ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαριά χτυπήματα στις περιουσίες δισεκατομμυριούχων το 2024

Το luxury στο επίκεντρο

Money Review

Τη μεγαλύτερη βουτιά σε σύγκριση με κάθε άλλο δισεκατομμυριούχο έχει κάνει από την αρχή του έτους η περιουσία του «βασιλιά» της μόδας και των ειδών πολυτελείας. Ο λόγος για τον Bernard Arnault, ο οποίος σύμφωνα με το δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 20 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.

Ο πλούτος του επικεφαλής του ομίλου LVMH εξακολουθεί να ανέρχεται σε δυσθεώρητα επίπεδα της τάξης των 187 δισ. δολαρίων. Έχει όμως δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την ασθενέστερη ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας, ιδίως από την Κίνα. Μάλιστα, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του οίκου μόδας, ο οποίος έχει υπό την ομπρέλα του μεταξύ άλλων τη Louis Vuitton, την Christian Dior και την Tiffany, οι μετοχές έκαναν βουτιά και μαζί και η περιουσία του Arnault. Τότε ήταν που οι απώλειές του ξεπέρασαν τα 18 δισ. δολάρια που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, ο επιχειρηματίας Zhong Shanshan.

Στο μεταξύ, η περιουσία του Elon Musk, του πλουσιότερου ανθρώπου στην κόσμο εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 24 Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Tesla, που απογοήτευσαν τους αναλυτές η περιουσία του Musk συρρικνώθηκε προσωρινά κατά 21,7 δισ. δολάρια, αν και συνολικά από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά 5%.

Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς του Bloomberg, η ημερήσια βουτιά του Musk ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη που οφείλεται στα χρηματιστήρια και έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία του σχετικού δείκτη. Βέβαια, ακόμα και μετά από αυτό το πλήγμα, παραμένει σε «ασφαλή» απόσταση από τον επικεφαλής της Amazon.com, Jeff Bezos, ο οποίος έρχεται στην δεύτερη θέση.

Από την πλευρά του, ο 75χρονος Arnault έπεσε στην τρίτη θέση πριν από περίπου έναν μήνα, ενώ είχε κατακτήσει στην κορυφή μετά την πανδημία, όταν εκτοξεύθηκε η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας. Επίσης, ο Zhong κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά στην Κίνα, την οποία κρατά σχεδόν τρία χρόνια, εν μέσω έντονου ανταγωνισμού και προκλήσεων στον κολοσσό εμφιαλωμένου νερού που διαχειρίζεται.

Στην περίπτωση του Arnault, η πηγή του προβλήματος είναι η οικονομική αβεβαιότητα στην Κίνα, η οποία οδήγησε τους Κινέζους καταναλωτές -ανέκαθεν υποστηρικτές των προϊόντων πολυτελείας- να κόψουν τις περιττές δαπάνες. Οι πωλήσεις της LVMH στην περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα συρρικνώθηκαν κατά 14% το β΄τρίμηνο, σπέρνοντας αμφιβολίες για έναν όμιλο ο οποίος είχε επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στις κρίσεις. Μεγάλοι οίκοι πολυτελείας, όπως η Burberry και η Richemond, δείχνουν επίσης ότι η «φούσκα» της πολυτέλειας έχει αρχίσει να σκάει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κρίση στον κλάδο συμπίπτει με μια σημαντική στιγμή για τον όμιλο LVMH, καθώς ο Arnault «στήνει» τη διαδοχή του, τοποθετώντας τα πέντε παιδιά του σε θέσεις-κλειδιά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση