ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Great Sea Interconnector - Στο Υπουργικό η εισήγηση για τελική επενδυτική απόφαση

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας όπως μετά την ολοκλήρωση κάποιων ενεργειών ελέγχου που περιγράφονται στην πρόταση παρθεί τελική επενδυτική απόφαση

ΚΥΠΕ

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας όπως μετά την ολοκλήρωση κάποιων ενεργειών ελέγχου που περιγράφονται στην πρόταση παρθεί τελική επενδυτική απόφαση για το Great Sea Interconnector, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Great Sea Interconnector πρώην Euroasia Interconnector για το ποσό μέχρι 100 εκ. ευρώ».

Ουσιαστικά, εξήγησε, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν κάποιες εκθέσεις βιωσιμότητας του έργου. «Θα γίνουν οι μελέτες από κοινού με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως είναι ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας), ο οποίος είναι φορέας υλοποίησης επίσης». Πρόσθεσε ότι είναι επίσης επενδυτικά ταμεία, όπως είναι το επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, TAQA, και εννοείται και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι θα γίνει επίσης μελέτη δέουσας επιμέλειας επί της νομικής και οικονομικής πτυχής του θέματος. Αφού ολοκληρωθούν και δοθεί το πράσινο φως από τις μελέτες αυτές, πρόσθεσε, τότε ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Ενέργειας θα φέρουν στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγηση για τελική επενδυτική απόφαση.

«Να σημειώσουμε ότι το έργο είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θα έχει κόστος 1,9 δισ. ευρώ, αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου με την Κρήτη και εννοείται με την Ευρώπη αφού η Κρήτη θα είναι σύντομα συνδεδεμένη με την Στερεά Ελλάδα και σύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ», είπε.

Διευκρίνισε ότι «η πρώτη σύνδεση με την Κρήτη αφορά ένα ηλεκτρικό καλώδιο 879 χλμ και η σύνδεση με το Ισραήλ ένα καλώδιο το οποίο είναι περίπου 350 χλμ. θα είναι σε βάθη νερού της θάλασσας των 3 χλμ και το έργο Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσό 657 εκ. σαν έργο κοινού ενδιαφέροντος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση