ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάχη μεταξύ κινεζικών εταιρειών για την τεχνητή νοημοσύνη

Δεκάδες νέες εφαρμογές από startups και τεχνολογικούς κολοσσούς

Kathimerini.gr

Η παγκόσμια φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) κατακτάει και την Κίνα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ωστόσο ότι το αβέβαιο ρυθμιστικό περιβάλλον, οι ελλείψεις τσιπ και η επιβράδυνση της οικονομίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε «φούσκα», αν αποδειχθεί ότι το κόστος παραγωγής δεν ανταποκρίνεται στη δυνητική κερδοφορία του κλάδου.

Ενα χρόνο μετά την κυκλοφορία του γλωσσικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT από την αμερικανική OpenAI, στην Κίνα δεν περνάει ημέρα χωρίς ανακοινώσεις νέων προϊόντων από τεχνολογικούς γίγαντες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ανώτερο στέλεχος του τεχνολογικού κολοσσού Tencent είπε χαρακτηριστικά ότι μαίνεται «πόλεμος ανάμεσα σε εκατό μοντέλα», με την ίδια την εταιρεία και τους ανταγωνιστές της από την Baidu και την Alibaba μέχρι τη Huawei να προωθούν τα προϊόντα τους, αναζητώντας επενδυτές.

Η αγορά AI της Κίνας αξίζει επί του παρόντος 20 δισ. δολ., αλλά αυτό το ποσό θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια.

Η Κίνα διαθέτει τουλάχιστον 130 μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), που αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου παγκοσμίως, την ώρα που οι ΗΠΑ εκπροσωπούν το 50%, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή CLSA. Επενδυτές και αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν βρει ακόμη βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, είναι πολύ παρόμοια μεταξύ τους και πλέον αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη.

Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον ρίχνουν επίσης βαριά τη σκιά τους στον κλάδο, αφενός επειδή τα funds σε δολάρια επενδύουν λιγότερα σε έργα πρώιμου σταδίου και αφετέρου γιατί εντείνονται οι δυσκολίες απόκτησης τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η αμερικανική πολυεθνική Nvidia. «Μόνο οι ισχυρότεροι θα επιβιώσουν», προεξοφλεί η Εσμε Πάου, επικεφαλής της έρευνας για το Διαδίκτυο και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία της Κίνας στο Macquarie Group, η οποία αναμένει συγχωνεύσεις και πόλεμο τιμών, καθώς οι μεγάλοι «παίκτες» στον κλάδο της ΑΙ θα ανταγωνίζονται για χρήστες.

Μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες προβλέπει ότι τα πιο ανίσχυρα γλωσσικά μοντέλα θα εξαλειφθούν σταδιακά λόγω των περιορισμών σε τσιπ, του υψηλού κόστους και του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Οι απόψεις, ωστόσο, σχετικά με το ποιες εταιρείες θα επικρατήσουν ποικίλλουν.

Η Γουάν Χονγκτέι, πρόεδρος του επιχειρηματικού κεφαλαίου Z&Y Capital με έδρα τη Σενζέν, πιστεύει ότι μόνο δύο έως τρία γλωσσικά μοντέλα θα καταλήξουν να κυριαρχούν στην αγορά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία της αναζητάει έμπειρους «παίκτες» όταν αποφασίζει σε ποιες νεοφυείς επιχειρήσεις θα επενδύσει. Η Z&Y, που έχει επενδύσει προηγουμένως στον κατασκευαστή drone DJI και στη startup αυτόνομης οδήγησης Pony.ai, αποφάσισε τελικά να στηρίξει την Baichuan Intelligence, μια εταιρεία που ιδρύθηκε προ πέντε μηνών και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μοντέλο AI ανοιχτού κώδικα, για να ανταγωνιστεί το Llama 2 της Meta Platform.

Η Baichuan ιδρύθηκε από τον Ουάνγκ Σιαοσουάν, ιδρυτή της No 2 μηχανής αναζήτησης στο κινεζικό Διαδίκτυο Sogou Inc, έγινε μία από τις πέντε πρώτες εταιρείες που έλαβαν την έγκριση του Πεκίνου να κυκλοφορήσει ένα δημόσιο chatbot στο τέλος Αυγούστου και αποτιμάται πλέον γύρω στο 1 δισ. δολάρια.

Η Z&Y Capital βλέπει μια ευκαιρία στο έργο. «Ο ίδιος ο Ουάνγκ ηγείται της πρωτοβουλίας. Δεδομένης της κατανόησής του για τις ψηφιακές υπηρεσίες, της επιτυχίας του Sogou και του τρόπου με τον οποίο τραβάει την προσοχή σε ολόκληρη τη βιομηχανία, πιστεύουμε ότι είναι το πιο φιλόδοξο στοίχημά μας». Αρκετοί άλλοι επώνυμοι επιχειρηματίες και στελέχη τεχνολογίας βρίσκονται πίσω από νέες κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο πρώην επικεφαλής της Google China, Κάι Φου Λι και ο Γιαν Ζουεζιέ, πρώην αντιπρόεδρος της SenseTime. Πολλοί, ωστόσο, θεωρούν ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, όπως οι Alibaba, Tencent και Baidu, και όχι οι startups έχουν τελικά περισσότερες πιθανότητες και πιο βαθιές τσέπες για να πετύχουν, στηριζόμενες επίσης στις μεγάλες βάσεις χρηστών και στο ευρύ φάσμα υπηρεσιών τους. «Οι κατεστημένοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν κληρονομήσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα από τα καθιερωμένα οικοσυστήματά τους», λέει ο Τόνι Τανγκ, διευθύνων σύμβουλος της Gobi Partners GBA.

Ορισμένοι επενδυτές, προσέθεσε, επένδυσαν πρόωρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, που πλέον αναζητούν συνεργασία ή ακόμη και πιθανότητες εξαγοράς από τεχνολογικούς γίγαντες.

Η αγορά τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Κίνας αξίζει επί του παρόντος 20 δισ. δολ., αλλά αυτό το ποσό θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια, εκτιμούν αναλυτές. Το Πεκίνο φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα μέχρι το 2030.

Η τεχνολογία AI μεταμορφώνει ήδη βαθιά τόσο την προσωπική όσο και την εργασιακή ζωή, και επιτρέπει στις μηχανές να μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη για να δημιουργούν κείμενα, εικόνες και βίντεο ή ακόμα και πρωτότυπα έργα τέχνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ