Money Review
Ξεκινά τη λειτουργία της η Dell Computers. Ή τουλάχιστον η εταιρεία την οποία σήμερα γνωρίζουμε ως Dell Computers. Τότε, ονομαζόταν PC’s Limited, στήθηκε με κεφάλαιο 1.000 δολαρίων και έδρα το δωμάτιο του 19χρονου Michael Dell στην εστία του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Έτσι, σε μία εποχή που για να πάρεις ένα αξιοπρεπές PC έπρεπε να δώσεις 3.000 δολάρια στην IBM, ο Dell άρχισε να πουλά τους δικούς του υπολογιστές ξεκινώντας από τα 795 δολάρια.
Η αλήθεια είναι ότι ο Dell έδειξε την επιχειρηματική δεινότητά του από πολύ νωρίς. Στα 12 του, έβγαλε 2.000 δολάρια από το πρώτο του επιχειρηματικό εγχείρημα, πουλώντας γραμματόσημα. Στα 16 έβγαλε 18.000 δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, πουλώντας συνδρομές στην εφημερίδα The Houston Post. Και στα 19, έβγαζε έως και 80.000 δολάρια τον μήνα, αναβαθμίζοντας υπολογιστές μέσα από το φοιτητικό δωμάτιό του. Σε ηλικία 27 ετών ήταν ο νεότερος CEO εταιρείας του Fortune 500.
Και όμως, αν είχε κάνει το χατίρι των γονιών του, θα γινόταν γιατρός. Όμως ο Dell αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του και να φτιάξει μια μικρή εταιρεία που έβαζε πρόσθετη μνήμη και disk drives σε προσωπικούς υπολογιστές.
Εκείνη την εποχή, ο νεαρός Dell είχε μια ιδέα που επρόκειτο να τον κάνει δισεκατομμυριούχο. Συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να μειώνει σημαντικά την τιμή ενός υπολογιστή και να προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες εάν πουλούσε απευθείας στον πελάτη, βγάζοντας από την εξίσωση τους μεσάζοντες.
Η μεγάλη ιδέα του ήταν να πουλά τους χαμηλού κόστους υπολογιστές του μέσω καταλόγων (και αργότερα μέσα του ίντερνετ), επιτρέποντας στους πελάτες να επιλέξουν το hardware που θέλουν.
«Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου δεν ήταν ότι είμαι 50% πιο έξυπνος από όλους τους άλλους ή κάτι τέτοιο. Απλά ήμουν διατεθειμένος να αναλάβω μεγαλύτερα ρίσκα και να πειραματιστώ και να μάθω και να κάνω ερωτήσεις», έχει πει ο ίδιος.
Έτσι, σε μία εποχή που για να πάρεις ένα αξιοπρεπές PC έπρεπε να δώσεις 3.000 δολάρια στην IBM, ο Dell άρχισε να πουλά τους δικούς του υπολογιστές ξεκινώντας από τα 795 δολάρια.
Το 1988, η εταιρεία του άλλαξε το όνομά της από PC’s Limited σε Dell Computer Corp και μπήκε στο χρηματιστήριο, αντλώντας 30 εκατ. δολάρια και ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 85 εκατ. δολάρια.
Το 1989, η εταιρεία του κυκλοφόρησε το πρώτο της λάπτοπ. Και έως το 1991, ο 26χρονος τότε Michael Dell είχε γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό Fortune.
«Η φιλοσοφία μου είναι να παίζω σωστά αλλά να κερδίζω», έχει πει ο Dell, γράφοντας στο CNBC για τις αρχές, τα ιδεώδη και τα μαθήματα που τον βοήθησαν να επιτύχει:
1. Περιέργεια. Είναι σημαντικό πάντα να μαθαίνεις, να ακούς και να είσαι ανοικτός. Σχεδίασε το προϊόν σου ξεκινώντας από τον καταναλωτή και προς τα πίσω.
2. Χρησιμοποίησε τα στοιχεία και τα δεδομένα για να πάρεις αποφάσεις. Να είσαι αντικειμενικός, ταπεινός και διατεθειμένος να αλλάξεις γνώμη, εάν τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται.
3. Να έχεις αφοσίωση, αποφασιστικότητα, θάρρος, επιμονή και θέληση.
4. Προσπάθησε να μην είσαι ποτέ ο πιο έξυπνος άνθρωπος στο δωμάτιο. Να έχεις γύρω σου άτομα που σε προκαλούν, σε διδάσκουν, σε εμπνέουν και σε σπρώχνουν να βγάζεις τον καλύτερό σου εαυτό.
5. Η αξιοπιστία, η ηθική και η ακεραιότητα είναι πολύ σημαντικές αξίες. Δεν μπορείς να επιτύχεις, τελικά, χωρίς αυτές.
6. Ο ρυθμός της αλλαγής όλο και αυξάνεται, δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί στο μέλλον.
7. Αν δεν αλλάζεις, θα πεθάνεις. Υπάρχουν μόνο οι γρήγοροι και οι νεκροί.
8. Οι ιδέες είναι ένα εμπόρευμα. Η εκτέλεσή τους δεν είναι. Το να έχεις μια σπουδαία ιδέα ή στρατηγική είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επιτυχία. Πρέπει και να την εκτελέσεις. Και αυτό απαιτεί λεπτομερή λειτουργική πειθαρχία και κατανόηση.
9. Οι ομάδες κερδίζουν τα πρωταθλήματα, όχι οι παίκτες. Πάντα να βάζεις την ομάδα μπροστά από τον παίκτη.
10. Στη ζωή, όταν δέχεσαι ένα χτύπημα και πέφτεις κάτω, πρέπει να σηκώνεσαι και να παλεύεις ξανά.
11. Μην αφήνεις ποτέ μια καλή κρίση να περνά ανεκμετάλλευτη. Και εάν δεν υπάρχει κρίση, να δημιουργήσεις μία. Οι κρίσεις συχνά δημιουργούν νέες ευκαιρίες, πρέπει να τις βρεις.
12. Μην είσαι ποτέ θύμα, γιατί αυτή είναι η στάση του χαμένου.
13. Να έχεις αυτοπεποίθηση, αλλά όχι αλαζονεία. Ταπεινότητα, όχι εγωισμό.
14. Όλοι θυμώνουν. Αλλά μην μένεις θυμωμένος. Ο θυμός είναι αντιπαραγωγικός.
15. Να είσαι ευχαριστημένος, αλλά ποτέ ικανοποιημένος. Να βελτιώνεις διαρκώς και να είσαι σε έναν αγώνα χωρίς γραμμή τερματισμού. Να γιορτάζεις τα επιτεύγματα, αλλά πάντα να κοιτάς τον επόμενο μεγάλο στόχο.
16. Η επιτυχία είναι κακός δάσκαλος. Τα εμπόδια και οι αποτυχίες σε κάνουν ισχυρότερο με τον καιρό.
17. Να είσαι διατεθειμένος να πάρεις ρίσκα, να πειραματιστείς και να δοκιμάσεις νέα πράγματα.
18. Να είσαι ταπεινός, ανοικτός, δίκαιος και αυθεντικός.
19. Να έχεις σεβασμό για τους άλλους και να τους συμπεριφέρεσαι όπως θέλεις να σου συμπεριφέρονται.
20. Να είσαι αισιόδοξος.
21. Βρες σκοπό και πάθος στη ζωή σου. Γίνε μέρος σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου.