ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδρά η Γαλλία στη συμφωνία εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. – Mercosur

Τι θα ισχύσει για τις αγροτικές εισαγωγές από τις 4 χώρες της Λατινικής Αμερικής

Δεν είχε ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψε για λογαριασμό της Ε..Ε με τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις λεγόμενες χώρες Mercosur, και οι Γάλλοι αγρότες βρίσκονταν στον δρόμο. Αυτή τη φορά είχαν παρκάρει τα τρακτέρ τους κοντά στον πορθμό του Καλαί για να διαμαρτυρηθούν κατά της επίμαχης συμφωνίας που προβλέπει αύξηση των εισαγωγών βοδινού κρέατος, πουλερικών και ζάχαρης από τις τέσσερις χώρες, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη, εκτιμώντας πως θα αποβεί εις βάρος των δικών τους προϊόντων και θα πλήξει τα συμφέροντά τους.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και να ψηφισθεί από τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών

Για την ακρίβεια, το έγγραφο εργασίας που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν αναφέρει πως εφεξής η Ε.Ε. θα εισάγει 99.000 τόνους βοδινού κρέατος με μειωμένους δασμούς μόλις 7,5%. Οπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου της αγροτικής παραγωγής, αυτός ο όγκος εισαγωγών είναι αντίστοιχος με το 1,6% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε. σε βοδινό κρέας και λιγότερο από το 50% όσων εισάγει έως τώρα από τις χώρες Mercosur. Σε ό,τι αφορά τα πουλερικά και τη ζάχαρη προβλέπει ποσοστά εισαγωγών 1,4% και 1,2% αντιστοίχως. Αλλοι αναλυτές της αγοράς αναφέρουν πως δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για βοδινό κρέας και επομένως οι εισαγωγές 99.000 τόνων ενδεχομένως θα αντικαταστήσουν το βοδινό κρέας που εισάγει έτσι κι αλλιώς η Ε.Ε. από τις χώρες Mercosur και απλώς θα είναι χαμηλότεροι οι δασμοί, καθώς έως τώρα οι δασμοί στις εισαγωγές βοδινού κρέατος έφθαναν στο 40%. Ανάμεσά τους ο Κρίστοφερ Χέγκαντορν, καθηγητής Πολιτικής Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού, που εκτιμά πως θα διατεθούν πόροι για να βοηθηθούν οι αγρότες και να προσαρμοστούν σε κάθε αλλαγή. Σύμφωνα, δε, με τον Μπρούνο Καπούτζι, Βραζιλιάνο οικονομολόγο με ειδίκευση σε θέματα εμπορίου, η αύξηση στις εισαγωγές βοδινού κρέατος αντιπροσωπεύει ενάμισι χάμπουργκερ για κάθε καταναλωτή της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε. έχει από τον Φεβρουάριο παραδεχθεί ότι η εν λόγω συμφωνία θα έχει κάποιον αντίκτυπο στους Ευρωπαίους παραγωγούς βοδινού κρέατος, πουλερικών και ζάχαρης, και ότι θα χρειαστούν κάποια μέτρα ανά τομέα, ενώ εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως επαρκούν όσες ασφαλιστικές δικλίδες πέτυχε να επιβάλει η Κομισιόν. Πρώτον, επειδή οι 99.000 πρόσθετοι τόνοι βοδινού δεν θα εισάγονται χωρίς δασμούς, ενώ αναμένεται να υπάρξει αυστηρή επιτήρηση ώστε να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες υγιεινής της Ε.Ε., οι οποίοι, άλλωστε, θα αποτελέσουν ασφαλιστική δικλίδα και θα αποτρέψουν την υπερβολική αύξηση των εισαγωγών. Οπως τονίζει, άλλωστε, ο Καπούτζι, «μόνο το 20% των σφαγείων της Βραζιλίας έχει άδεια να εξάγει κρέας στην Ε.Ε., καθώς οι κανονισμοί της απαιτούν διεξοδικούς ελέγχους και πιστοποίηση σε κάθε αποστολή». Στη σχετική έκθεσή της η Κομισιόν αναγνωρίζει πως είναι ευάλωτοι οι τομείς του βοδινού κρέατος, των πουλερικών, του ρυζιού και της ζάχαρης, αλλά προσθέτει πως οι συνολικές εξαγωγές της Ε.Ε. σε βοδινό κρέας θα αυξηθούν και θα υπερβούν τους 350.000 τόνους. «Η Ε.Ε. θα παραμείνει η υπ’ αριθμόν 1 δύναμη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως, ακόμη και όταν θα έχει επικυρωθεί η συμφωνία εμπορίου με τις χώρες Mercosur.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ε.Ε., η συμφωνία όχι μόνο δεν θα βλάψει τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά θα προσφέρει νέες αγορές με ευνοϊκούς όρους για τις εξαγωγές τους και θα παγιώσει τη θέση της Ε.Ε. ως της πρώτης δύναμη στον κόσμο σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Οπως τονίζει ο Χέγκαντορν, η συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur αφορά πολύ περισσότερα από το βοδινό κρέας και τα αγροτικά προϊόντα, καθώς επεκτείνεται «σε βιομηχανικούς τομείς και υπηρεσίες, από το Α έως το Ω, από το κρέας μέχρι τα φάρμακα και από το οχήματα μέχρι τα χημικά». Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Χέγκαντορν υπογράμμισε ότι «όσοι ενδιαφέρονται για το συμφέρον της Ε.Ε. στο σύνολό της είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από όσα υπόσχεται να επιφέρει η συμφωνία τόσο σε όρους τόνωσης της εγχώριας οικονομίας όσο και σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των επιλογών των καταναλωτών, καθώς τους προσφέρει εναλλακτική πέραν της Κίνας και των ΗΠΑ».

Απομένει, πάντως, να εγκριθεί και να ψηφισθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών και η Γαλλία δηλώνει αποφασισμένη να την μπλοκάρει, καθώς ανησυχεί πως θα πλήξει τον αγροτικό τομέα της. Για να το επιτύχει, όμως, θα πρέπει να πείσει τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που να συγκεντρώνουν πληθυσμό ίσο με το 35% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε., κάτι όχι απίθανο δεδομένου ότι η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Αυστρία έχουν επίσης εκφράσει αντιρρήσεις, ενώ σχεδιάζει κάτι αντίστοιχο και η Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση