ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστολή απεργιακών μέτρων στην ΑΗΚ – Ευκαιρία ενόψει εορτών

Τα όσα εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη να εκμεταλλευτούν την περίοδο των γιορτών για διάλογο έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη στα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της ΑΗΚ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας, ύστερα από την απόφαση των συντεχνιών της Αρχής για αναστολή των απεργιακών μέτρων μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος με τις συντεχνίες.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ταφούνας είπε ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «ανέλαβε την πρωτοβουλία και μας κάλεσε σε συνάντηση όπου τον ενημερώσαμε για τα θέματα που μας απασχολούν και ως εκπρόσωπος του κράτους ανέλαβε να διευθετήσει την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας ενώ ζήτησε κάποιον χρόνο γιατί κάποιες μέρες θα απουσιάζει στο εξωτερικό».

Ανέφερε ότι «πιθανόν να μην καταλήξουμε την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας υπόψη και άλλες υποχρεώσεις που έχει ο Υπουργός Εργασίας αλλά σίγουρα δεν αφήσαμε ανοικτό το θέμα ότι θα πάρει πάρα πολύ χρόνο».

«Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την περίοδο των γιορτών για να έχουμε κατάληξη και να μην αναγκαστούμε να επανέλθουμε στα μέτρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πάντα «σεβόμαστε περιόδους γιορτών».

Πρόσθεσε πως για τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ «το ηλεκτρικό ρεύμα εξακολουθεί να είναι ουσιώδης υπηρεσία έστω και αν την μετατρέψαμε σε χρηματιστηριακό αγαθό» και «είναι υποχρέωση μας να επεμβαίνουμε προς όφελος των καταναλωτών».

«Μέχρι σήμερα, κανένας διάλογος δεν υπήρξε, καμία προσέγγιση και καλή διάθεση για να συζητήσουμε οτιδήποτε και να παρθούν αποφάσεις που θα είναι σοβαρές και για το μέλλον του οργανισμού και για το κόστος του ηλεκτρισμού αλλά και για ένα άλλο σοβαρό θέμα που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε σύντομα, το θέμα της επάρκειας και πως θα αποφύγουμε ενδεχομένως την ολική σβέση του συστήματος με αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται, χωρίς να έχουν τεχνική τεκμηρίωση και μας οδηγούν ενδεχομένως να πάμε σε δυσάρεστες για την οικονομία και τον τόπο καταστάσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της επάρκειας, ο κ. Ταφούνας είπε ότι το 2021 ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ανακοίνωνε ότι το 2024 θα έχουμε ανάγκη για πρόσθετη συμβατική παραγωγή 650 Μεγαβάτ και διερωτήθηκε που εγκαταστάθηκαν αυτά τα 650, «όταν οι σχεδιασμοί και η προϋπόθεση που τέθηκε στην Αρχή για να της επιτρέψουν να δραστηριοποιηθεί στις ΑΠΕ είναι ταυτόχρονη απόσυρση μονάδων της Δεκέλειας».

«Είμαστε ένα μικρό και απομονωμένο νησί, δεν έχουμε πρόσβαση πουθενά όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, δεν έχουμε κοινά σύνορα με φιλικά κράτη που να μπορούν να μας βοηθήσουν, εξαρτόμαστε από τα υγρά καύσιμα, και ο μόνος τρόπος να είμαστε ασφαλισμένοι όσον αφορά την επάρκεια είναι να έχουμε ντεπόζιτα γεμάτα με καύσιμο και μονάδες ανά πάσα στιγμή να τις θέσουμε σε λειτουργία», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ είπε ότι «εδώ και 20 χρόνια αναμένουμε την έλευση του φυσικού αερίου, η ΑΗΚ πριν δύο χρόνια κλήθηκε να καταβάλει εφάπαξ 43 εκ. ευρώ για να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες υποδομές και δύο χρόνια μετά το Υπουργείο μας λέει πως για να σας επιτρέψουμε να κάνετε ΑΠΕ πρέπει να αποσύρετε τις μονάδες παραγωγής που τις εγκαταστήσαμε για φυσικό αέριο».

Στο σημείο αυτό έθεσε διάφορα θέματα που δημιουργούν αβεβαιότητα σε σχέση με αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, όπως είναι κατά πόσον θα γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με γειτονικές χώρες, κατά πόσον θα έρθει φυσικό αέριο και πρόσθεσε πως υπάρχουν αδειοδοτημένοι ιδιώτες να κάνουν συμβατική παραγωγή εδώ και χρόνια αλλά «έχοντας υπόψη όλα αυτά που εξαγγέλλονται δεν είναι εύκολο να αποφασίσουν να επενδύσουν».

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει μια εσφαλμένη εικόνα ότι οι ΑΠΕ θα μας βοηθήσουν τα μέγιστα ή μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη η εγκατάσταση ΑΠΕ» και πρόσθεσε πως «στην ενέργεια υπάρχει ισοζύγιο και αν θέλω σήμερα 150 Μεγαβάτ πρέπει να παράγω 150 Μεγαβάτ» και «δεν έχει καμία λογική να παράγω 2.000 Μεγαβάτ από ΑΠΕ όταν το σύστημα μου μπορεί να απορροφήσει πολύ λιγότερα, ενώ δεν υποκαθιστά η όποια ΑΠΕ την ανάγκη συμβατικής παραγωγής», όπως συνέβη πριν από δύο εβδομάδες λόγω συννεφιάς που οδήγησε τον Διαχειριστή να σβήσει ρεύμα από περιοχές μέχρι να βάλουμε σε λειτουργία συμβατική παραγωγή για να σταθεί το σύστημα».

Αναφερόμενος στο πως έφτασαν οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ στην απόφαση για επ΄ αόριστο απεργία, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ είπε ότι οι εργαζόμενοι έθεσαν πολύ έγκαιρα και πριν από τις θερινές διακοπές του περασμένου Καλοκαιριού τα θέματα που τους απασχολούσαν και κάλεσαν το ΔΣ της ΑΗΚ και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να προχωρήσουν σε διάλογο, εκμεταλλευόμενοι την περίοδο των διακοπών, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν έγινε από αυτά».

Είπε ακόμη ότι τα θέματα που τους απασχολούν αφορούν μεταξύ άλλων την στελέχωση, την απρόσκοπτη πρόσβαση της ΑΗΚ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αντικατάσταση των κοστοβόρων μονάδων παραγωγής της Δεκέλειας που φορτώνουν κόστος τους καταναλωτές και πρόσθεσε πως αυτά τα θέματα είναι θέσεις και αποφάσεις του ΔΣ της Αρχής, το οποίο τα προώθησε στα αρμόδια Υπουργεία.

«Δεν υπήρξε τέτοιος διάλογος και προχωρήσαμε μετά τις διακοπές με ανακοινώσεις και επιστολές για τα θέματα αυτά λέγοντας ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις γιατί έχουν να κάνουν με το μέλλον της ΑΗΚ», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ είπε ότι οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε προειδοποιητική στάση εργασίας διάρκειας μιας ώρας πριν περίπου 4 εβδομάδες και «αφήσαμε χρονικό περιθώριο και επανήλθαμε με 12ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας».

«Αφήσαμε ακόμη δύο εβδομάδες περιθώριο για να προχωρήσουμε στα μέτρα που εξαγγείλαμε και θα είχαν εφαρμογή σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ταφούνας είπε στο ΚΥΠΕ ότι «κανένας διάλογος δεν έγινε όλο αυτό το διάστημα και βρεθήκαμε προς εκπλήξεως να πληροφορούμαστε ότι από τις περίπου 370 νέες θέσεις εργασίας που ζήτησε ο Οργανισμός και τις οποίες θα έπρεπε να τις έχει σήμερα όλες συμπληρωμένες για να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του, εγκρίθηκε ένας μικρός αριθμός, περίπου 146 θέσεις, και για τις υπόλοιπες μας παρέπεμψαν να αγοράσουμε υπηρεσίες από ανύπαρκτους ιδιώτες εργολάβους».

«Είναι εξειδικευμένος ο τομέας στον οποίο εργαζόμαστε, προσλαμβάνει κόσμος η ΑΗΚ συγκεκριμένης ειδικότητας και προσόντων και η απόκτηση της εμπειρίας και της γνώσης να εργαστείς στον οργανισμό αποκτάται μέσα από την εργασία τους στον οργανισμό», ανέφερε και πρόσθεσε «για να μπορέσει κάποιος να πάρει τα αναγκαία πιστοποιητικά, ανάλογα και με το επίπεδο που εργάζεται ξεκινά από 1 μέχρι 3 χρόνια».

Ο κ. Ταφούνας είπε ότι «ήταν ειρωνικό και εξευτελιστικό να μας παραπέμπουν να αγοράσουμε υπηρεσίες τάχα από ιδιώτες εργολάβους που έχουν αυτή την τεχνογνωσία, πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι θεμιτό για μόνιμες ανάγκες του οργανισμού να αγοράζεις υπηρεσίες», προσθέτοντας ότι «στο παρελθόν αγοράσαμε υπηρεσίες από ιδιώτες εργολάβους για τοποθέτηση κάποιων γραμμών ηλεκτρισμού και με την πρώτη βροχή έπεσαν οι στύλοι στις καλλιέργειες του κόσμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση