ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φυσικό αέριο: Σε χαμηλό 17 μηνών η τιμή του στην Ευρώπη

Κάτω από 50 ευρώ η μεγαβατώρα, πτώση και στα προθεσμιακά συμβόλαια LNG

BLOOMBERG

Για πρώτη φορά μετά 17 ολόκληρους μήνες τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου υποχώρησαν στην Ευρώπη σε επίπεδα κάτω των 50 ευρώ και συγκεκριμένα υποχώρησαν χθες κατά 6,2%, στα 48,78 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Αυγούστου του 2021. Εξάλλου, τα προθεσμιακά συμβόλαια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) υποχώρησαν την Πέμπτη στα 15,25 δολ. ανά εκατ. βρετανικής θερμικής μονάδας, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Δεκεμβρίου. Οπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, οι εξελίξεις κατατείνουν σε αποκλιμάκωση της ιστορικής ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν διαφαίνονται προς το παρόν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές της ενέργειας.

Οι τιμές του αερίου έχουν σημειώσει ήδη πτώση 35% από τις αρχές του έτους, αν και παραμένουν περίπου διπλάσιες από τα συνήθη επίπεδα γι’ αυτήν την περίοδο του έτους. Εχουν, άλλωστε, υποχωρήσει κατά περισσότερο από 80% σε σύγκριση με το ρεκόρ που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο, όταν η Ρωσία διέκοψε τις ροές του καυσίμου προς την Ευρώπη. Τότε η Γηραιά Ηπειρος επιβαρύνθηκε με κόστος περίπου ενός τρισ. δολ., η οικονομία της επλήγη και ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πολλών δεκαετιών. Τώρα η Ευρώπη ανακάμπτει χάρη στον σχετικά ήπιο χειμώνα, στις προσπάθειες κυβερνήσεων, βιομηχανιών και κοινωνιών για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και χάρη στις εκτεταμένες εισαγωγές LNG κυρίως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Επί του παρόντος προσφέρουν, άλλωστε, ένα προστατευτικό «μαξιλάρι» στην Ευρώπη τα υψηλά επίπεδα των αποθεμάτων που καλλιεργούν και ένα αίσθημα αισιοδοξίας πως η Γηραιά Ηπειρος μπορεί να τα καταφέρει τόσο αυτόν όσο και τον επόμενο χειμώνα. Δεδομένου ότι απουσιάζει από την αγορά το ρωσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί επαρκώς και να έχουν διασφαλίσει αρκετές εναλλακτικές επιλογές. Η γερμανική ενεργειακή Uniper, που χρειάστηκε πέρυσι τη διάσωσή της από το γερμανικό κράτος όταν τη γονάτισε η ενεργειακή κρίση, εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως θα έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα το αργότερο μέσα στο 2024. Ο λόγος για τα προβλήματα εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, που της προκάλεσε η διακοπή στην προσφορά ρωσικού αερίου, προβλήματα που δεν αποκλείεται να επαναληφθούν σε περίπτωση νέας ανόδου του κόστους της ενέργειας. Η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών την έχει βοηθήσει να περιορίσει τις ζημίες της, που, ωστόσο, έφτασαν για το 2022 στα 10,9 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της αγοράς αμφιβάλλουν, πάντως, για το κατά πόσον θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών. Δεδομένου ότι ο χειμώνας οδεύει στο τέλος του και μειώνονται οι ανάγκες για θέρμανση, η υποχώρηση των τιμών καθιστά το αέριο πιο προσιτό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις εναλλακτικές που διαθέτει η Γηραιά Ηπειρος, όπως π.χ. ο άνθρακας. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η ζήτηση από τις ενεργοβόρες οικονομίες της Ασίας, την Ινδία και την Κίνα. Οι τιμές του καυσίμου θα μπορούσαν να αυξηθούν, εξάλλου, εάν τελικά ο χειμώνας διαρκέσει περισσότερο ή αποδειχθεί βαρύτερο το τέλος του ή εάν κάποιος απρόβλεπτος παράγοντας οδηγήσει σε διακοπή της προσφοράς. Σύμφωνα με τον Στιβ Χιλ, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Shell Plc με αρμοδιότητα το μάρκετινγκ, «πλησιάζουμε σε ένα επίπεδο που θα είναι μάλλον περιορισμένη η δυνατότητα υποχώρησης των τιμών, ενώ θα υπάρχει προοπτική ανόδου τους και ιδιαιτέρως εάν σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη η Κίνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ