ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τελευταία πράξη του «δράματος» των εκποιήσεων

Η σιωπή ΔΗΣΥ, ο ρυθμιστής ΔΗΚΟ, οι ισορροπίες δυνάμεων και ο Οκτώβριος που θα αλλάξει ξανά τα δεδομένα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου αναμένεται να είναι και η τελευταία πράξη του «δράματος» των εκποιήσεων. Ενός «δράματος» που αν και τραπεζικοί κύκλοι είχαν αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα φέρουν οι όποιες αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν τις ζύγισε καλά και κράτησε μια απαθή στάση. Αποτέλεσμα αυτού, η Βουλή των Αντιπροσώπων να παραμένει 20 ημέρες ανοιχτή παραπάνω από την προκαθορισμένη ημερομηνία κλεισίματος για τις θερινές διακοπές των βουλευτών και με τους ίδιους να συμμετέχουν σε ένα διαπραγματευτικό γαϊτανάκι με κυβέρνηση, τράπεζες και θεσμούς.

Όταν από το Μάιο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γίνονταν δέκτες μηνυμάτων για πιθανές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα από τις αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων, τότε κανείς δεν πίστεψε πρώτον πως θα ψηφιστούν και δεύτερον πως πράγματι είναι υπαρκτές. Πόσω μάλλον ο ΔΗΣΥ, που μία μέρα πριν την ψήφιση των νόμων που ψηφίστηκαν και ανέπεμψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οι βουλευτές του Συναγερμού δεν πίστευαν πως θα έβρισκαν πλειοψηφία για να περάσουν. Και όμως πέρασαν.

Ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα λειτουργεί σχεδόν πάντα με ένα ρυθμιστικό και συμβιβαστικό ρόλο,  βρέθηκε σε ένα ρόλο αυτή τη φορά που κλήθηκε να λάβει το ίδιο αποφάσεις. Δεν είναι στο DNA του και αποδείχτηκε. Μην ξεχνάμε πως η πρόταση για τις αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων που ψηφίστηκαν τη 12η Ιουλίου έφεραν τη δική του υπογραφή, που αμέσως μετά την αναπομπή τους επέστρεψε με την ρητορική πως «ακόμα δεν είχε εξαντληθεί ο διάλογος και υπήρχαν περιθώρια βελτίωσής τους». Ωστόσο, μετά τις αναπομπές του Προέδρου Αναστασιάδη έλαβε πρωτοβουλίες και έβαλε στην εξίσωση έναν άλλο θεσμό, αυτό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Η γνωστή και ως «πρόταση ΔΗΚΟ» είναι πλέον η μόνη που υπάρχει στο τραπέζι και είναι πιθανό την Παρασκευή στην έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφιστεί. Σημειώνεται δε, πως, ακόμα και αυτή η πρόταση δέχθηκε αλλαγές από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, άρα πλέον μπορεί να μετονομαστεί σε «πρόταση ΔΗΚΟ με πινελιές Κεντρικής».

Η μόνη λύση

Η αλήθεια είναι πως η πρόταση ΔΗΚΟ με τις απαραίτητες αλλαγές της Κεντρικής είναι και η μόνη πρόταση που έχει πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βουλευτές. Γιατί, το να δεχθούν τις αναπομπές του Προέδρου Αναστασιάδη φαντάζει απίθανο. Μάλλον η «τελική πρόταση ΔΗΚΟ» φαίνεται να βρίσκει πλειοψηφία και μέχρι τον Οκτώβριο που ο Διοικητής της Κεντρικής θα φέρει άλλη πρόταση θα είναι η ισχύουσα. Καμία πλευρά δεν ικανοποιεί απολύτως. Ούτε των βουλευτών, ούτε των θεσμών, ούτε των τραπεζιτών. Αλλά είναι μία εφαρμόσιμη λύση, που από τη μία ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα λειτουργεί ως ασπίδα για τους δανειολήπτες και από την άλλη δεν θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες με τους στόχους μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους.

Ο μόνος αστερίσκος που υπάρχει είναι ότι δεν πρέπει να αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία ότι «σκοντάφτει» συνταγματικά κάπου ο νόμος.

Το ΑΚΕΛ από πλευράς του έχει δηλώσει πως η αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αλλά σε ότι αφορά βελτιώσεις στη υφιστάμενη νομοθεσία έχει και το ίδιο προτάσεις που οποίες μπορούν να συζητηθούν τους επόμενους μήνες στο κοινοβούλιο. Γι’ αυτό εξάλλου, μετά το μπαράζ συζητήσεων του Διοικητή της Κεντρικής με τους βουλευτές του ΔΗΚΟ, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είχε ξεχωριστή συνάντηση εντός της εβδομάδας και στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Συζητήσεις επί συζητήσεων

Η Επιτροπή Οικονομικών κλήθηκε εκτάκτως για τρίτη φορά να συνεδριάσει σε μία εβδομάδα για να εξετάσει τις αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων. Έτσι, την Παρασκευή η Επιτροπή Οικονομικών θα έχει ενώπιον της το κείμενο που θα πρέπει να ψηφίσει την ίδια ημέρα στην Ολομέλεια που έχει οριστεί.

Παράλληλα, πολίτες που ανήκουν στο αντιπολιτευτικό τόξο, αλλά και οργανώσεις που τάσσονται κατά των εκποιήσεων θα έχουν εν όψει της έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής με θέμα την αναπομπή του ΠτΔ της νομοθεσίας των εκποιήσεων, διαμαρτυρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X