ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπέζος VS Μασκ: Ποιοι πύραυλοι προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή στο περιβάλλον;

Δισεκατομμυριούχοι με πυραύλους: ένα θαρραλέο εγχείρημα

Money Review

Δισεκατομμυριούχοι με πυραύλους: ένα θαρραλέο εγχείρημα με το οποίο θα προοδεύσει η ανθρωπότητα ή μία ματαιόδοξη μάχη εγωισμού; Όποια και να είναι η απάντηση, δύο έρευνες εξετάζουν την επίπτωση αυτών των πρότζεκτ στον πλανήτη.

Ερευνητές από το UCL, το πανεπιστήμιο του Cambridge και του MIT και μία διαφορετική έρευνα από την αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιράς (NOAA) καταλήγουν ότι οι διαστημικές αποστολές, τις οποίες αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες των Μασκ, Μπράνσον και Μπέζος βλάπτουν τον πλανήτη με δύο τρόπους: συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και μειώνουν το προστατευτικό στρώμα όζοντος της Γης.

Ωστόσο, δεν φτιάχνονται όλοι οι πύραυλοι με τον ίδιο τρόπο και συνεπώς ορισμένοι κάνουν μεγαλύτερη βλάβη σε σχέση με άλλους.

Η πρώτη ομάδα (UCL-Cambridge-MIT) εξέτασε τις εκτοξεύσεις πυραύλων και την επιστροφή τους στη Γη που έλαβαν χώρα το 2019. Κατέληξαν ότι η επίδραση του μαύρου άνθρακα (αιθάλης) από τους πυραύλους είναι 500 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το επίπεδο που παράγεται στην επιφάνεια της Γης και από αεροπλάνα. Επίσης, η ομάδα της NOAA κατέληξε ότι η υπερθέρμανση από τις εκπομπές αιθάλης προκαλεί μεταβολές στα ρεύματα της στρατόσφαιρας, οδηγώντας σε συρρίκνωση του στρώματος του όζοντος.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πώς το οξείδιο του αζώτου που παράγεται από τους ίδιους τους πυραύλους και από την επιστροφή τους στη Γη μειώνει περαιτέρω τα στρώματα του όζοντος. Κατέληξαν ότι οι εκπομπές αυτές αντισταθμίζουν την πρόοδο που γίνεται από τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία του όζοντος.

«Αυτό σημαίνει ότι η σημαντική ανάπτυξη στις εκτοξεύσεις πυραύλων, όπως αναμένεται, θα έχει τεράστια επίπτωση στο κλίμα», δήλωσε η Eloise Marais, επίκουρη καθηγήτρια στο UCL.

Μάλιστα, μεγαλύτερος επιβαρυντικός παράγοντας για το κλίμα είναι όχι η σύνθεση των σωματιδίων στους ρύπους, αλλά το πού συμβαίνουν. Ειδικότερα, όπως σημείωσε η Marais «Η πολύ μεγαλύτερη επίπτωση των πυραύλων σε σχέση με τις πηγές από την Γη είναι ότι παράγουν αιθάλη σε μεγάλο υψόμετρο». Τα σωματίδια που απελευθερώνονται επιστρέφουν στη Γη, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα. «Είναι μία πολύ αρχή διαδικασία, επομένως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των σωματιδίων παραμένουν για δύο ή περισσότερα χρόνια, σε αντίθεση με τη μία ή δύο εβδομάδες για τις πηγές που βρίσκονται στην Γη ή κοντά στην επιφάνεια, όπου η βροχή τα απομακρύνει πολύ αποδοτικά από την ατμόσφαιρα».

Καύσιμα

Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν ότι σε αντίθεση με την SpaceX του Έλον Μασκ και την Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, οι πύραυλοι της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος δεν εκλύουν μαύρο άνθρακα, διότι πυροδοτούνται από υγροποιημένο υδρογόνο, που σημαίνει ότι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι σημαντικά μικρότερο. Βέβαια, συνεχίζουν και αυτοί να παράγουν εξαιρετικά βλαβερά σωματίδια, που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη φθορά στο στρώμα του όζοντος προκαλείται από τις εκπομπές των πυραύλων κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα. «Ο μεγαλύτερος ρυπαντής εδώ είναι η SpaceX, καθώς χρησιμοποιεί μεγάλους πυραύλους δύο επιπέδων, όπου το πρώτο επίπεδο επαναχρησιμοποιείται και το δεύτερο πετιέται», εξηγεί η Marais. Αυτό ουσιαστικά αυξάνει και τα διαστημικά «σκουπίδια».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Forbes

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση