η Κίνα έχει χάσει επίσης 432 δισεκατομμυριούχους ή πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού τους από την κορύφωσή τους το 2021, όταν έφτασαν τους 1.185.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X