Του Απόστολου Τομαρά
Το καταληκτικό σημείο της ανακοίνωσης των συντεχνιών της ΑΗΚ, μετά την παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου και η αποτροπή, στο παρά πέντε, των απεργιακών μέτρων αποκαλύπτει το χάσμα που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων και της αρμόδιας Υπουργού. Το ευχαριστώ των συντεχνιών προς τον Υπουργό Εργασίας πέρα από φιλοφρονητική κίνηση αποτελεί και ένα έμμεσο καρφί προς τους Υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών οι οποίοι φέρονται να είχαν κατεβάσει ρολά προς την πλευρά των συντεχνιών με λόγο ότι δεν γίνεται διάλογος υπό καθεστώς απεργιακών μέτρων. Ωστόσο η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας εκ των πραγμάτων αφήνει εκτεθειμένη πρώτα και κύρια την Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου το έργο της οποίας ολοκλήρωσε ο Υπουργός Εργασίας.
Χάσμα
Όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση των συντεχνιών, την Τρίτη το απόγευμα φαίνεται να τίθεται θέμα εμπιστοσύνης από πλευράς συντεχνιών για το διάλογο που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι δυο πλευρές θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τις συντεχνίες να σημειώνουν με νόημα στην ανακοίνωσή του «Κατά τη διαβούλευση, συμφωνήθηκε όπως ο Υπουργός Εργασίας διευθετήσει, το ταχύτερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση εντός της ερχόμενης εβδομάδας, στην παρουσία του, συναντήσεις με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και τον Υπουργό Οικονομικών για συζήτηση των θεμάτων που μας απασχολούν». Η παρουσία του Κυριάκου Κούσιου στις διαβουλεύσεις μπορεί να δικαιολογείται επειδή πρόκειται για εργασιακή διαφορά πλην όμως, όπως τονίζουν πηγές από τον συντεχνιακό χώρο της ΑΗΚ, αποτελεί εγγύηση για μια ουσιαστική κατάληξη στα ζητήματα που βάζουν οι εργαζόμενοι.
Ερωτηματικά
Ωστόσο η τροπή που πήραν τα απεργιακά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους εργαζόμενους της ΑΗΚ αλλά κυρίως οι βέβαιες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος εάν πραγματοποιούνταν δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το χειρισμό του όλου ζητήματος πρώτα από την Υπουργό Ενέργειας και μετά από τον Υπουργό Οικονομικών. Όπως σημειώνεται σε πολιτικό και συντεχνιακό επίπεδο οι αρμόδιοι Υπουργοί έκλεισαν την πόρτα στις συντεχνίες προτάσσοντας ζητήματα διαδικασίας και αγνοώντας την ουσία αλλά και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως σημειώνεται με νόημα εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας η όλη κατάσταση θα έφθανε στα άκρα. Όχι αυθαίρετα το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το αρμόδιο Υπουργείο δεν κινήθηκε πυροσβεστικά πολύ πριν το όλο θέμα φθάσει σε αδιέξοδο; Από την άλλη και οι συντεχνίες θα πρέπει να απαντήσουν εάν η πλευρά του Υπουργείου Ενέργειας προσπάθησε να σπάσει το αδιέξοδο βάζοντας ως προϋπόθεση την αναστολή των απεργιακών μέτρων. Αυτό το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι πως από την αναστολή των απεργιακών μέτρων την Τρίτη το απόγευμα δεν προκύπτει η οποιαδήποτε συμφωνία κάτω από το τραπέζι μεταξύ Υπουργού Εργασίας και συντεχνιών για άρση του αδιεξόδου.