ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Σε άνοδο η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις

Σημάδια αισιοδοξίας από τα στοιχεία Αυγούστου – «Αγκάθι» ο τομέας των ακινήτων

Συγκρατημένη αισιοδοξία γεννούν τα νέα στοιχεία για την κινεζική οικονομική δραστηριότητα, μετά τα μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε το Πεκίνο για την ενίσχυση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασαν τις προβλέψεις, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να υποχωρούν με φόντο τη συνεχιζόμενη κρίση στον κλάδο των ακινήτων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα αντιμετωπίζουν τεράστια πρόκληση στην προσπάθειά τους να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη, λόγω της επίμονης κρίσης στον νευραλγικό κλάδο των ακινήτων και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση για τα κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 3,9% και επιταχύνοντας από 3,7% τον Ιούλιο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις, ένας δείκτης δαπανών που παρέμενε σταθερά αδύναμος, άγγιξε το 4,6%. Τα νέα δεδομένα υπογράμμισαν ωστόσο τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων, όπου οι τιμές των νέων κατοικιών στις μεγάλες πόλεις έπεσαν χαμηλότερα μετά μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας των επενδυτών σχετικά με τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τις χρεοκοπίες κολοσσών του κλάδου.

Η οικονομία της Κίνας δυσκολεύεται να ανακάμψει έπειτα από τρία χρόνια αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας που ήρθησαν στις αρχές του έτους, καθώς η επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων, η κατάρρευση του εμπορίου και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αλλα στοιχεία που είδαν το φως, υπογράμμισαν την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Πεκίνο να επιτύχει τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης του 5%, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν στο 3,2% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σε σύγκριση με 3,4% στο τέλος Ιουλίου, ενώ οι τιμές των νέων κατοικιών σε 70 μεγάλες πόλεις μειώθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 8,8% την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 3,9%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκάλυψαν σειρά μέτρων τόνωσης τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να στηρίξουν την αγορά ακινήτων και το νόμισμα. Για δεύτερη φορά φέτος η Κίνα προχώρησε σε μείωση των μετρητών που είναι αναγκασμένες να διατηρούν στα αποθεματικά τους οι τράπεζες, καθώς προσπαθεί να στηρίξει την ασθενή ανάκαμψη της οικονομίας της, τονώνοντας τη ρευστότητα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη μείωση του δείκτη ελάχιστων αποθεματικών για όλες τις τράπεζες (εκτός από εκείνες που ακολουθούσαν δείκτη 5%), κατά 25 μονάδες βάσης, στο 7,4%, από τις 15 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ουσιαστικά ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η μείωση του δείκτη έστειλε ένα μήνυμα «ότι υπάρχει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για τόνωση της ανάπτυξης», είπε ο Ζιγουέι Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management, προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω κινήσεις τους επόμενους μήνες.

Οι μεγάλες πόλεις της Κίνας τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν επίσης να αίρουν τους περιορισμούς στις τιμές κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ελάχιστων επιτοκίων στεγαστικών δανείων και των προκαταβολών, με στόχο την αντιμετώπιση της διετούς κρίσης ακινήτων που έχει επιβαρύνει την κατασκευαστική δραστηριότητα και τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος τομέας των ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον κολοσσό Country Garden να είναι ο τελευταίος που παραπαίει λόγω της συμπίεσης ρευστότητας. Τα σύννεφα στην Country Garden, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης της Κίνας από πλευράς πωλήσεων μέχρι πρότινος, η οποία κόντεψε να χρεοκοπήσει αυτό το καλοκαίρι, έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη μετάδοση από την αγορά ακινήτων στην ευρύτερη οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η εταιρεία Sino-Ocean που δραστηριοποιείται στον τομέα των επενδύσεων και στην ανάπτυξη ακινήτων είναι ο τελευταίος «αδύναμος κρίκος» του κλάδου, καθώς «πάγωσε» τις αποπληρωμές όλων των υπεράκτιων δανείων της «ως απάντηση στις αυξανόμενες πιέσεις ρευστότητας». «Παρά τα σημάδια σταθεροποίησης στη μεταποίηση και στις επενδύσεις, η επιδείνωση των επενδύσεων σε ακίνητα θα συνεχίσει να πιέζει την οικονομική ανάπτυξη», συνοψίζει ο Γκάρι Ναγκ, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis Asia Pacific. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς πέρα από τον προβληματικό τομέα των ακινήτων, η υψηλή ανεργία των νέων, η αβεβαιότητα σχετικά με την κατανάλωση των νοικοκυριών και η έξαρση των σινοαμερικανικών εντάσεων για το εμπόριο, την τεχνολογία και τη γεωπολιτική έχουν ανεβάσει τον πήχυ για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον.

Financial Times, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση