ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατά των ριζικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας επτά χώρες του Βορρά

Διαφωνούν με πρόταση της Ε.Ε. για επέκταση του μέτρου της ανάκτησης των υπερκερδών από όσες εταιρείες παράγουν ενέργεια χωρίς την κατανάλωση αερίου

ΠΗΓΗ: Reuters

Μεγάλες επιφυλάξεις εκφράζουν επτά χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταρρυθμίσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με επιστολή τους προς την Κομισιόν, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο και Λετονία ζητούν να μη γίνουν μεγάλες αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα που, όπως υποστηρίζουν, κατόρθωσε να διασφαλίσει χαμηλές τιμές του ηλεκτρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, διευκόλυνε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διασφάλισε επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας ικανής να καλύψει τη ζήτηση και να αποτρέψει ελλείψεις.

Οι επτά χώρες προσπαθούν να επηρεάσουν τα σχέδια της Κομισιόν για πλήρη αναμόρφωση των κανόνων όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η εν λόγω μεταρρύθμιση έχει στόχο να προστατεύσει καταναλωτές από την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων αλλά και να αποτρέψει μια επανάληψη της κρίσης που γνώρισε η Ε.Ε. το περασμένο έτος με την εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν διεκόπη η ροή του ρωσικού αερίου. «Δεν πρέπει να σκοτώσουμε τη χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά, γιατί αυτό ήταν η ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία δεκαετία», τόνισε σχετικά ο Δανός υπουργός Ενέργειας Λας Ααγκαρντ.

Οι επτά χώρες αναγνωρίζουν, βέβαια, πως υπάρχουν περιθώρια για κάποια βελτίωση των σχετικών κανόνων, δεδομένου ότι εκτοξεύθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. Υπογραμμίζουν όμως ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να έχουν διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην εν λόγω επιστολή που διέρρευσε στο Reuters, τονίζουν πως «οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα υπερβαίνει κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο, θα πρέπει να βασίζεται σε μια εις βάθος αποτίμηση της κατάστασης και δεν πρέπει να υιοθετηθεί εσπευσμένα ως αντίδραση στην κρίση».

Στο αντίποδα βρίσκονται, ως συνήθως, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με την Ισπανία και τη Γαλλία να ζητούν βαθύτερη και αποφασιστική μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου. Η Ισπανία έχει προτείνει μια στροφή σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια σταθερών τιμών για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αποφευχθούν τα άλματα των τιμών της ενέργειας. Οι επτά χώρες επισημαίνουν επίσης πως τα διάφορα σχήματα που έχουν επινοηθεί για να αποτραπεί μια εκτόξευση των τιμών, όπως για παράδειγμα οι λεγόμενες «συμβάσεις επί διαφορών», μπορούν να βοηθήσουν αλλά πρέπει να συναφθούν μόνον σε εθελοντική βάση με έμφαση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, τάσσονται υπέρ μιας ιδέας την οποία έχει ήδη θέσει στο τραπέζι η Κομισιόν και αφορά το να γίνει ευκολότερο για τους καταναλωτές να μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα σε συμβόλαια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές τιμές και σε συμβόλαια κυμαινόμενης τιμής. Εκφράζουν, αντιθέτως, σφοδρή διαφωνία με μια άλλη πρόταση της Κομισιόν, την επέκταση ενός μέτρου που υιοθέτησε προσωρινά η Ε.Ε., δηλαδή την ανάκτηση των υπερκερδών από όσες εταιρείες παράγουν ενέργεια χωρίς την κατανάλωση αερίου και επομένως σε μικρότερες τιμές. Υποστηρίζουν ειδικότερα πως αυτού του είδους η ανάκτηση των υπερκερδών «θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις απαιτούμενες επενδύσεις» και επικαλούνται στοιχεία της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία θα χρειάζονται κάθε χρόνο εκατοντάδες δισ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X