ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Μουμπάι Calling» για Eurobank και για Κύπρο

Στη Λεμεσό το ΔΣ της Τράπεζας για συνεδρίαση στις 20 – 22 Μαρτίου – Μπορεί να φτάσει η επένδυση στην Ελληνική τα 800 εκατ.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στη «Μουμπάι», ή αλλιώς και στο επιχειρηματικό κέντρο της Ινδίας «Βομβάη» αναμένεται να δημιουργήσει η Eurobank γραφεία αντιπροσωπείας (Rep Office) στο επόμενο διάστημα, με την Κύπρο να παίζει κομβικό ρόλο στα σχέδια της τράπεζας, αφού ο σκοπός είναι να χρησιμοποιήσει την Κύπρο σαν βάση των πελατών που θα προσελκύει από Ινδία, Ισραήλ και Κόλπο.

Την ίδια ώρα, σημαντικά μηνύματα που σχετίζονται με την απόφαση της τράπεζας να επενδύσει στην Ελληνική Τράπεζα, τους υπαλλήλους, το μέγεθος και τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας που αναμένεται να εξαγοράσει στο επόμενο διάστημα –πάντα στη βάση των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων- απέστειλε από την Αθήνα η Διοίκηση της Τράπεζας.

Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα θα συζητηθούν και επί κυπριακού εδάφους, αφού την επόμενη εβδομάδα (20 - 22 Μαρτίου) θα διενεργηθεί στην Κύπρο η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank στη Λεμεσό (πέρυσι είχε διεξαχθεί συνεδρίαση του ΔΣ στη Σόφια, Βουλγαρία).

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στην Αθήνα, ο CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας και η Διοίκηση της Τράπεζας αποκάλυψαν πως, έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για να ανοίξουν «Rep Office» στην Βομβάη, το οποίο θα είναι κάτω από την ευθύνη –όσον αφορά τις εργασίες- του CEO της Eurobank Κύπρου, κ. Μιχάλη Λούη. Σύμφωνα με την Eurobank, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε επιχειρήσεις που προέρχονται από τις χώρες αυτές, δηλαδή να γίνει μία «πύλη εισόδου» όσον αφορά την εγκατάστασή τους στην Κύπρο, για να αποτελέσει και τη βάση εργασιών που θέλουν να αναπτύξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής και του πλάνου που θέλει να αναπτύξει η Τράπεζα, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εργασιών και τη συνεργασία ως Όμιλος, με τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας, που είναι οικονομίες που στα επόμενα χρόνια – δεκαετίες –κατά τον ίδιο- θα έχουν πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εξηγώντας περαιτέρω τη σκέψη πίσω από αυτή τη στρατηγική, σχολίασε πως, υπάρχει μία θετική γεωπολιτική προδιάθεση προς αυτή την κατεύθυνση, με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, της Κύπρου να θέλουν να αναπτύξουν αυτή την προοπτική. Συμπλήρωσε δε, πως, και από πλευράς Κυβέρνησης της Ινδίας όπως αποδείχθηκε από την επίσκεψη του κ. Shri Narendra Modi στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, υπάρχει η πολιτική βούληση για ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των άνωθεν κρατών.

Υπενθύμισε δε, πως, ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας, δηλαδή του Ταμείου από τον Καναδά, της Fairfax, ο κ. Πρεμ Γουάτσα, είναι Ινδός. Έχει ισχυρούς δεσμούς και μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση για συνεργασία.

Λαμβάνοντας το λόγο ο CEO της Eurobank Κύπρου, κ. Μιχάλης Λούης, σχολίασε πως, το όλο πρότζεκτ με την Ινδία γίνεται μετά το Brexit, βλέποντας πως υπάρχει η ανάγκη επιχειρήσεων από την Ινδία να θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη. «Εμείς θα έχουμε επί του εδάφους (on the ground) γραφείο στελεχωμένο με σκοπό να προμοτάρουμε την Κύπρο ως ένα Κέντρο παροχής υπηρεσιών, με οφέλη να προκύπτουν και για Κύπρο και για τον Όμιλο», σημείωσε ο κ. Λούης.

Γιατί επελέγη η Κύπρος

Κατά τον CEO της Eurobank, τα πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι πολλά. Γεωγραφικά ομιλώντας, είναι η εγγύτερη χώρα της Ε.Ε. στις οικονομίες αυτές, το business language της Κύπρου είναι η αγγλική όπως σε Ινδία και χώρες Μέσης Ανατολής, Κύπρος και Ινδία είναι μέλη της κοινοπολιτείας, το εταιρικό δίκαιο της Κύπρου είναι πολύ κοντινό με αυτό της Ινδίας, έχουν υπογραφεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο κρατών, η Κύπρος έχει σταθερό φορολογικό σύστημα και έχει πολύ σημαντική υποδομή στις λεγόμενες επαγγελματικές υπηρεσίες «professional services».

Πέραν των άνω κατά τον κ. Καραβία, υπάρχει τεχνογνωσία στην Κύπρο στο πως μπορεί να υποδεχθεί ξένες επιχειρήσεις και έχει και ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα με εποπτεία κατευθείαν από την Φρανκφούρτη. «Αυτά τα πλεονεκτήματα θα τα διαφημίσουμε και έτσι, ένα μικρό μόνο ποσοστό εταιρειών αν καταφέρουμε να φέρουμε στην Κύπρο, θα είναι ένα μεγάλο θετικό για την οικονομία της χώρας», κατέληξε επί τούτου ο κ. Καραβίας.

Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής CEO της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, που τις προηγούμενες εβδομάδες προχώρησε σε επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπέδειξε ότι, «σε αυτές τις χώρες μπορείς να εξερευνήσεις αυτές τις αγορές δίχως μεγάλο κίνδυνο και δίχως μεγάλα κεφάλαια». Εξήγησε πως, στο Άμπου Ντάμπι και στο Ντουμπάι έχουν δημιουργηθεί τα λεγόμενα «financial centers» τα οποία είναι περιοχές μέσα στις χώρες τους, στα οποία μπαίνεις με μεγάλη ευελιξία και μπορείς να κάνεις «piloting» της χώρας, δίχως να ριψοκινδυνεύσει κάποιος. Όπως είπε ο Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank AE. –που τυγχάνει να είναι κατά το ήμισυ Κύπριος- μπορεί κάποιος να δημιουργήσει σε λίγες ημέρες ένα γραφείο αντιπροσωπείας (rep office) για να εξερευνήσεις τη χώρα με πολύ λίγα κόστη, γρήγορα και εύκολα.

Ψήφος εμπιστοσύνης, τα 800 εκατ. και ο Ελληνοκυπριακός όμιλος

Περνώντας στο κεφάλαιο «Ελληνική Τράπεζα – Eurobank», ο κ. Καραβίας σχολίασε ότι, είναι μάλλον η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται με μετρητά από έναν μη κυπριακό όμιλο στην Κύπρο, μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και –όπως τόνισε- ένα σημαντικό μέρος του τιμήματος αυτού θα καταλήξει στην Κύπρο και μάλιστα σε ιδιώτες μετόχους. Ο κ. Καραβίας υπέδειξε ότι, είναι μία επένδυση που έχει δώσει σημαντική ώθηση στη χρηματιστηριακή αξία της Ελληνικής, αλλά το σημαντικότερο είναι πως αποτελεί μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυπριακή οικονομία, καθώς –όπως σχολίασε- δεν θα προχωρούσε ο όμιλος σε τέτοια επένδυση αν δεν πίστευε στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

«Σε μία από τις συναντήσεις μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κύπρο, του μετέφερα πως, η Eurobank είναι ένας Ελληνοκυπριακός όμιλος, αφού τα στελέχη που έχουμε στην Κύπρο δεν έμειναν μόνο στις ευθύνες της τράπεζας στην Κύπρο. Επειδή με την απόδοσή τους έπεισαν τον όμιλο ότι μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα, ο κ. Μιχάλης Λούης έχει την ευθύνη των Διεθνών Εργασιών του Ομίλου, ο κ. Χάρης Χαμπάκης έχει αναλάβει τη θέση του CEO στη Eurobank Λουξεμβούργου και έχει την ευθύνη του Private Banking, η επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου είναι Κυπρία, όπως και ο επικεφαλής IT του Ομίλου. Αυτά δικαιολογούν γιατί είναι ελληνοκυπριακός τραπεζικός όμιλος», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Η Ελληνική, το προσωπικό και το «κούμπωμα»

«Πολύ καλή τράπεζα», χαρακτήρισε την Ελληνική Τράπεζα ο ισχυρός άνδρας της Eurobank, θέλοντας να εξηγήσει «το γιατί» προχώρησε σε μία τέτοια επένδυση. Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, έχει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην λιανική τραπεζική στην Κύπρο, πολύ ισχυρά κεφάλαια και πολύ ισχυρή ρευστότητα.

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Καραβίας υπέδειξε πως, το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι απολύτως συμπληρωματικό με αυτό της Eurobank, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της εταιρικής τραπεζικής, του private banking, του treasury, ενώ η «δύναμη» της Ελληνικής είναι στο χώρο της λιανικής τραπεζικής.

Ο κ. Καραβίας έκανε στη συνέχεια «statements» με ισχυρά μηνύματα που αφορούν το προσωπικό της Ελληνικής. Η Ελληνική κατά την Eurobank διαθέτει δυνατά στελέχη στο δυναμικό της, με τα οποία προσδοκά να συνεργαστεί πλήρως και να τα αξιοποιήσει στο πλαίσιο του Ομίλου. Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την πρακτική που θα ακολουθήσουν σε σχέση με τους υπαλλήλους της Ελληνικής, ο CEO της Eurobank ξεκαθάρισε ότι η παρουσία της Eurobank στην Κύπρο υπάρχει από το 2007, δεν είναι «αλεξιπτωτιστής» και ότι στην Κύπρο έχοντας ήδη προσωπικό και εργαζόμενους δεν λέει κανείς στο νησί πως ο τρόπος χειρισμού τους είναι επιθετικός, ή ανάλγητος, ή με οποιοδήποτε τρόπο, αρνητικός. «Η Ελληνική Τράπεζα θα βασιστεί αποκλειστικά σε Κύπριους, η Διοίκησή της τράπεζας θα είναι Κύπριοι, αφού γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κύπρο. Γνωρίζουν τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα σεβαστούν το προσωπικό και το πώς θα συζητήσουν και θα διαπραγματευτούν, με το συνδικαλιστικό όργανο την ΕΤΥΚ», σχολίασε εμφατικά.

Δίνοντας πάσα στον κ. Λούη, ο CEO της Eurobank Κύπρου σχολίασε ότι στην Κύπρο η θυγατρική της Eurobank έχει 500 άτομα προσωπικό και τους χειρίζεται με σεβασμό και σεβόμενη όλους τους νόμους της κυπριακής δημοκρατίας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την συντεχνία, είμαστε οργανισμός αξιοκρατικός και είτε το προσωπικό είναι στην Eurobank, είτε στην Ελληνική, είτε μίας ενωμένης τράπεζας, το προσωπικό θα αξιολογείται με τα ίδια κριτήρια, δίχως διακρίσεις», κατέληξε.

«Ως οργανισμός προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις καλύτερες πρακτικές (best practices)», ανέφερε σε παρέμβασή του το Μέλος ΔΣ της Grivalia Management και Μη Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ της Eurobank, κ. Γεώργιος Χρυσικός, θέλοντας να σχολιάσει τα των εργασιακών ζητημάτων. Όπως είπε, η Ελληνική Τράπεζα είναι συμπληρωματική με το μοντέλο της Eurobank, δίνοντας έμφαση στη λιανική τραπεζική. «Η στρατηγική που έχει αποφασίσει η τράπεζα θα είναι για το καλό του συνόλου, η ψηφιοποίηση είναι απόφαση στρατηγική, ενώ πέραν των best practices που προείπα, στη Eurobank να ξέρετε ότι είμαστε και καλοί ακροατές (listeners). Αν δούμε κάπου μία πρακτική που είναι καλή, θα την υιοθετήσουμε σε όλο τον όμιλο, έτσι είναι ένας γάμος, κάποια καλά τα επιβάλλεις, κάποια καλά στα επιβάλλουν», υπέδειξε.

Πλάνο για ρευστότητα της Ελληνικής

Πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα της Ελληνικής η Eurobank; Μία από τις ερωτήσεις που έλαβε ο όμιλος και στο πλαίσιο του «Investor Call» που είχε την προηγούμενη Πέμπτη, στις 7 Μάρτη, ήταν για το πλάνο χρησιμοποίησης της ρευστότητας που θα αποκτήσει από την Ελληνική. Ο CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι, στην Κύπρο ο όμιλος δεν βρίσκεται για πρώτη φορά, έχει ήδη παρουσία μέσω της Eurobank Κύπρου και έχει δείξει –όπως είπε- δείγματα γραφής. Ο Όμιλος έχει τη Eurobank Κύπρου η οποία έχει δάνεια 3 δισ. ευρώ και καταθέσεις 7 δισ. ευρώ, άρα η Eurobank Κύπρου είναι μία τράπεζα που έχει ήδη υπερβάλλουσα ρευστότητα και δεν ανέμενε ο Όμιλος να επενδύσει στην Ελληνική για να χρησιμοποιήσει την ρευστότητά της σε άλλα σημεία του Ομίλου.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα της Eurobank Κύπρου έχει τοποθετηθεί σε διευρυμένο κεφάλαιο ομολόγων και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ούτε αυτή έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα σημεία του Ομίλου, διότι ο Όμιλος δεν τη χρειάζεται. Έτσι, διευκρίνισε ξανά, όπως είχε διευκρινίσει και στο «investor conference call» στην προηγούμενη εβδομάδα πως, η ρευστότητα που θα αποκτηθεί από την Ελληνική Τράπεζα θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και σε κάποια διεθνή πρότζεκτς που θα έχουν σχέση με την Κύπρο. «Δεν χρειαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη ρευστότητα σε άλλα σημεία του Ομίλου», τόνισε για ακόμα μία φορά.

Αναμένουν πράσινο στο Q2 του 2024

Σύμφωνα με τον κ. Φ. Καραβία, ο κοινός επόπτης, μέσω του SSM, βλέπει την κίνηση μεταξύ Eurobank και Ελληνικής Τράπεζας πολύ θετικά. Αναμένει η τράπεζα τις εγκρίσεις τους, μαζί με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και του Εφόρου Εταιρειών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συμπλήρωσε δε, πως, οι επόπτες έχουν εκφραστεί ήδη θετικά για την κίνηση της επένδυσης στην Κύπρο, κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο βάσει δηλώσεων του πρώην Επικεφαλής του SSM, του κ. Αντρέα Ενρία όταν πριν ένα περίπου χρόνο είχε επισκεφθεί την Κύπρο.

«Στο άμεσο μέλλον στην Κύπρο, θα λειτουργήσουν 2 τράπεζες, χωριστές και ανεξάρτητες. Συνεπώς, η Eurobank Κύπρου θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της ως έχει και η Ελληνική επίσης ως έχει, με διαφορετικές Διοικήσεις και διαφορετικά Διοικητικά Συμβούλια. Το αν κάποια στιγμή θα πάμε σε κάποιου είδους απορρόφηση, ή συγχώνευση κάποια στιγμή, δεν θα το προδικάσουμε από τώρα και θα το αποφασίσουμε βάσει και των υπολοίπων μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας», συμπλήρωσε ο CEO της Eurobank.

«Added Value» στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank AE και πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γεώργιος Ζαννιάς, σχολίασε από πλευράς του στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής ότι, Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία είναι χώρες που έχουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πολλαπλάσιοι από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και είναι χώρες που η Eurobank έχει ισχυρή παρουσία. Υπέδειξε πως, με τις πρωτοβουλίες που έχει στα πλάνα της η Eurobank και που σχετίζονται με Κύπρο, θέλει να δώσει αξία στο νησί (added value), αλλά και στον Όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση