ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλειψη πυρασφάλειας στον τουρισμό

Δεν υπάρχει νομοθετημένη ρύθμιση για την έκδοση πιστοποιητικών καταλληλόλητας υποστατικών

Του Ανδρέα Καραμήτα

Η νέα πολιτική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου σχετικά με τον έλεγχο των υποστατικών, τα οποία δεν έχουν άδεια λειτουργίας και κατ’ επέκταση ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας, απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ουσιαστικά –και όπως προέκυψε από τη συζήτηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη– οι καταναλωτές και τουρίστες δεν είναι ασφαλισμένοι και δυστυχώς μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων δεν είναι κάτοχοι του εν λόγω πιστοποιητικού. Τα προηγούμενα χρόνια όπως λέχθηκε στην επιτροπή οι κάτοχοι τουριστικών επιχειρήσεων ( εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, καταστήματα κ.λπ.) καλούσαν την Πυροσβεστική η οποία προέβαινε σε έλεγχο καταγράφοντας σε μία λίστα τα σημεία που έπρεπε να προσέξουν, χωρίς όμως αυτό να ισοδυναμεί με πιστοποιητικό. Με αυτόν όμως τον τρόπο δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα και όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την ασφάλεια πολιτών και καταναλωτών σε εστιατόρια ή επιχειρήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν κατέχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, αλλά ούτε άδεια οικοδομής και ακόμη χειρότερα πολεοδομική άδεια. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είπε ενώπιον την επιτροπής πως: «Τα προηγούμενα χρόνια εύλογα είχαν δοθεί οδηγίες από κάποιους υπουργούς να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, νοουμένου ότι θα έκαναν τις ενέργειες για να εξασφαλίζουν τις σχετικές άδειες και αρχιτεκτονικά σχέδια για να μπορούσαμε και εμείς να επιτρέψουμε τη λειτουργία τους. Έχουν περάσει τα πέντε χρόνια και δυστυχώς το ποσοστό των επιχειρήσεων χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας αντί να μειώνεται αυξήθηκε». Σε ερώτηση των βουλευτών για το τι επιθεωρούσε η Πυροσβεστική τα τελευταία πέντε χρόνια ο αντιπύραρχος κ. Νίκος Λογγίνος ανέφερε ότι: «Επιθεωρούσαμε μετά από οδηγίες των υπουργών παρότι δεν υπάρχει στον νόμο ρύθμιση που να επιτρέπει στην Πυροσβεστική την έκδοση ενδιάμεσου πιστοποιητικού πυρασφάλειας». Επιπρόσθετα, ακόμη και με την υιοθέτηση της πρακτικής να επιθεωρεί η Πυροσβεστική αλλά να κάνει μόνο συστάσεις χωρίς αυτές να θεωρούνται πιστοποιητικό επισήμως. Ωστόσο, κατά την Πυροσβεστική, πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν ούτε τις απαραίτητες υποδομές με αποτέλεσμα να υπάρχουν εμπόδια και σε αυτό το κομμάτι. Συγκεκριμένα ο αντιπύραρχος έθεσε το ερώτημα: «Αν πάμε για απλή επιθεώρηση και το υποστατικό δεν έχει τους απαραίτητους χώρους όπως πόρτα, διαφυγής χώρο για πυροσβεστήρα κ.λπ., τότε αυτή είναι άκυρη ή δεν μπορεί να διενεργηθεί».

Κενό νόμου λέει η Πυροσβεστική

Ωστόσο από τις αναφορές του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός πως έστω και με την πρόχειρη σύσταση στις τουριστικές επιχειρήσεις περί πυρασφάλειας, όπου ουσιαστικά τους έδινε μία λίστα με επισημάνσεις, τις τηρούσαν αυτές που είχαν την ανάλογη υποδομή. Αυτό σημαίνει πως εκείνοι που επιχειρούν τον τουρισμό χωρίς την εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αδειών, είναι πολύ περισσότεροι από τους μισούς. Την όλη κατάσταση δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν και οι βουλευτές από όλα τα κόμματα, οι οποίοι συμφώνησαν πως το όλο ζήτημα χρήζει άμεσης επίλυσης, αλλά και πως πρέπει να αντιμετωπίζουν την αταξία που υπάρχει γενικότερα με τις άδειες λειτουργίας οποιουδήποτε σκοπού, ιδιαίτερα για τα τουριστικού τύπου καταλύματα. Μάλιστα αντέκρουσαν τα περί κενού νόμου λέγοντας πως μπορεί να μην υπάρχει ρητώς μέσα στον νόμο η ανάγκη για δημιουργία πλαισίου που να αφορά την πυρασφάλεια αλλά υπάρχει πρόνοια για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας, η οποία για να εκδοθεί πρέπει στον φάκελο έγκρισης να υπάρχουν και τα ανάλογα πιστοποιητικά από άλλες υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, δεν στέκει το επιχείρημα του κενού της νομοθεσίας, αν και η συγκεκριμένη, όπως συμφώνησαν και οι εμπλεκόμενοι, χρήζει βελτίωσης.

Συμφωνούν τα κόμματα

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ τον λόγο πήρε ο βουλευτής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το θέμα πρέπει να αρχίσει να λύνεται άμεσα και για αυτό θα πρέπει να οριστεί μεταβατική περίοδος». Πρόσθεσε πως μία καλή αρχή είναι να μετατεθεί η ευθύνη για επάρκεια δομής σε θέματα πυρασφάλειας στον μελετητή που κατασκευάζει και σχεδιάζει το ακίνητο. Έτσι, θα γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.

Εστιατόρια ή επιχειρήσεις όχι μόνο δεν κατέχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, αλλά ούτε άδεια οικοδομής και ακόμη χειρότερα πολεοδομική άδεια.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι: «Αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν μέχρι σήμερα πάρει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών αλλά και την ίδια στιγμή δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό λειτουργίας». Πρόσθεσε επίσης πως «Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν προτάσεις ώστε να βελτιώσουμε από τη μια τις νομοθεσίες αλλά και από την άλλη να υπάρχουν βελτιώσεις στη διαδικασία και να γίνουν πιο ευέλικτοι οι τρόποι που γίνεται η επιθεώρηση πυρασφάλειας». Από πλευράς Οικολόγων ο βουλευτής του κινήματος, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι η Βουλή στην προσπάθειά της να πιέσει στο ζήτημα της αδειοδότησης των ξενοδοχείων και της εστίασης, είχε δώσει περίοδο πέντε χρόνων για να βγάλουν άδειες. Όπως είπε, το πρόβλημα δημιουργήθηκε με μια τροπολογία της Βουλής η οποία ζήτησε να προχωρήσουν οι άδειες λειτουργίας, αλλά μέχρι να βγουν, να βεβαιώνεται ότι για το ζήτημα πυρασφάλειας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννη, τόνισε ότι «η πολλή γραφειοκρατία έπνιξε όλη την τουριστική βιομηχανία και τα κέντρα αναψυχής». Όπως είπε έδωσαν ένα χρόνο στην εκτελεστική εξουσία, και πρέπει επιτέλους οι τρεις υπουργοί (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Τουρισμού) να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να καταλήξουν στο ποια θα είναι η λύση. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι αποσπασματικές προσεγγίσεις δεν είναι προς όφελος κανενός και δεν μπορούν να δώσουν λύση. «Θα περιμένουμε δύο βδομάδες να μας πουν τι χρειάζεται. Εμείς εκφράσαμε την ετοιμότητά μας, αν χρειάζεται κάτι από πλευράς Βουλής, να έρθουμε να πετύχουμε διορθώσεις». Καταλήγοντας τόνισε ότι η Βουλή δεν κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα ασφαλείας. Το ΑΚΕΛ δια του βουλευτή του κ. Κώστα Κώστα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αρκετά υποστατικά δεν έχουν άδεια οικοδομής, και θα κινδυνεύουν να κλείσουν. «Είναι ανάγκη να τεθεί μία μεταβατική περίοδος, στην οποία θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των υποστατικών να αδειοδοτηθούν, για να μην υπάρχει πρόβλημα».

Το μπαλάκι στα υπουργεία

Στη συνεδρία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των τριών αρμόδιων υπουργείων, του Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Τουρισμού. Τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος ανέφερε πως ως η αρμόδια αρχή για την Πυροσβεστική, δεν θα επιτρέψει την προηγούμενη πρακτική. Τόνισε επίσης ότι έως ότου βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση, η Πυροσβεστική δεν πρόκειται να προβεί σε συστάσεις καλύπτοντας το κενό αλλά ούτε και για να εκδώσει πιστοποιητικά πυρασφάλειας παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες. Ούτως η άλλως, συνέχισε ο εκπρόσωπος, για εμάς η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών είναι υψίστης σημασίας και δεν πρόκειται το υπουργείο Δικαιοσύνης να δεχτεί οποιαδήποτε έκπτωση στις διαδικασίες έκδοσης. Η συνεδρία της επιτροπής ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα αποτέλεσμα επί του θέματος. Παρόλα αυτά τα μέλη της επιτροπής συνηγόρησαν πως θα πρέπει άμεσα τα δύο αρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αλλά και το υφυπουργείου Τουρισμού να συντονιστούν και να ενσκήψουν στο να βρεθεί μόνιμη λύση. Αφού γίνει η συνεννόηση και καταλήξουν για το ποια λύση θα ακολουθηθεί ,η Βουλή είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα δίνει τέλος στο πρόβλημα και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά το τουριστικό μας πλεονέκτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ