ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση φτωχοποιούν τους Ευρωπαίους

Ιταλοί και Ελληνες είναι οι πιο επιφυλακτικοί, με 70% και 68% αντίστοιχα να δηλώνουν «ανήσυχοι» ή «πολύ ανήσυχοι»

Kathimerini.gr

REUTERS -ΠΑΡΙΣΙ. Επισφαλή χαρακτηρίζει ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους την οικονομική του κατάσταση, με ποσοστό 80% των κατοίκων έξι ευρωπαϊκών χωρών –μεταξύ τους και η Ελλάδα– να έχει ήδη περιορίσει δραστικά τα έξοδά του.

Ποσοστό 55% των ερωτηθέντων είπε ότι διατρέχει «μεγάλο» ή «αυξημένο» κίνδυνο να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα

Η έρευνα της γαλλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Secours Populaire και της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos δείχνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν πληγεί με τον ίδιο τρόπο, με το 25% των Πολωνών να αναφέρει ότι η αγοραστική του δύναμη έχει αυξηθεί. Στον αντίποδα αυτής της αισιοδοξίας βρίσκονται οι Ελληνες, ποσοστό 68% των οποίων κάνει λόγο για σημαντική απώλεια της αγοραστικής ισχύος του.

Η κρίση του κόστους διαβίωσης, που τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας, τον επίμονο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, εμφανίζει σύμφωνα με το πόρισμα της οργάνωσης «μια ήπειρο στο χείλος του γκρεμού». Ποσοστό 63% των Γάλλων εκτιμά ότι η αγοραστική ισχύς του έχει υποχωρήσει «πολύ» ή «αρκετά» μετά το 2019, ενώ την ίδια γνώμη έχει και το 57% των Ιταλών, το 54% των Γερμανών, το 48% των Βρετανών και το 38% των Πολωνών.

Οι πολίτες των έξι κρατών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 64% ότι αδυνατούν «συχνά» ή «κάποιες φορές» να αποφασίσουν ποιες δαπάνες θα περιορίσουν. Ποσοστό 28% είπε ότι υπερβαίνει το όριο ανάληψης από τον τραπεζικό λογαριασμό του ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα κάθε μήνα, ενώ το 27% ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει το σπίτι του. Κατά μέσον όρο στις έξι χώρες το 27% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε την οικονομική του κατάσταση «επισφαλή», ερμηνεύοντας τον όρο ως «ικανή να ανατραπεί πλήρως εξαιτίας μιας μικρής αναπάντεχης δαπάνης». Ποσοστό 55% είπε ότι αναγκάζεται «να προσέχει».

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων δεν εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον. Ποσοστό 55% των ερωτηθέντων είπε ότι διατρέχει «μεγάλο» ή «αυξημένο» κίνδυνο να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, με το 17% από αυτούς να εκτιμά ότι αυτή η πιθανότητα είναι «πολύ υψηλή».

Ιταλοί και Ελληνες είναι οι πιο επιφυλακτικοί, με 70% και 68% αντίστοιχα να δηλώνουν «ανήσυχοι» ή «πολύ ανήσυχοι». Ποσοστό 47% των ερωτηθέντων στη Βρετανία και 42% στη Γαλλία ανέφεραν «σημαντικό» κίνδυνο οικονομικών προβλημάτων.

Τη μεγαλύτερη πίεση αντιμετωπίζουν οι γονείς στις έξι ευρωπαϊκές χώρες. Ποσοστό 72% από αυτούς ανέφερε ότι έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δαπάνες για την προσωπική ψυχαγωγία του, την περιποίηση σώματος και μαλλιών και τον προϋπολογισμό προσωπικού ιματισμού, προκειμένου να μην πληγεί η ποιότητα ζωής των παιδιών του. Σχεδόν το ήμισυ (48%) των γονέων στις έξι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι περιορίζουν τακτικά τις αγορές δικών τους τροφίμων, προκειμένου να τραφούν καλά τα παιδιά τους. Ποσοστό 66% παραδέχεται ότι αναγκάσθηκε να περιορίσει τις δραστηριότητες των παιδιών του, όπως εκδρομές και διακοπές, λόγω περιορισμένου οικογενειακού προϋπολογισμού. Γονείς δηλώνουν σε ποσοστό 49% την αγωνία τους ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τις ανάγκες των παιδιών τους στο μέλλον, ενώ 33% λέει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υγιεινή και ποικίλη δίαιτα στα παιδιά.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι σε ποσοστό 61%, οι νέοι στην Ιταλία (57%) και οι μονογονεϊκές οικογένειες στη Βρετανία (55%) έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το φάσμα της φτώχειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση