ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς οι κάτοικοι ενός νησιού κρατούν τους τουρίστες μακριά από τις παραλίες τους

Money Review

Με τον υπερτουρισμό να εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης, κάτοικοι και αρχές αναζητούν τρόπους να φέρουν την τουριστική ανάπτυξη και την καθημερινότητα των ντόπιων σε μια ισορροπία. Και ενώ στη Βενετία οι αρχές άρχισαν να επιβάλλουν χρεώσεις για την είσοδο στην πόλη, στην Μαγιόρκα, οι κάτοικοι ακολουθούν μια διαφορετική τακτική για να αποθαρρύνουν τους τουρίστες.

Η ομάδα ακτιβιστών Caterva αναρτά στις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού ταμπέλες που προειδοποιούν τους τουρίστες για «επικίνδυνες τσούχτρες», «πτώση βράχων», «απαγόρευση του κολυμπιού» ή μακρά πεζοπορία για την πρόσβαση στη θάλασσα. Όμως, κάτω από αυτές τις προειδοποιήσεις που είναι γραμμένες στα αγγλικά, οι ντόπιοι μπορούν να διαβάσουν διαφορετικά μηνύματα που απευθύνονται μόνο σε αυτούς. Γραμμένα με πιο μικρά γράμματα, στα καταλανικά, διευκρινίζουν ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι πτώσεις βράχων, αλλά ο μαζικός τουρισμός» ή ότι «η παραλία είναι ανοικτή εκτός για τους ξένους και για τις τσούχτρες».

Πίσω από την χιουμοριστική πρωτοβουλία κρύβεται η οργή των ντόπιων απέναντι στον μαζικό τουρισμό. Το 2022, οι Βαλεαρίδες Νήσοι προσέλκυσαν πάνω από 16 εκατ. επισκέπτες, καθώς τον Αύγουστο, ο αριθμός των επισκεπτών στη Μαγιόρκα ξεπέρασε τον πληθυσμό των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Φέτος, τα νούμερα εκτιμάται ότι είναι ακόμα υψηλότερα. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2,3 εκατ. Βρετανοί επισκέπτονται τη Μαγιόρκα, αποτελώντας το ένα τέταρτο της συνολικής τουριστικής κίνησης στο νησί.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι παραλίες της Μαγιόρκας μετατρέπονται σε «πεδίο μάχης», όπου ντόπιοι και τουρίστες ανταγωνίζονται για μια ξαπλώστρα ή για ένα μέρος να απλώσουν την πετσέτα τους. Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις παραλίες. Τόσο η Μαγιόρκα όσο και τα άλλα ισπανικά νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους τουρίστες οι οποίοι παρεκτρέπονται, συνήθως υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι αρχές έχουν αναγκαστεί να πάρουν μέτρα, όπως για παράδειγμα να περιορίσουν τον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που μπορούν να καταναλώσουν οι τουρίστες στα all inclusive ξενοδοχεία ή να απαγορεύσουν το κάπνισμα στις παραλίες. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τον περιορισμό του αριθμού των ξένων επισκεπτών και πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια του υπεύθυνου τουρισμού.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι οι πινακίδες των ακτιβιστών πλήττουν την εικόνα του νησιού και δημιουργούν αρνητικά αισθήματα στους ξένους επισκέπτες. «Λατρεύω τη Μαγιόρκα και την επισκέπτομαι τα περισσότερα χρόνια, αλλά εάν αυτή είναι η στάση τους, τότε συγγνώμη, αλλά δεν θα πάρω. Δεν θέλω να βρίσκομαι κάπου όπου είμαι ανεπιθύμητος», λέει σε βρετανική εφημερίδα ένας τουρίστας. «Θα πάρω τα χρήματα και την πετσέτα μου κάπου άλλου. Και υποψιάζομαι ότι το ίδιο θα κάνουν και εκατομμύρια άλλοι Βρετανοί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση