ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τραπεζική κρίση εκ των έσω

Πώς την έζησε ο διασημότερος trader του κόσμου

Money Review

Εκείνο το πρωί, ο Peter Tuchman ήπιε τέσσερις εσπρέσο, δύο ποτήρια χυμό πορτοκάλι και ετοιμάστηκε για την ημέρα. Ήταν η ημέρα της μεγαλύτερης τραπεζικής κατάρρευσης από το 2008.

Ο Tuchman είναι το πρόσωπο της Wall Street. Ένας χρηματιστής με 38 χρόνια εμπειρίας στο trading floor του NYSE, είναι ο πιο πολυφωτογραφημένος από τους traders του χρηματιστηρίου. Η εικόνα του γίνεται πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο σε κάθε μεγάλη πτώση ή άνοδο της Wall Street.

Και βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, έχει περάσει πολλά στην αγορά. Έχει ζήσει το κραχ του 1987, το σκάσιμο της φούσκας των dot coms, την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και το sell off του κορωνοϊού το 2020.

Όμως όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου, οι μετοχές άνοιξαν αμέσως με πτώση, εκείνο το πρωινό. Το χάος ξεκίνησε με το καμπανάκι της έναρξης.

φωτ.: AP

Εκείνη την Παρασκευή, επενδυτές και δημοσιογράφοι του τηλεφωνούσαν περισσότερο από ό,τι συνήθως, για να πάρουν τον παλμό της αγοράς και να ακούσουν τι συμβαίνει από την πηγή.

«Τι συμβαίνει; Πόσες είναι οι εντολές πώλησης; Πόσες είναι οι εντολές αγοράς; Πού βρισκόμαστε;», τον ρωτούσαν διαχειριστές από hedge funds, μεγάλους οργανισμούς, εύποροι επενδυτές και πελάτες που είχαν μεγάλες ανοικτές θέσεις.

«Είναι σημαντικό μέσα στον κόσμο της ρευστότητας και των διακυμάνσεων να υπάρχει ένας άνθρωπος στο σημείο εκτέλεσης, εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις, και όχι μια μηχανή, όχι ένα ρομπότ, όχι ένας αλγόριθμος», λέει στο Business Insider.

Εκείνη την ημέρα, ο πανικός κυρίευσε τη Wall Street και οι μετοχές βούλιαξαν, καθώς όλοι ανησυχούσαν ότι και άλλες τράπεζες θα κατέρρεαν υπό το βάρος της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και της μετάδοσης της κρίσης από την SVB.

Οι ανησυχίες χτύπησαν τράπεζες όπως οι Western Alliance Bancorp και Signature Bank, που έχασαν η κάθε μία πάνω από το 20% της αξίας της εκείνη την ημέρα.

φωτ.: AP

«Δεν έχουμε δει ποτέ τις διακυμάνσεις που βλέπουμε εδώ. Την ενδοσυνεδριακή τρέλα», λέει ο Tuchman για το πώς κινούνται οι αγορές τα τελευταία χρόνια. «Πράγματα που χρειαζόταν να περάσουν γενιές για να γίνουν, τώρα μπορεί να συμβούν ανάμεσα στο μεσημεριανό και το διάλειμμα για καφέ, σωστά; Μπορεί να είμαστε σε bear market στις 11 το πρωί και έως τις 3 το μεσημέρι να έχουμε μπει σε bull market».

«Λοιπόν, αυτό είναι τρελό. Αυτό χρειαζόταν 20 χρόνια για να συμβεί. Τώρα συμβαίνει όσο διαρκεί το διάλειμμα για μεσημεριανό», εξηγεί.

Εκείνη την Παρασκευή, ο Tuchman δεν έφαγε μεσημεριανό. Όπως άλλωστε κάνει και τις περισσότερες ημέρες.

Στο trading floοr, ο Tuchman καταλαβαίνει ότι «κάτι σοβαρό συμβαίνει», όταν υπάρχει διακοπή συναλλαγών σε αρκετές μετοχές την ίδια στιγμή. Ο μηχανισμός του limit up και του limit down έχει σκοπό να περιορίσει τις ακραίες διακυμάνσεις.

«Δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να σκεφτούν τι θέλουν να κάνουν, γιατί όταν οι μετοχές ανεβαίνουν 30 μονάδες και πέφτουν 40 μονάδες, κανείς δεν έχει το πλεονέκτημα. Είναι απλά παράλογο», εξηγεί ο Tuchman. «Δίνει σε όλους ένα λεπτό για να ηρεμήσουν, να δουν πού είναι θαμμένα τα πτώματα και να πάρουν μια απόφαση για το επόμενο βήμα».

Εκείνο το πρωί, πριν περάσει ένα λεπτό από το άνοιγμα της αγοράς, η First Republic Bank σταμάτησε να διαπραγματεύεται για έξι λεπτά. Οι συναλλαγές της διακόπηκαν 12 φορές ακόμα εκείνη την ημέρα. Οι συναλλαγές στη μετοχή της Western Alliance διακόπηκαν για 20 φορές.

Στο trading floor της Wall Street, οθόνες καλύπτουν κάθε εκατοστό. Traders που μιλούν γρήγορα είναι σκυμμένοι πίσω από τους υπολογιστές τους, μιλώντας στα τηλέφωνα, ενώ «ζυγίζουν» τους τίτλους των ειδήσεων για να διαπιστώσουν τι κινεί τις αγορές.

«Περιτριγυριζόμαστε από όλη την πληροφορία που φτιάχνει την αγορά. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά, κοιτάζω τι συμβαίνει με όλη την πληροφορία. Βλέπεις τα πάντα σε πραγματικό χρόνο», λέει, δείχνοντας τις εκατοντάδες οθόνες γύρω του.

Καθώς οι traders πήγαιναν σπίτι τους για το Σαββατοκύριακο, είχαν την αίσθηση ότι περισσότερα προβλήματα «μαγειρεύονταν». Οι αμερικανικές αρχές δεν ανακοίνωσαν ότι οι καταθέσεις των πελατών της SVB και της Signature Bank ήταν προστατευμένες παρά μόνο το βράδυ της Κυριακής.

«Στις αγορές δεν αρέσουν το άγνωστο και το άγχος», λέει ο Tuchman. «Δεν είχαμε πολλές πληροφορίες. Τότε είναι που έχεις φόβο στην αγορά και γι’ αυτό είχαμε το τεράστιο sell-off την Παρασκευή».

Και πρόσθεσε: «Την αποκαλώ τέλεια καταιγίδα. Έχουμε έλλειψη πληροφόρησης, διαφάνειας και σαφήνειας. Έχουμε ένα Σαββατοκύριακο που πλησιάζει. Έχουμε μια επικείμενη συνεδρίαση της Fed. Έχουμε τον κόσμο να προσπαθεί να βγει από μια πανδημία. Έχουμε ένα περιβάλλον τεράστιας αύξησης των επιτοκίων. Έχουμε έναν τεχνολογικό τομέα που δέχεται πιέσεις. Έχουμε πωλήσεις από επενδυτές λιανικής στο χρηματιστήριο. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αγορά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση