ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουγγρικό βέτο απειλεί το πακέτο βοήθειας των 18 δισ. ευρώ

Βέτο στο πακέτο βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία ετοιμάζεται να ασκήσει η Ουγγαρία

Kathimerini.gr

Της Αναστασίας Τσούνγκα

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ουγγαρίας – Ε.Ε. είναι τεταμένες, ιδιαίτερα μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας για σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση. Βέτο στο πακέτο βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία ετοιμάζεται να ασκήσει η Ουγγαρία, αφού η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόθεση να συμμετάσχει σε κανένα συλλογικό σχέδιο δανεισμού της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη στήριξη της χώρας. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο είχε τονίσει τη Δευτέρα ότι η Βουδαπέστη έχει ήδη δαπανήσει «εκατοντάδες εκατομμύρια» γι’ αυτόν τον σκοπό και μπορεί να συνεχίσει να το πράττει κατά μόνας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την οικονομική στήριξη βάσει διμερούς συμφωνίας», είπε, αντιδρώντας στα σχέδια της Επιτροπής για τη χορήγηση δανείων ύψους 1,5 δισ. μηνιαίως στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως αντάλλαγμα την υπόσχεση αποδέσμευσης των κονδυλίων ύψους 5,8 δισ. του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας – που αρχικά προορίζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ουγγρική κυβέρνηση φέρεται να συζητάει ήδη εκτεταμένες δικαστικές μεταρρυθμίσεις σε ακόμη μία κίνηση της τελευταίας στιγμής που στοχεύει να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ουγγαρίας – Ε.Ε. είναι τεταμένες, ιδιαίτερα μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας για σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, στο πλαίσιο του οποίου η Κομισιόν έχει δικαίωμα να μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τη χώρα μέχρι να σημειωθεί βελτίωση στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Εξ ου και η αποδέσμευση θα ήταν σίγουρα μια αντιδημοφιλής επιλογή, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένα κράτη έχουν καλέσει για σκληρότερη στάση ως προς την προάσπιση του κράτους δικαίου, που αποτελεί υποχρέωση των μελών και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Βουδαπέστη πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πλειοψηφίας των κρατών-μελών, ώστε να λάβει τη χρηματοδότηση για να ενισχύσει την οικονομία της, η οποία βρίσκεται σε καθοδική πορεία, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί έως το τέλος του χρόνου κινδυνεύει να χάσει το 70% αυτού του ποσού.

Απόφαση εντός του μηνός

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν το θέμα στις Βρυξέλλες, μια απόφαση για την αποδέσμευση ή μη των κονδυλίων θα μπορούσε να ληφθεί από την Επιτροπή έως το τέλος του μηνός. Σύμφωνα με προσχέδιο της ουγγρικής κυβέρνησης για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, η Βουδαπέστη προσανατολίζεται στην ενίσχυση ενός υπαρκτού εποπτικού οργάνου, του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο επί του παρόντος δεν έχει ουσιαστικό ρόλο. Στόχος είναι να καταστεί το συμβούλιο ικανό να εκδίδει δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις, να επανεξετάζει την απομάκρυνση δικαστών και να αξιολογεί την καταλληλότητα των υποψηφίων για το Εθνικό Γραφείο Δικαιοσύνης. Η ουγγρική κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευθεί για τη λειτουργική ανεξαρτησία του οργάνου και του προϋπολογισμού του. Παράλληλα έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις για το ανώτατο δικαστήριο της Ουγγαρίας σχετικά με την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του, ενώ δεσμεύθηκε να άρει τα νομικά εμπόδια για τους δικαστές που επιθυμούν να παραπέμψουν υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση Ορμπαν έχει εκφράσει στο παρελθόν διαφωνίες ως προς την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου επί του εθνικού. Τέλος, στο προσχέδιο σημειώνεται κυβερνητική δέσμευση να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Το έγγραφο προβλέπει ότι οι προαναφερθείσες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ έως το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προτού η Ουγγαρία υποβάλει οποιοδήποτε αίτημα πληρωμής στην Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση