Money Review
Η πραγματικά αγάπη δεν είναι ποτέ ανέφελη, και ο Ιγκόρ Σέτσιν το γνωρίζει καλά. Το Amore Vero (που σημαίνει «πραγματική αγάπη»), το σκάφος του που δεσμεύτηκε από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά προσώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν, ονομαζόταν αρχικά St Princess Olga, προς τιμήν της δεύτερης συζύγου του, Όλγκα Ροζόκοβα. Όμως όταν το ζευγάρι χώρισε, γύρω στο 2017, ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να του αλλάξει το όνομα.
Ο Σέτσιν, στενός σύμμαχος του Πούτιν, που περιγράφεται ως ο δεύτερος σημαντικότερος άνθρωπος στη Ρωσία, δεν παραδέχθηκε ποτέ δημοσίως ότι το Amore Vero είναι δικό του. Όμως, ένας δημοσιογράφος της ρωσικής Novaya Gazeta κατάφερε να συνδυάσει τις φωτογραφίες στο Instagram της Ροζόκοβα με τις καταγεγραμμένες κινήσεις του 86μετρου σκάφους στα πιο γκλαμουράτα λιμάνια του κόσμου. Και διαπίστωσε ότι αυτές συμπίπτουν.
Το σκάφος έχει οκτώ καμπίνες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 14 επισκέπτες, το ιδιωτικό deck του ιδιοκτήτη αλλά και πισίνα που γίνεται ελικοδρόμιο.
Ο Σέτσιν μπήκε στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα, με τη γαλλική κυβέρνηση να πιστεύει ότι είναι ο βασικός μέτοχος μιας offshore εταιρείας που έχει στην κατοχή της το Amore Vero. Ετσι, το σκάφος δεσμεύτηκε από τις τελωνειακές αρχές σε νυχτερινή έφοδο που έγινε σε μαρίνα κοντά στη Μασσαλία.
Το αξίας 120 εκατ. δολαρίων Amore Vero, όπως και άλλα που ανήκουν σε ολιγάρχες, έχουν γίνει σύμβολα της στροφή της Δύσης κατά των δισεκατομμυριούχων της ρωσικής ελίτ, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.
Ως CEO της Rosneft, ο Σέτσιν έχει κεντρικό ρόλο στη ρωσική οικονομία. Το πετρέλαιο που προμηθεύει η εταιρεία του ανά τον κόσμο είναι ένα από τα βασικά γεωπολιτικά εργαλεία του Πούτιν, ενώ οι φόροι που πληρώνει έφεραν 1,8 τρισ. ρούβλια στα κρατικά ταμεία της Ρωσίας μόνο το 2020. Πρόκειται για ποσό αρκετό για να χρηματοδοτήσει το 40% του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας.
Ο Σέτσιν εκπροσωπεί αυτό το μείγμα πολιτικής και οικονομικής δύναμης που χαρακτηρίζει τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι ένας από αυτούς που έχτισαν τεράστιες ιδιωτικές περιουσίες από κρατικές εταιρείες.
«Είναι ένας από τους πιο έμπιστους και στενούς συμβούλους καθώς και προσωπικός του φίλος», αναφέρει η απόφαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. «Βρίσκεται σε επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο σε καθημερινή βάση»
Λίγα έχουν αποκαλυφθεί για το πώς ο 61χρονος Σέτσιν βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι σπούδασε γαλλικά και πορτογαλικά στο Leningrad University και μετά υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό ως μεταφραστής στην Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη. Θεωρείται βασικό μέλος του «siloviki», της ομάδας των πρώην μελών των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας που έχουν τεράστια δύναμη στη χώρα.
Και έχει ακολουθήσει από κοντά την άνοδο του Πούτιν. Τη δεκαετία του 1990 δούλευε στο γραφείο του Πούτιν όταν εκείνος ήταν δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης και τον ακολούθησε σε διάφορες θέσεις.
Ο Σέτσιν τοποθετήθηκε στο δ.σ. της Rosneft το 2004, λίγο πριν η εταιρεία να απορροφήσει περιουσία στοιχεία που προηγουμένως ελέγχονταν από τον δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι της Yukos, που πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή έπειτα από τη διάλυση της εταιρείας του και σήμερα είναι εξόριστος.
Υπό τον Σέτσιν, η εταιρεία έκλεισε συμφωνίες με την ιταλική Eni, τη νορβηγική Statoil, την κινεζική CNPC και την αμερικανική ExxonMobil.
Η Ε.Ε. ισχυρίζεται ότι «επιβραβεύτηκε» από τον Πούτιν «με μεγάλο πλούτο» που ξεπερνά ακόμα και τον μισθό του από την Rosneft, ο οποίος λέγεται ότι ανερχόταν στα 11,8 εκατ. δολάρια το 2015.