ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηλεκτρονικές απάτες δισεκατομμυρίων: Οι εγκληματίες εξοικειώνονται με την AI

Τον τελευταίο χρόνο, οι προσπάθειες χρήσης ψεύτικης ταυτότητας με deepfake εκτινάχθηκαν, καταγράφοντας αύξηση 3.000%

Money Review

Πριν από μερικούς μήνες μια εργαζόμενη στο Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησε εκτάκτως μια συναλλαγή αξίας 25 εκατ. δολαρίων για την εταιρεία της, βάσει οδηγιών που της έδωσαν ο οικονομικός διευθυντής της και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως αποδείχθηκε ύστερα, επρόκειτο για μια εξαιρετικά περίτεχνη απάτη με τη χρήση της τεχνολογίας deepfake, όπου χρησιμοποιήθηκε οπτικοακουστικό υλικό των επικεφαλής της εταιρείας, το οποίο και «επεισε» τελικά την υπεύθυνη να μεταφέρει το τεράστιο ποσό.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική ούτε και αποκλείεται να επαναληφθεί. Τον τελευταίο χρόνο, οι προσπάθειες χρήσης ψεύτικης ταυτότητας με deepfake εκτινάχθηκαν, καταγράφοντας αύξηση 3.000%. Το νούμερο αυτό προοιωνίζεται την προσθήκη μιας νέας και ισχυρής απειλής στις οικονομικές απάτες.

Η χρήση κλεμμένης ή ψεύτικης ταυτότητας είναι ο κορυφαίος τρόπος για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μετρά θύματα σε ολόκληρο τον κόσμο με αθροιστικές απώλειες δισεκατομμυρίων. Τώρα, οι απατεώνες για να αποκτήσουν ξένη ταυτότητα εκμεταλλεύονται τα εργαλεία της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, με τα οποία μιμούνται φωνές ή το πρόσωπο άλλων.

Ήδη πληθαίνουν οι καταγγελίες για κλήσεις από δήθεν συγγενικά πρόσωπα και φίλους που ζητούν οικονομική βοήθεια και ακούγονται σαν τις αληθινές τους φωνές. Μπορεί να μη ζητούν πολλά χρήματα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς εάν αμφιβάλλει κανείς, θα πρέπει να κλείσει το τηλέφωνο και να καλέσει στο νούμερο του φίλου ή συγγενή που φέρεται να κάλεσε.

Οι απατεώνες δεν προτιμούν την Ευρώπη

Έξαρση του φαινομένου παρατηρείται στην Αυστραλία, όπου μέσω AI δημιουργούνται ολόκληρα ειδησεογραφικά κομμάτια και βίντεο με deepfake, συχνά περιλαμβάνοντας κάποιον διάσημο, τα οποία προωθούν δήθεν επενδυτικές ευκαιρίες. Το εθνικό κέντρο κατά της απάτης υποχρεώθηκε μάλιστα να προωθήσει προειδοποιήσεις ότι αυτού του είδους οι απάτες κόστισαν στους Αυστραλούς τουλάχιστον 9 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Αντίστοιχες προσπάθειες καταγράφηκαν πλησιέστερα στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2023, όταν κυκλοφόρησαν βίντεο, που μιμούνταν παρουσιαστές του BBC δήθεν να προωθούν ένα επενδυτικό πρόγραμμα με τον Elon Musk. Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ευρώπη είναι η λιγότερο δημοφιλής περιοχή για τους απατεώνες.

Στις ΗΠΑ, το ειδικό κέντρο του FBI που χειρίζεται το διαδικτυακό έγκλημα έλαβε 900.000 καταγγελίες πέρυσι, αύξηση 22% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 12,5 δισ. δολάρια, ένα ποσό που στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2 δισ. δολάρια κάθε χρόνο.

«Οι απατεώνες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο κάποιο αληθινό έγγραφο (που απέκτησαν μέσω διαρροής δεδομένων) και έπειτα αλλάζουν το πρόσωπό τους για τον βιομετρικό έλεγχο», αναφέρεται σε σχετική έκθεση της εταιρείας Onfido. Η πλαστογράφηση των βιομετρικών στοιχείων ανεβαίνει, αλλά αποτελεί ακόμη μικρό μερίδιο των απατών. Απεναντίας, εκθετική είναι η αύξηση της χρήσης της παραγωγικής AI και των deepfake.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ένας μικρός αριθμός απατεώνων ευθύνεται για την πλειονότητα των επιθέσεων με deepfake, οι οποίες τείνουν να εστιάζουν σε μία επιχείρηση κάθε φορά. Άλλη τάση είναι ότι γίνονται επιθέσεις κάθε μέρα και όχι μόνο τα σαββατοκύριακα όπως παλαιότερα, γεγονός που δείχνει πως η εγκληματική δραστηριότητα είναι διεθνής και αλληλένδετη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση