ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνιδρυτής ενός κολοσσού γύρισε την πλάτη σε 70 δισ. δολάρια και ζει χωρίς ρεύμα

Στα 64 χρόνια του σήμερα, ο Priem θα ήταν ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική εάν είχε κρατήσει τις μετοχές του στην Nvidia, υπολογίζει το Forbes

Money Review

Η μετεωρική άνοδος της Nvidia στον καιρό της τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει τον ιδρυτή και CEO της, Jensen Huang, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης (με περιουσία 42,7 δισ. δολαρίων), ενώ του έχει προσδώσει τη φήμη ενός ροκ σταρ στους τεχνολογικούς κύκλους. Αντίθετα, ο συνιδρυτής και πρώτος διευθυντής τεχνολογίας της Nvidia, Curtis Priem, είδε τη φήμη και τα πλούτη να γλιστρούν μέσα από τα χέρια του.

Στα 64 χρόνια του σήμερα, ο Priem θα ήταν ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική εάν είχε κρατήσει τις μετοχές του στην Nvidia, υπολογίζει το Forbes, καθώς η κεφαλαιοποίηση του γίγαντα των ημιαγωγών ανέρχεται στα 1,19 τρισ. δολάρια. Αντ΄ αυτού, πούλησε το ποσοστό του πριν από χρόνια και χάρισε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο παλιό του πανεπιστήμιο, το Rensselaer Polytechnic Institute.

Σήμερα, ελάχιστα είναι γνωστά για την ιστορία του. Σύμφωνα με το Forbes, πρόκειται για έναν εφευρέτη με σχεδόν 200 πατέντες στο ενεργητικό του, που βοήθησε να σχεδιαστεί ο πρώτος επεξεργαστής γραφικών για PC στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αργότερα, υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας ημιαγωγών Nvidia, όπου παρέμεινε για μία δεκαετία, κατέχοντας τη θέση του τεχνολογικού διευθυντή.

Μετά την είσοδο της Nvidia στο χρηματιστήριο, το 1999, ο Priem μετέφερε τις περισσότερες από τις μετοχές του σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, καθώς αποφάσισε ότι ήταν «ένα υπερβολικό ποσό» για να το κρατήσει. Μερικά χρόνια αργότερα αποχώρησε από την εταιρεία, εν μέρει λόγω ενός άσχημου πρώτου γάμου, ο οποίος κατέληξε στο διαζύγιο, εν μέσω καταγγελιών για οικογενειακή βία σε βάρος του, από την πρώην σύζυγό του. Έως το 2006, είχε πουλήσει και τις τελευταίες μετοχές από ένα ποσοστό το οποίο θα άξιζε σήμερα 70 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.

Αντ΄ αυτού, το περιοδικό υπολογίζει το ύψος της περιουσίας του σήμερα κοντά στα 30 εκατ. δολάρια. Ο Priem έχει δωρίσει ένα σχεδόν δεκαπλάσιο ποσό στο RPI.

Με τα χρήματα που του απέμειναν απέκτησε ένα σπίτι 6 εκατ. δολαρίων κοντά στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια, όπου ζει «off-grid» («εκτός δικτύου»), δηλαδή χωρίς να είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτρισμού και με κακό σήμα κινητής. Εκεί, γράφει τα μανιφέστα του, κείμενα γεμάτα με εξισώσεις στα οποία προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα του κόσμου, όπως για παράδειγμα να «επιδιορθώσει τη γη».

Ο Priem επικοινωνεί συχνά με τον έξω κόσμο δίνοντας διευθύνσεις email μίας χρήσης –συνήθως αποτελούνται από 16 αριθμούς- γιατί έτσι, λέει, αποφεύγει τα spam. Όπως επαίρεται, δεν έχει λάβει spam email από το 2000.

Το 2021 αγόρασε ένα ιδιωτικό τζετ Gulfstream G450, το οποίο ονόμασε Snoopy, και το χρησιμοποιεί για τα πηγαίνει στο RPI τέσσερις φορές τον χρόνο.

Μετάνιωσε που χάρισε μια ολόκληρη περιουσία; Μιλώντας στο Forbes φαίνεται να απαντά θετικά. «Έκανα ένα κάπως τρελό πράγμα και εύχομαι να είχα κρατήσει λίγο περισσότερες (μετοχές της Nvidia)», παραδέχεται. Όπως εξηγεί, το RPI έγινε για εκείνον ένα μέρος στο οποίο αναζητούσε το νόημα και την παρηγοριά. «Εξωτερικά ζούσα την κόλαση και ήταν το καταφύγιό μου. Έγινε ο σκοπός και η διανοητική υγεία μου», λέει.

Τόσα χρόνια μετά, σκέφτεται την Nvidia δύο φορές κάθε μέρα: Όταν φορά και όταν βγάζει το Omega Speedmaster X-33 Mars ρολόι του, το ίδιο που φορούν οι αστροναύτες, το οποίο του είχε χαρίσει η εταιρεία όταν έκλεισε 5 χρόνια σε αυτήν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση