ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέος κεντρικός τραπεζίτης - Το παρασκήνιο μιας ταραχώδους διαδοχής

Πώς φτάσαμε στην ανακοίνωση του ονόματος του Χριστόδουλου Πατσαλίδη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κεντρική Τράπεζα περνά σε ένα νέο κεφάλαιο, καθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αποφάσισε τον διορισμό του κ. Χριστόδουλου Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή πέντε ημέρες πριν εκπνεύσει η θητεία του νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν είχε ενημερώσει ούτε τους Ευρωπαίους Επόπτες, ούτε τους εγχώριους για τις αποφάσεις που έχει λάβει για το μέλλον του θεσμού. Το όνομα του κ. Χριστόδουλου Πατσαλίδη, του στενού του συνεργάτη για θέματα οικονομίας και πρώην αναπληρωτή CEO της Τράπεζας Κύπρου είχε μεν κλειδώσει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο επίσημες ανακοινώσεις μέχρι την Παρασκευή δεν υπήρχαν. Ευλόγως άρχιζαν να δημιουργούνται και ερωτηματικά για το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις 11 του μήνα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη, αφού στις 10 του μήνα έληγε και επισήμως η θητεία του νυν Διοικητή της Κεντρικής.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ασφαλώς η «Κ», τα ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είχαν ενημερωθεί για όποια απόφαση, τουλάχιστον μέχρι και τις 5 του μήνα. Τις τελευταίες εβδομάδες και δη, από την αρχή του Απρίλη, εκείνο που διέρρεε από το Προεδρικό είναι ότι ήταν θέμα ωρών να ανακοινωθεί το όνομα του κ. Πατσαλίδη.

Παραδοσιακά, οι σχέσεις Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας και των Προέδρων της Δημοκρατίας τα τελευταία 15 χρόνια δεν ήταν και οι καλύτερες, όμως αυτή η «passive – aggressive» συμπεριφορά που υπήρξε μεταξύ Ηροδότου και Χριστοδουλίδη δεν είχε επαναληφθεί, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή (5 ημέρες) δεν γνώριζε ο Διοικητής εάν θα συνέχιζε τη θητεία του ή όχι. Παράλληλα, από τότε που ανέλαβε την Προεδρία ο κ. Χριστοδουλίδης κρατούσε σε μία απόσταση τον Διοικητή της Κεντρικής, παρόλο που κατά το παρελθόν όταν ήταν στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών συνεργάστηκαν στενά για να κρατήσουν το όνομα της χώρας σε καλό επίπεδο και να «φέρουν μέσα» ανταποκρίτριες τράπεζες σε δολάριο.

Η αλήθεια είναι ότι συνέβησαν πολλά την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο επικαιρότητας και οι ανακοινώσεις για το θεσμό της Κεντρικής πέρασαν σε «δεύτερη μοίρα». Μέχρι και για την θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ανακοίνωσε τις αποφάσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βάζοντας την κ. Βαλεντίνα Γεωργιάδου επικεφαλής αυτού του σημαντικού θεσμού για την οικονομία της χώρας. Ανακοινώνοντας το όνομα της κ. Γεωργιάδου έβαλε συγχρόνως και ένα τέλος στις όποιες πληροφορίες – φήμες είχαν δημιουργηθεί τους τελευταίους 2 μήνες πως σκεφτόταν να βάλει τον κ. Πατσαλίδη στη θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Από την αρχή πάντως της εκλογής του το 2023 ο κ. Χριστοδουλίδης είχε αφήσει να αιωρείται το όνομα του κ. Χρ. Πατσαλίδη πως θα πρωταγωνιστούσε σε θέσεις ευθύνης για την οικονομία της χώρας. Μην ξεχνάμε πως, ήταν ένας εκ των επικρατέστερων προσώπων για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Όπως και να έχει, όλα καταδείκνυαν πως ο κ. Χρ. Πατσαλίδης θα επέστρεφε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μετά από μία 30ετία, αφού ήταν στη Διαχείριση Εξωτερικού Δημόσιου Xρέους και Συναλλαγματικών Αποθεμάτων μέχρι το 1996.

Σε περίεργο σημείο

Η «αλλαγή φρουράς» στην Κεντρική τυγχάνει να βρίσκεται σε ένα περίεργο οικονομικό περιβάλλον για τις τράπεζες. Ο πληθωρισμός αν και έχει υποχωρήσει, είναι υπαρκτός, ενώ τα επιτόκια παραμένουν υψηλά ως μέτρο αντιμετώπισης των πληθωριστικών τάσεων. Οι τράπεζες ναι μεν παράγουν κέρδη ρεκόρ που πιθανότατα δεν θα ξαναδούν μετά και από τον τρέχοντα χρόνο, αλλά οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2024. Θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν των αποφάσεων της μείωσης των επιτοκίων ενώ η μέση άποψη που επικρατεί, προβλέπει ότι θα επικρατήσουν μέτρια επίπεδα ανάπτυξης στο παρόν έτος τουλάχιστον.

Η Κύπρος παραδοσιακά είναι δέκτης κρίσεων σε «δεύτερο χρόνο», άρα και θα πρέπει οι εγχώριοι επόπτες (όποιοι είναι αυτοί) να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για το καλό της χώρας.

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης

Ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης γεννήθηκε το 1962 στη Λευκωσία. Είναι οικονομολόγος και κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου (PhD Economics) από το London School of Economics, University of London (1989). Είναι νυμφευμένος και έχει δύο ενήλικες κόρες. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, προσελήφθη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπου εργάστηκε στις Υπηρεσίες Διαχείρισης Εξωτερικού Χρέους και Συναλλαγματικών Αποθεμάτων (1989 - 1996). Ακολούθως, ο κ. Πατσαλίδης συνέχισε την καριέρα του στην Τράπεζα Κύπρου όπου και εργάστηκε για 25 σχεδόν χρόνια (1996 - 2020). Διηύθυνε την Υπηρεσία Διαχείρισης Διαθεσίμων και στη συνέχεια ανέλαβε τον τομέα των Χρηματοοικονομικών Αγορών. Μετά την κρίση του 2013, διορίστηκε Οικονομικός Διευθυντής Διαχείρισης και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της Τράπεζας, στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της στη διεθνή αγορά, και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών της.

Στη συνέχεια, προήχθη σε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο & Διευθυντή Διεύθυνσης Λειτουργικών Εργασιών, και τελικά σε Πρώτο Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο. Την περίοδο 2018 - 2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και της θυγατρικής του εταιρείας Artemis Credit Bureau. Τον Οκτώβριο του 2020 αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου. Ακολούθως παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό στους τομείς των τραπεζικών και ασφαλιστικών εργασιών, της διαχείρισης κεφαλαίων, και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Κατά την περίοδο 2017 - 2023 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Από το 1989 είναι μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Οικονομικών Μελετών. Το Μάρτιο του 2023, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Ειδικός Σύμβουλος του σε θέματα οικονομίας

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση